Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Προς ολοκλήρωση η κτηματογράφηση της χώρας


    Ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το κτηματολόγιο. Χθες «έκλεισε» για τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Πρέβεζα, την Αρτα και τη Λευκάδα, όπου συνελέγη περίπου το 50% των δηλώσεων, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κλείσει το υπόλοιπο των Δωδεκανήσων, όπου η συλλογή δηλώσεων έφτασε το 75%.

    Σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν και τα «υποκαταστήματα» των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προτρέπει τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τα πρόστιμα για καθυστερημένη υποβολή δήλωσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τις περιοχές που έληξαν προχθές, σε Πρέβεζα, Αρτα και Λευκάδα συγκεντρώθηκε το 52,3% των δηλώσεων, στην Πιερία το 47,9% και στη Θεσσαλονίκη το 43,6%. Η επόμενη περιοχή που θα «κλείσει» στις 14 Οκτωβρίου είναι η Χαλκιδική (σήμερα στο 40,5%) και, ακολούθως, στις 31 Οκτωβρίου, ένας μεγάλος αριθμός περιοχών: Δράμα - Ξάνθη (σήμερα στο 40,5%), Καβάλα - Ροδόπη (38,2%), Γρεβενά (41,2%), Ιωάννινα (38,5%), Βοιωτία - Φωκίδα (31,6%), Ευρυτανία - Φθιώτιδα (33,2%), Αιτωλοακαρνανία (38,4%), Ηλεία (37,2%), Αρκαδία (35,9%), Λασίθι (33,8%) και Ηράκλειο (33,2%).

    Να σημειωθεί ότι, καθώς αυτές οι περιοχές «κλείνουν», θα κλείσουν τα αντίστοιχα γραφεία στο Γαλάτσι και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση μόνο στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά.

    Κατόπιν, στις 29 Νοεμβρίου κλείνουν Καστοριά - Φλώρινα, Μαγνησία και Σποράδες, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα - Κορινθία, Σάμος, Χίο και Ικαρία. Στις περιοχές αυτές η συλλογή δηλώσεων κυμαίνεται κατά μέσον όρο σήμερα στο 24,5%.

    Οι τελευταίες περιοχές που θα λήξουν είναι η Αττική, τα Ιόνια και η Λέσβος - Λήμνος, οι οποίες όμως ξεκίνησαν μόλις πριν από το καλοκαίρι.

    Από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρξει ανοχή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτή της ανάρτησης (σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων).

    Στη συνέχεια όμως και ιδίως από το νέο έτος υπάρχει η πρόθεση επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία για την καθυστερημένη κατάθεση.

    Οι πολίτες πάντως που βλέπουν ότι δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν πρέπει να διστάσουν. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να πάρουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου από το γραφείο κτηματογράφησης, με τον οποίο θα κλείσουν ραντεβού για κατάθεση των δικαιολογητικών λίγο καιρό αργότερα, ή να υποβάλουν τη δήλωση μόνο με τον τίτλο ιδιοκτησίας και να προσθέσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν (λ.χ. τοπογραφικό, πιστοποιητικό μεταγραφής) αργότερα.


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1045086/article/epikairothta/ellada/pros-oloklhrwsh-o-xarths-toy-kthmatologioy



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ούτε σε 50 χρόνια από σήμερα δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% της συνολικής επιφάνειας.... Οπότε, παπαρολογούν..... και "σε δουλειά να βρισκόμαστε"!!!

     

    P.S.

    Κι αυτά τα λίγα που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί, αποτελούν τη δουλειά του μέλλοντος των μηχανικών και των δικηγόρων κ.λπ., διότι τα περισσότερα δηλώνονται λάθος!!!

    Link to comment
    Share on other sites

    Φίλε Ιάσωνα θα διαφωνήσω.. αυτό που λες ίσως ισχύει σε κάτι χωράφια σε βουνά, δασωμένα πλέον κλπ που μικρή έως μηδαμινή αξία έχουν ούτως ή άλλως.

    Σε αστικά ακίνητα ή σε περιοχές διανομών, αναδασμών κλπ μπορώ να πω ότι γενικά γίνεται σωστή δουλειά. Σίγουρα πάντως δεν είναι λάθος τα μισά.

    Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ουσιαστικά κάνει επικοινωνιακό "πόλεμο" ενάντια στην από στόμα σε στόμα πεποίθηση ότι "κανείς δεν έχει δηλώσει ακόμα". Και καλά κάνει, διότι όντως υπάρχει κάποια ροή πλέον και γρήγορα θα πάμε στο 50, 60, 80%. Και θα γίνει αυτό που γίνεται πάντα: το έργο θα ολοκληρωθεί και κάποιοι θα τρέχουν εκ των υστέρων σε ενστάσεις, αναγνωριστικές αγωγές κλπ.

    Link to comment
    Share on other sites

    Έχω παράδειγμα δήλωσης που παρελήφθη - εξοφλήθη κ.λπ. από κτηματολογικό γραφείο με συντεταγμένες γεωτεμαχίου σε νησί του Ιονίου, που ...."οδηγούν" ακριβώς καταμεσής της θάλασσας.... κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Το ότι παρελήφθη δεν λέει κάτι, προφανώς υπήρξε συνενόηση με τον πολίτη ότι ουσιαστικά πρόκειται για ανεντόπιστο δικαίωμα. Πιθανώς να μην αναρτηθεί καν λόγω μη εντοπισμού, πιθανώς κιόλας να εντοπιστεί τελικά στην σωστή θέση. Δεν πρόκειται πάντως να αναρτηθεί μέσα στη θάλασσα να είσαι σίγουρος.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.