Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι «μεγαπόλεις» είναι τα νέα κράτη


    Η Σεούλ έχει αναπτύξει ένα σύστημα επανάχρησης του νερού σε όλη την πόλη. To Λονδίνο επιβάλλει φόρο στην απόθεση στερεών αποβλήτων. Η Μόσχα έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο ενιαίο αστικό σύστημα θέρμανσης, που καλύπτει όλη την πόλη. Η Νέα Υόρκη, όμως, «καταβροχθίζει» ενέργεια, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο Τόκιο, το οποίο είναι «πρωταθλητής» στην εξοικονόμηση νερού. Αυτές είναι ορισμένες ενδείξεις για το πώς λειτουργεί ο «μεταβολισμός» των Megacities, των λεγόμενων «μεγαπόλεων», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

     

    Στην ομάδα των «μεγαπόλεων» συγκαταλέγονται πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα έως το 2050, ένα ποσοστό που ήταν στο μισό μόλις το 1950. Είναι εμφανής λοιπόν η προσπάθεια μεγάλων και μικρότερων σε μέγεθος πόλεων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους ολοένα και αυξανόμενους ανθρώπους που συρρέουν στις πόλεις.

     

    «Οι πόλεις πρέπει να ενηλικιωθούν οικονομικά και θεσμικά. Η φορολογία των ακινήτων, για παράδειγμα, πρέπει να περάσει στους μεγάλους δήμους», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, περιγράφοντας μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον ρόλο των δύο μεγάλων –για τα ελληνικά δεδομένα– πόλεων της χώρας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

     

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος αποφοίτων του Κολεγίου Ανατόλια, οι δύο δήμαρχοι τόνισαν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και το κράτος να εκχωρήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους στις πόλεις, σε μητροπολιτικό επίπεδο. «Οι δήμοι πρέπει να αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η παιδεία, η υγεία, το κυκλοφοριακό. Η αποκέντρωση που επιχειρήθηκε ήταν διεκπεραιωτική», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, οι δύο πόλεις δικτυώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων), ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και εμπειρία.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/849942/article/politismos/polh/oi-megapoleis-einai-ta-nea-krath





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.