Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Φ/Β στις στέγες: Χρηματοδότηση μόνο στα συστήματα με αποθήκευση και επιδότηση ως 60%


    Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες και θα αφορά μόνο συστήματα με μπαταρίες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, κριτήριο για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από τους δικαιούχους θα είναι η σύμβαση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος με το ηλεκτρικό δίκτυο. Όσο για τη δαπάνη εγκατάστασης μπαταρίας η επιδότηση θα φτάνει έως και το 100%. Συνολικά η επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία θα φτάνει έως και  60% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πρόγραμμα να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία σε περίπου 250.000  νοικοκυριά, με το κόστος της εγκατάστασης να καλύπτεται σε σημαντικό ποσοστό από το κράτος, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να  τοποθετήσουν φωτοβολταικά συστήματα έως 10kWp για αυτοπαραγωγή ενέργειας, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Για τους καταναλωτές που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδας θα υπάρχει διακριτή κατηγορία, π.χ. για νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο).

    Ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του  Μαρτίου, με τη σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να εκτιμάται ότι θα ανοίξει από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και θα τη διαχειρίζεται στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι αιτήσεις πιθανώς θα γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας, όπως συνέβαινε με τα παλαιότερα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», καθώς  η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όπως διαφάνηκε από το πρόγραμμα της αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, δεν λειτούργησε. Κι αυτό διότι πολλοί καταναλωτές που πήραν voucher για αντικατάσταση συσκευής δεν κατάφεραν τελικά να υλοποιήσουν την επένδυση, διότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την ίδια συμμετοχή.

    Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), κ. Στέλιος Λουμάκης, σε συνέντευξή του στο net24, τα φωτοβολταϊκά συστήματα αν και μπορούν να εγκατασταθούν παντού, δεν μπορούν να κυριαρχήσουν, καλύπτοντας όλη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διότι, αντικειμενικά, παράγουν ενέργεια συγκεκριμένες ώρες εντός του 24ώρου. Επίσης, όπως επεσήμανε, κατά τις ώρες που παράγουν ενέργεια, όλη η υπερβάλλουσα παραγωγή πρέπει να αποθηκευτεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις υπόλοιπες ώρες που την έχουμε ανάγκη, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.

    Γενικότερα, σύμφωνα με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στόχος είναι το 2030 το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, τα έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης μαζί με όσα ήδη λειτουργούν, καλύπτουν τον στόχο για το 2030. Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι θα υπερβεί κατά 8% τον στόχο του νέου ΕΣΕΚ, πέντε χρόνια νωρίτερα,  καθώς αύξησε την ετήσια προσθήκη ΑΠΕ κατά 346% από το 2019 έως το 2022, συνδέοντας 600% επιπλέον έργα το ίδιο διάστημα. Παράλληλα, το νέο ΕΣΕΚ   θέτει υψηλούς στόχους για την αποθήκευση ενέργειας έως το 2030, οι οποίοι ξεπερνούν τα 7 GW,  προκειμένου να παρέχεται ασφάλεια στο σύστημα από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ.  


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/199096/fotovoltaika-eos-100-epidothsh-mpatarion



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.