Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέες αρμοδιότητες σε έργα και μελέτες αναλαμβάνει το ΤΕΕ


    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ωρίμανσης, προετοιμασίας, διενέργειας διαγωνισμών και υλοποίησης μελετών και έργων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης πανελλαδικής εμβέλειας.

    Με νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή αναβαθμίζεται αφενός μεν ο ρόλος του ΤΕΕ, ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας αφετέρου δε δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μηχανικών μελών του στη «μάχη» για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών, που ξεκλειδώνουν για τη χώρα μας, από τις επικείμενες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα το ΤΕΕ διεκδίκησε και πέτυχε τη σύσταση υπηρεσίας Γενικού Επαγγελματικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) στο ΤΕΕ για όσους ασκούν τεχνικό έργο.

    Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα να συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΤΕΕ και υπουργείων, φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, της αυτοδιοίκησης, ΝΠΙΔ κλπ σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, προγραμμάτων ανάπτυξης, εκπόνησης μελετών και δημοπράτησης έργων πανελλαδικής εμβέλειας. Στόχος είναι το ΤΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό υποστηρικτικό ρόλο για την υλοποίηση προγραμματιζόμενων έργων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν προτάσεις του ΤΕΕ, όπως η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, την προώθηση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Υποδομών κ.α.

    Προγραμματικές Συμβάσεις του ΤΕΕ

    Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα για Προγραμματικές Συμβάσεις του ΤΕΕ αναφέρει ότι αυτές αφορούν:

    -Σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, προγραμμάτων ανάπτυξης, εκπόνησης μελετών και δημοπράτησης έργων πανελλαδικής εμβέλειας, Υπουργεία, ή ευρύτερα το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και ν.π.ι.δ. τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Τ.Ε.Ε..

    -Σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύνδεσμοι δήμων, τα δίκτυα δήμων και περιφερειών του, οι περιφερειακές ενώσεις δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι επιχειρήσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Τ.Ε.Ε..

    Δημιουργία Τεύχους Οδηγιών Τ.Ε.Ε. (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) για θέματα προδιαγραφών μελετών και διαδικασίας αδειοδότησης.

    Συντονισμό των ενεργειών και δράσεων αξιοποίησης και τεχνικής ωρίμανσης ακινήτων των παραπάνω φορέων με σκοπό την αξιοποίησή τους.

    Σχεδίασμό παρατηρητηρίου και διαχείριση δεδομένων για την παρακολούθηση των δεικτών βιωσιμότητας των προτάσεων αξιοποίησης.
    Δημιουργία τεχνικών οδηγιών, κατευθύνσεων και προτύπων τευχών διαγωνισμών σχετικά με την ωρίμανση ακινήτων περιουσίας των ανωτέρω φορέων.

    Προτάσεις στο πλαίσιο τευχών διαγωνισμού για την προετοιμασία και την υποβοήθηση του έργου των υπηρεσιών των ανωτέρω φορέων.
    Δημιουργία τευχών διαγωνισμού μελέτης ή δημοπράτησης έργου.

    Διενέργεια διαγωνισμών μελετών ή έργων.

    Σύσταση Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

    Η εξουσιοδοτική διάταξη του νομοσχέδιου και οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι:

    Συστήνεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., η λειτουργία της οποίας διέπεται από τον ν. 4635/2019 (Α’ 167) και τις πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Η καθ’ ύλην αρμοδιότητα της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Τ.Ε.Ε. αφορά στα πρόσωπα που ασκούν τεχνικό έργο ή δραστηριότητα που εντάσσεται στους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του παραρτήματος, καθώς και στα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στα Μητρώα, σύμφωνα με το π.δ. 71/2019 (Α’ 112). Η κατά τόπον αρμοδιότητα της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Τ.Ε.Ε. είναι πανελλαδική και οι υπόχρεοι του παρόντος μπορούν κατ’ επιλογή τους να αποταθούν στην υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. της Κεντρικής Υπηρεσίας του Τ.Ε.Ε. ή σε οποιοδήποτε περιφερειακό τμήμα του. Σε κάθε περίπτωση, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «οικείο» ή «αρμόδιο» Επιμελητήριο, ως τέτοιο νοείται το Τ.Ε.Ε. για όλους τους ανωτέρω υπόχρεους.

    Η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Τ.Ε.Ε. ορίζεται ως «Υπηρεσία μιας Στάσης» κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4441/2016 (Α’ 227) για τα πρόσωπα της παρ. 1, η οποία διέπεται από τις διατάξεις του ίδιου νόμου και των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθεισών πράξεων.

