Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κτηματολόγιο: 200.000 ιδιοκτησίες διεκδικεί το Δημόσιο


    Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που ακόμη και πριν από 100 χρόνια ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές, τις οποίες δηλώνει ως ιδιοκτησία του, χωρίς κανέναν τίτλο. Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο το δασικό και το δημόσιο χαρακτήρα τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη των 165 κατοίκων του Λάγιου Λακωνίας που θα πρέπει σε έξι μήνες να παραδώσουν τα κλειδιά της περιουσίας τους στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Απόστολο Γεροντίδη, που μιλά στην εφημερίδα, αιτία του... κακού είναι ο συνδυασμός της δημιουργίας Κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου... Κι αυτό είχε ως συνέπεια τα κτήματα των κατοίκων να καταχωριστούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου σε ποσοστό 52%.

    Την ίδια ώρα το υπόλοιπο 48% καταχωρίστηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες "εντελώς άσχετους", όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές, έχουν φτάσει τους 55. Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των Βριλησσίων όπου το 2018 κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών.

    Σήμερα δύο χρόνια μετά, όπως λέει στα "ΝΕΑ", ο δήμαρχος, Ξενοφώντας Μανιατογιάννης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και 1.000 κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευθεί πάνω από 200.000 ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων και περίπου 100.000 εκκρεμείς δίκες στα πολιτικά δικαστήρια.

    Για τον λόγο αυτόν από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων.


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/168118/kthmatologio-kindyneyoyn-200000-idiokthsies-tis-diekdikei-to-dhmosio



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    10 ώρες πριν, Engineer said:

    Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο το δασικό και το δημόσιο χαρακτήρα τους.

     

    Πώς οικοδομήθηκαν νόμιμα αν ήταν ιδιοκτήτης το δημόσιο;

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.