Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ανοίγει ο δρόμος για τις υποπαραχωρήσεις των περιφερειακών λιμένων


    Ανοίγει ο δρόμος για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα περιφερειακά λιμάνια.

    Το υπουργείο Ναυτιλίας κατέθεσε, στη Βουλή, το νομοσχέδιο «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

    Oι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων αφορούν τα λιμάνια του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

    Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, οι οποίοι αφορούν την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμένων (π.χ. εμπορευματοκιβώτια, κρουαζιέρα, αποθήκες, κτλ.).

    Τα πρώτα λιμάνια που θα αξιοποιηθούν είναι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η επιβολή στον υποπαραχωρησιούχο αντισταθμιστικού/ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του υποπαραχωρησιούχου, με δυνατότητα υπέρβασης στις οριζόμενες περιπτώσεις.

    naft-AKTOploia.jpg

    Το προαναφερθέν τέλος επιβάλλεται επιπλέον και ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλει ο υποπαραχωρησιούχος. Το ακριβές ύψος του τέλους αυτού προσδιορίζεται με ΚΥΑ, βάσει μελέτης βιωσιμότητας χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος προσλαμβάνεται από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος.

    Επίσης, αυξάνεται κατά 1,5% και διαμορφώνεται στο 3,5% το ποσοστό του ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου επί του συνόλου των ενοποιημένων ετήσιων εσόδων των Οργανισμών Λιμένος της οικείας χρήσης, εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων, των προηγούμενων χρήσεων και των εσόδων από χρηματοοικονομικής διαχείριση, που ορίζεται ως αντάλλαγμα της παραχώρησης κάθε κυρούμενης Σύμβασης Παραχώρησης στην ίδια βάση υπολογισμού.

    Προβλέπεται, από το 2019, η υποχρέωση απόδοσης από το ελληνικό δημόσιο στους οικείους δήμους έκτακτου αντισταθμιστικού τέλους, το οποίο αντιστοιχεί συνολικά σε ποσοστό υπολογιζόμενο επί του συνόλου όλων των ποσών, εξαιρουμένων των προσαυξήσεων, ποινικών ρητρών και φόρων, που πράγματι εισέπραξε από τους Οργανισμούς Λιμένος δυνάμει των κυρούμενων Συμβάσεων Παραχώρησης αναφορικά με το προηγούμενο κάθε φορά ημερολογιακό έτος.

    Τέλος, παρέχεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να αρνηθεί την απόδοση οποιουδήποτε εκ των ανωτέρω ποσών σε όποιο δήμο δεν συμμορφώνεται με τις προαναφερόμενες διατάξεις (μη επιβολή ανταποδοτικών τελών, φόρων κ.λπ.).

    Της Βάσως Βεγιάζη 


    Πηγή: https://www.metaforespress.gr/naftilia/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AE%CF%83/



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.