    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Τ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

    Εγγραφή μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Γ.Ε.ΜΗ. – Προσθήκη εδαφίων στην παρ. 1 του άρθρου 64 ν. 4497/2017

    Προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο στην παρ. 1 του άρθρου 64 ν. 4497/2017 (Α171), τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 και το άρθρο 64 διαμορφώνεται ως εξής:

    Μέλη

    Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, μέλη του Επιμελητηρίου είναι αυτοδίκαια τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που υποχρεούνται να εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), σύμφωνα με το ν. 3419/2005 (Α’ 297) από τη στιγμή εγγραφής τους σε αυτό και μέχρι τη διαγραφή τους από αυτό. Τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που δεν εγγράφονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ. αλλά ασκούν οικονομική ή επαγγελματική δραστηριότητα δικαιούνται να εγγράφονται στα Επιμελητήρια.

    Προαιρετικά εγγράφονται ως μέλη τα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση αναγγελίας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) κατά το άρθρο 39 του π.δ. της 27.11/14.12.1926 (Α’430). Τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στα Μητρώα του π.δ. 71/2019 (Α’ 112) εγγράφονται υποχρεωτικά μόνο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

    Ως μέλη του Επιμελητηρίου δικαιούνται να εγγράφονται μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα, στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή αγαθών και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις παραδόσεις αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την παρ. 4α του άρθρου 29 του ν. 2960/2001 (Α* 265). Αρμόδιο Επιμελητήριο για την εγγραφή των ανωτέρω προσώπων ορίζεται το Επιμελητήριο του τόπου της προσωρινής εισαγωγής και αποθήκευσης των εν λόγω αγαθών.

    Το μητρώο μελών που τηρεί κάθε Επιμελητήριο ενημερώνεται από το Γ.Ε.ΜΗ. σχετικά με τα μέλη τους αυτόματα για την εγγραφή και για κάθε άλλη οριστική πράξη. Εκτός των μητρώων που τηρούνται βάσει ειδικότερων διατάξεων νόμων, τα Επιμελητήρια μπορούν να τηρούν και άλλα στοιχεία για τα μέλη τους σε δευτερεύοντα μητρώα ή να τηρούν μητρώο επωνυμιών και διακριτικών τίτλων επιχειρήσεων που δεν εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ., μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (L119). Τα ανωτέρω μητρώα δεν χρησιμοποιούνται στον προέλεγχο και στην κατοχύρωση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου εταιριών.»

    Εκπρόσωποι TEE σε συλλογικά όργανα

    Με άλλη ρύθμιση στο νομοσχέδιο (άρθρο 188) προβλέπεται η εκπροσώπηση του ΤΕΕ μέσω μηχανικών μελών σε συλλογικά όργανα και η σχετική αμοιβή. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

    -«Αν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η συμμετοχή εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) σε συλλογικό όργανο που διενεργεί διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών υπηρεσιών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, ως μέλος του οικείου συλλογικού γνωμοδοτικού οργάνου, με την απόφαση της αναθέτουσας αρχής ή της ΚΑΑ περί συγκρότησης του συλλογικού γνωμοδοτικού οργάνου καθορίζονται επίσης το ύψος της αποζημίωσης του εκπροσώπου του ΤΕΕ, η διαδικασία και οι εν γένει προϋποθέσεις καταβολής της.

    Η απόφαση αποζημίωσης κοινοποιείται στον οριζόμενο εκπρόσωπο και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μαζί με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού, που αποδεικνύουν την εκ των προτέρων έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής της εν λόγω αποζημίωσης. Η αποζημίωση δεν δύναται να υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ ανά συνεδρίαση και καταβάλλεται μετά τη λήψη της απόφασης του οργάνου που αποφασίζει για την κατακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Αν, λόγω άσκησης διοικητικών προσφυγών ή ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, το συλλογικό γνωμοδοτικό όργανο συνεδριάσει εκ νέου σε συμμόρφωση προς την εκδοθησόμενη απόφαση, η αποζημίωση του εκπροσώπου του ΤΕΕ ισχύει για κάθε διενεργούμενη συνεπεία τούτου συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου και καταβάλλεται υπό τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις. Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξαρτήτως της νομικής φύσης της εκάστοτε αναθέτουσας αρχής και της υποχρεωτικής ή κατ’ επιλογήν εφαρμογής του οικείου κανονιστικού θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια της εκάστοτε διαγωνιστικής διαδικασίας, τηρουμένων των αναλογιών».


    Πηγή: https://ypodomes.com/nees-armodiotites-se-erga-kai-meletes-analamvanei-to-tee/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.