Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΔΔΗΕ: Ενίσχυση δικτύου για να «χωρέσει» 650 Μεγαβάτ νέες ΑΠΕ – Διαγωνισμός 21 εκατ. ευρώ για 15 μετασχηματιστές


    Σε διαγωνισμό για την προμήθεια νέων μετασχηματιστών ισχύος 40/50 MVA, για την απελευθέρωση νέου ηλεκτρικού «χώρου» 650 Μεγαβάτ περίπου για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 21,24 εκατ. ευρώ (14,16 εκατ. αξία υλικών και 7,08 εκατ. δικαίωμα προαίρεσης), με σκοπό την προμήθεια 15 μετασχηματιστών καθώς και των απαραίτητων ανταλλακτικών. 

    Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η προσθήκη μετασχηματιστών σε υφιστάμενους υποσταθμούς (που δίνουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα αναβάθμισης) αποτελεί μία λύση που μπορεί να αυξήσει άμεσα τη χωρητικότητα του δικτύου διανομής, ώστε να «χωρέσει» καινούριες ΑΠΕ. 

    Είναι ενδεικτικό ότι για την εγκατάσταση των μετασχηματιστών δεν χρειάζονται περισσότερο από 12 μήνες, τη στιγμή που για την αντικατάσταση ενός υποσταθμού με νέο, απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος αλλά και πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια. Μάλιστα, πλέον έχει επιταχυνθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση της προσθήκης των μετασχηματιστών, η οποία πια χρειάζεται έκδοση ΠΠΔ και όχι ΑΕΠΟ. 

    Όσον αφορά τις περιοχές που θα αυξηθεί με αυτό τον τρόπο η χωρητικότητα δικτύου, σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική λίστα του Διαχειριστή, προτεραιότητα έχουν υποσταθμοί στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, φορείς των φωτοβολταϊκών έχουν ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την έκδοση όρων σύνδεσης για υποψήφια έργα από τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η γεωγραφική κατανομή των μετασχηματιστών, ακόμη κι αν η δυνατότητα σύνδεσης των μονάδων στην πραγματικότητα θα «ανοίξει» αφότου ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις των αντίστοιχων υποσταθμών. 

    Η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό εκπνέει στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι προσφορές θα αποσφραγιστούν 6 ημέρες αργότερα. Όπως έχει γράψει το energypress, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντάξει και στο RRF ένα σχέδιο για τη δημιουργία ηλεκτρικού «χώρου» 1.750 Μεγαβάτ για νέες ΑΠΕ. Η επένδυση θα ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή επιχορήγησης, για την αύξηση της ισχύος σε επιλεγμένους υφιστάμενους υποσταθμούς Μέσης – Χαμηλής Τάσης ανά την επικράτεια. 

    Στόχος είναι η συνολική αύξηση ισχύος στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο υποσταθμών να ανέλθει σε 800MVA, σε κάποιες περιπτώσεις με την προσθήκη νέων μετασχηματιστών, ή ακόμη και με την αντικατάσταση ορισμένων υποσταθμών με μεγαλύτερους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, έως το 4ο τρίμηνο του 2023 θα κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων. Τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο του 2025.

    Με βάση τους στόχους του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2030 πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα, μέσω της σύνδεσής τους στο δίκτυο διανομής, νέες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4.640 Μεγαβάτ. Τη στιγμή αυτή, ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας η χωρητικότητα του δικτύου Μέσης Τάσης βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας, με συνέπεια να αρνητικές στη συντριπτική τους πλειονότητα οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για παροχή όρων σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/deddie-enishysi-diktyoy-gia-na-horesei-650-megavat-nees-ape-diagonismos-21-ekat-eyro-gia-15



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.