Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Μπλόκο» μέσω οικοδομικών αδειών υπέρ Κτηματολογίου


    Κάθετη πτώση σημείωσε ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ελπίδες των υπευθύνων της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ότι οι θερινές διακοπές μπορούσαν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για το «ξεκαθάρισμα» περιουσιών ανά την Ελλάδα διαψεύστηκαν, καθώς ο κόσμος φαίνεται ότι έχει επαναπαυθεί από τις διαδοχικές παρατάσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμα μία παράταση, διαμηνύοντας όμως ότι θα είναι και η τελευταία και για τον λόγο αυτό επεξεργάζεται προτάσεις για την ενεργοποίηση των προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και το «μπλοκάρισμα», μέσω άλλων διοικητικών πράξεων όπως οι οικοδομικές άδειες, όσων αμελούν να δηλώσουν το ακίνητό τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», παρότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δηλώνονται στην τελική φάση κτηματογράφησης εξακολουθούν να αυξάνονται (καθώς συνεχώς προστίθενται νέες δηλώσεις), οι ρυθμοί υποβολής έχουν μειωθεί. Ετσι, ενώ τον Απρίλιο τα συλλεχθέντα δικαιώματα έφθασαν τις 841.833, τον Μάιο έπεσαν στις 641.833, τον Ιούνιο στις 497.126, τον Ιούλιο στις 467.052 και τον Αύγουστο στις 414.517 (τα μισά από ό,τι τον Απρίλιο). Κι αυτό παρότι από τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα, σταδιακά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες 26 περιοχές, οπότε ο ρυθμός αύξησης των δηλώσεων έπρεπε να είναι ανάλογος.

    s7_1209syllexthenta-dikaiomata.jpg

    Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    • Στη Δράμα και στην Ξάνθη, από 32.731 δικαιώματα τον Μάιο, οι δηλώσεις έπεσαν στις 15.000 τον Ιούλιο και στις 9.822 τον Αύγουστο.

    • Στην Πιερία τον Μάιο υποβλήθηκαν 16.000 δηλώσεις, τον Ιούνιο 12.639, τον Ιούλιο 6.025 και τον Αύγουστο 5.600.

    • Στην Εύβοια, από 33.194 δηλώσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 30.044, τον Ιούλιο 25.768 και τον Αύγουστο 19.436.

    • Στη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, τον Μάιο υποβλήθηκαν 49.445 δηλώσεις, τον Ιούνιο 27.893, τον Ιούλιο 28.530 και τον Αύγουστο 23.647. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιοχές στις οποίες ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων αυξανόταν σταθερά το καλοκαίρι. Πρόκειται κυρίως για τις περιοχές που ξεκίνησαν τελευταίες, στα μέσα της άνοιξης και στις αρχές του θέρους. Για παράδειγμα:

    • Στη Λήμνο και στη Λέσβο η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τον Ιούλιο με 5.309 δικαιώματα και συνεχίστηκε τον Αύγουστο με 10.516 δικαιώματα.

    • Στις περιφερειακές ενότητες Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου η υποβολή ξεκίνησε τον Ιούνιο με 1.090 δικαιώματα και αυξήθηκε σε 6.356 τον Ιούλιο και 10.133 τον Αύγουστο.

    • Στη Βοιωτία και στη Φωκίδα, τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 20.043 δικαιώματα, τον Ιούλιο 30.245 και τον Αύγουστο 41.852.

    «Επιθετικά» μέτρα

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο γύρο παρατάσεων, από έναν έως δύο μήνες. Παράλληλα, όμως, διαμηνύει ότι πρόκειται για τις τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν για τις περιοχές που εξάντλησαν τα όρια του νόμου (3+3 μήνες). Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο «λειτουργικό», αλλά και οικονομικό, καθώς ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) δήλωσε στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την πρόθεσή του να προχωρήσει στο κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης, καθώς δεν καλύπτεται οικονομικά η παράταση της λειτουργίας των γραφείων αυτών πέραν του εξαμήνου. Ηδη, έχουν κλείσει γραφεία ενημέρωσης σε Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

    Με δεδομένο, όμως, ότι στο κοινό έχει πλέον δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κτηματολόγιο θα λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις, το υπουργείο και η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επεξεργάζονται πιο «επιθετικές» ρυθμίσεις. Μια πρόταση είναι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (σήμερα στον εκάστοτε υπουργό) και μάλιστα τα πρόστιμα (που σήμερα ισχύουν αλλά δεν επιβάλλονται) να κλιμακώνονται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης. Επίσης, εξετάζονται τρόποι να συνδεθεί η ύπαρξη «ΚΑΕΚ» (του αριθμού που παίρνει ένα ακίνητο όταν δηλώνεται στο κτηματολόγιο) με όσο το δυνατόν περισσότερες διοικητικές πράξεις. Για παράδειγμα, να μην δίνεται οικοδομική άδεια, αν ένα ακίνητο δεν είναι δηλωμένο στο κτηματολόγιο, ή άλλες άδειες που αφορούν το ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι οι προθεσμίες που θα ανακοινώσει θα είναι και οι τελικές.


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1042224/gallery/epikairothta/ellada/mploko-mesw-oikodomikwn-adeiwn-yper-kthmatologioy



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.