Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εγκύκλιος ΥΠΕΝ με διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων»


    1. Ελάχιστες Απαιτήσεις Ενεργειακής Απόδοσης Νέων Κτιρίων (άρθρα 4 & 6)

    Όλα τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης όπως καθορίζονται στον ΚΕΝΑΚ (σχετ. γ’) και εξειδικεύονται στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον
    υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» (σχετ. ε’) και ιδίως στο κεφάλαιο 7 αυτής. 

    2. Ελάχιστες Απαιτήσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Κτιρίων (άρθρο 7)

    Όλα τα υφιστάμενα κτίρια ή κτιριακές μονάδες που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης όπως καθορίζονται στον ΚΕΝΑΚ (σχετ. γ’) και εξειδικεύονται στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 «Αναλυτικές
    εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» (σχετ. ε’) και ιδίως στο κεφάλαιο 7 αυτής. Εξαιρούνται από την τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων οι
    κατηγορίες κτιρίων της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παρ.1 της παρούσας εγκυκλίου. Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης τηρούνται για κάθε στοιχείο (κελύφους και τεχνικών συστημάτων) του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, παράλληλα με την κατάταξη του στην ελάχιστα αποδεκτή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης.

    3. Ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) από ηλιοθερμικά συστήματα (άρθρο 6)

    Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες, είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους (60%) των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα, εκτός από τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’ καθώς και για τις περιπτώσεις ιδιοκτησιών οι οποίες εκ της πολεοδομικής χρήσης δεν έχουν την έννοια του κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (αναλύονται στην παρ. 6 της παρούσας). Τα κτίρια ωφέλιμης επιφάνειας μικρότερης των 50 τ.μ. δεν εξαιρούνται από την απαίτηση εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων για ΖΝΧ. 

    4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) (άρθρο 11)

    5. Υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (άρθρο 12)

    6. Εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (άρθρο 12, παρ. 6 & 7)

    Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας και τα μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (περιπτώσεις β’ και ε’ της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’). Όμως, η έκδοση ΠΕΑ είναι δυνατή εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.

    7. Ενημέρωση νέων αγοραστών ή ενοικιαστών για την ενεργειακή απόδοση κτιρίου διαμέσου του ΠΕΑ (άρθρα 11 & 12)

    8. Διαφημίσεις – μεσιτικές υπηρεσίες (άρθρο 12, παρ. 4)

    Από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση, απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση – αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Συνεπώς κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των
    προτέρων έγκυρο ΠΕΑ. 

    9. Έλεγχος εγκυρότητας ΠΕΑ

    Η εγκυρότητα του ΠΕΑ μπορεί να επαληθευθεί βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου, της ημερομηνίας έκδοσης και του δεκαεξαψήφιου αριθμού ασφαλείας (βλ. εικόνα 1), καταχωρώντας τα εν λόγω στοιχεία στο σχετικό πεδίο «Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ:» του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr.

    10.Παράβαση νομοθεσίας – επιβολή προστίμων (άρθρο 20)

    11. Οικοδομικές Άδειες - Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (άρθρα 9 & 21)

    12. Τεχνικά συστήματα των κτιρίων – συσκευές αυτορρύθμισης (άρθρο 8 )

    Ολόκληρη η Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705 19.11.2020 αναλυτικά εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΛ424653Π8-Ρ77?inline=true





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    1 ώρα πριν, sdim said:

    Το όριο των 50μ² δεν είχε καταργηθεί;

     

    Πάντως στην Εγκύκλιο : ΔΕΠΕΑ/Γ/172335/16.02.2016 διευκρίνιζε ότι εξαιρούνται :

    ζ) μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια, ήτοι μικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.).

    Να εννοεί το ίδιο ο ποιητής ;

    Link to comment
    Share on other sites

    για "μεμονωμενα κτιρια".

    Οχι για  ΟΙ εμβαδου 15 τμ.  σε οικοδομη, πλειονων διαμερισματων

    [αυτο γραφει η εγκυκλιος]:

    "μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικάμέτρα (50 τ.μ.), για τα οποία ισχύουν μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σε δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους. Τα μικρά μεμονωμένα κτίρια (ωφέλιμης επιφάνειας <50τμ) πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις θερμομονωτικής επάρκειας και επιπλέον πρέπει να καλύπτουν μέρος των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα, σύμφωνα με την ειδική απαίτηση του άρθρου 6 του σχετ. α’. Για την εφαρμογή της, θα γίνεται ο υπολογισμός της ωφέλιμης επιφάνειας σύμφωνα με τα σχετ. α’ και ε’ και δεν θα λαμβάνεταιη επιφάνεια που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια, διότι δεν είναι απαραίτητα ίσες (π.χ. περίπτωση εσωτερικού εξώστη που μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο σ.δ., όμως προσμετράται στην ωφέλιμη επιφάνεια)."

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    Στην τελευταία παράγραφο της εγκυκλίου (11α) στο κείμενο γράφει ότι τα νέα κτίρια κατοικιών, για τα οποία εκδίδεται ΟΑ έως τις 31/05/2021 πρέπει να βγαίνουν Β+.

    Και μετά στο συνοπτικό πίνακα, γράφει την ίδια ημερομηνία, αλλά για υποβολή αίτησης .... και όχι έκδοση αδείας.

    Τι από τα 2 ισχύει; Φαντάζομαι το 2ο....

    Δεν μπορεί να σχεδιάζεις άδεια, να υποβάλεις για προέγκριση και το διάστημα μέχρι να σου εγκρίνουν να απαιτείται η αλλαγή της ΜΕΑ.....

    Link to comment
    Share on other sites

    Να ρωτήσω εγώ και κάτι άλλο.

     
    1) Στην παράγραφο 4 της διευκρινιστικής (αρθρο 11) αναφέρεται ότι η ωφέλιμη επιφάνεια μετα την εφαρμογή της θερμομόνωσης θα αυξηθεί πχ απο 100τμ  στα 102,80τμ.
    Στο εξοικονομώ-Αυτονομώ  στο Β ενεργειακό πιστοποιητικό δεν θα έχει αλλάξει έτσι το κτίριο αναφοράς όπως και η απάιτηση για 1,2*εξοικονομούμενη κιλοβατώρα*τετραγωνικά?
    Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με το δεύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό και την εκταμίευση
    το έκανα ερώτηση και στο [email protected]
    Link to comment
    Share on other sites

    2 ώρες πριν, tsotos22 said:

    Με πήραν τηλ και μου είπαν κανονικά ότι προσμετράται στην ωφέλιμη επιφάνεια η θερμομόνωση

    Οπότε άλλα τετραγωνικά το πρώτο ΠΕΑ άλλα το 2ο ΠΕΑ αν τοποθετηθεί εξωτερική μόνωση

    Το έχει κάνει κάποιος έτσι στα προηγούμενα εξοικονομώ?

    Edited by zio7
    Link to comment
    Share on other sites

    Τέτοιες οδηγίες να τις απαιτείτε εγγράφως. Σώζει από μελλοντικά μπερδέματα και θα διαπιστώσετε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι ιδιαιτέρως φειδωλοί όταν τους ζητείται έγγραφη απάντηση. Συνεδριάζουν πρώτα τριμελείς επιτροπές των πέντε ατόμων και μετά γνωμοδοτούν.

    Edited by pirsogiannis
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.