Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Γεφύρι Πλάκας: Υποψήφιο για τα βραβεία Europa Nostra


    Η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου αποκατάστασης, που συνεδρίασε υπό την κ.Μενδώνη, αποφάσισε ομόφωνα να προταθεί για τα ευρωπαϊκά βραβεία που απονέμονται σε εξαιρετικής ποιότητας έργα ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
    Υποψήφιο για τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς της Ε.Ε., Europa Nostra, θα είναι το συνολικό έργο αποκατάστασης του ιστορικού πέτρινου γεφυριού της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο, το οποίο εδώ και μερικούς μήνες στέκεται πάλι όρθιο, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευσή του στη διάρκεια καταστροφικής πλημμύρας τον Φεβρουάριο του 2015.

    Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 15 Ιουνίου, τα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου αποφάσισαν ομόφωνα να προταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητά του για βράβευση από την Europa Nostra.

    Τα βραβεία απονέμονται σε εξαιρετικής ποιότητας έργα που αφορούν τη συντήρηση, αποκατάσταση και έρευνα μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και απονέμονται σε αρχιτέκτονες, τεχνίτες, εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες και εθελοντές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και σε τοπικές κοινότητες.

    Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, διαπίστωσε την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης αποφασίστηκε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.

    Στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του ΕΜΠ καθ. κ. Ιωάννης Γκόλας, ο καθ. κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Ηπείρου, ενώ παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από πλημμύρες, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

    gefyri_plakas_meta_tin_katarreysi.jpg

    Το γεφύρι της Πλάκας, χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Λούλη. Το 2001 είχε γίνει αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι ισχυρές πλημμύρες του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του.


    Πηγή: https://www.ethnos.gr/politismos/110830_gefyri-plakas-ypopsifio-gia-ta-brabeia-europa-nostra



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.