Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ρυθμίσεις για άμεσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σχεδιάζει το ΥΠΕΝ


    Τη δυνατότητα άμεσης κατεδάφισης όσων αυθαιρέτων δεν «νομιμοποιηθούν» προωθεί με ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ρύθμιση θα αφορά τα αυθαίρετα που θα εντοπιστούν μετά την καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019, εφόσον βέβαια δεν δοθούν νέες παρατάσεις.

    Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι με ποιο τρόπο θα ελέγχεται αν ένα αυθαίρετο... έχει καλώς δηλωθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα μεγάλες ομάδες ιδιοκτητών αυθαιρέτων στην Αττική έχουν δημόσια δηλώσει ότι «νομιμοποίησαν» αυθαίρετα σε δάση χωρίς καμία επίπτωση.

    Με άλλη ρύθμιση επιχειρείται να απαλειφθούν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που μέχρι σήμερα επέτρεπαν σε ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων αυθαιρέτων να καθυστερούν την έλευση της μπουλντόζας.

    Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το κείμενο του σχεδίου νόμου δεν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθώς το ΥΠΕΝ υποστήριξε ότι εκκρεμεί η συμπλήρωση διατάξεων. Εδωσε, ωστόσο, ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο:

    • Δίνεται παράταση έως την καταληκτική ημερομηνία του νόμου για τα αυθαίρετα (ν.4495/17) σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν επιθυμούν να τα νομιμοποιήσουν, να τα κατεδαφίσουν οικειοθελώς. «Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στις 9/11/2019, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεστεί) εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής έως τις 8/11/2019», αναφέρει το υπουργείο. Προφανώς, το ζητούμενο είναι να ασκηθεί πίεση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τις πολεοδομικές παρανομίες τους έως τον Νοέμβριο (αν δεν δοθεί δεύτερη παράταση). Ωστόσο, θα ήταν ορθό το υπουργείο να μεριμνούσε παράλληλα και για το «ξεκαθάρισμα» της βάσης των αυθαιρέτων από εκείνα που κακώς δηλώθηκαν: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συλλόγου ιδιοκτητών αυθαιρέτων στην Αρτέμιδα που πρόσφατα, στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, δήλωσαν δημόσια... ότι έχουν «νομιμοποιήσει» αυθαίρετα σε δάση, ζητώντας μάλιστα να συμψηφιστούν τα πρόστιμα (η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς προς το παρόν απαγορεύεται).

    • Αντιμετωπίζεται ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας, που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες αμετάκλητα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων να καθυστερούν την μπουλντόζα. Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά τη διαφοροποίηση των αυθαιρεσιών (αρχικό πρωτόκολλο με σημερινή κατάσταση) που πλέον δεν θα αποτελεί εμπόδιο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση, καθώς πολλά από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν συνταχθεί 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια νωρίτερα (και λόγω της απροθυμίας της διοίκησης να τα εφαρμόσει παρέμειναν στα συρτάρια), με αποτέλεσμα τα αυθαίρετα να επεκτείνονται με το πέρασμα των ετών και οι ιδιοκτήτες τους να υποστηρίζουν ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης... δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    • Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή των πολιτών από τέλη για μεταβολές επί δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταχωριστεί με τις αρχικές δηλώσεις.


    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1012266/article/epikairothta/ellada/ry8mizontai-oi-katedafiseis-ay8airetwn



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Μα αφού βρε λεβέντες "νομοθέτες" μετά τις 8 Νοεμβρίου 2019 άλλος θ' αποφασίζει..... Λέτε ότι κι ο νέος υπεν του Μητσοτάκη να 'ναι τέτοιο ξυπνοπούλι όπως εσείς;;,; Δεν πιάνουν τόπο πια οι φοβέρες σας...  Δεν τσιμπάνε οι ιδιοκτήτες... Θέλει "τρόπο" το θέμα που δεν τον κατέχετε ή αν τον κατέχετε δεν θέλετε να τον εφαρμόσετε... Απολαύστε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες στην εξουσία κι αφήστε τα δύσκολα!!!!

     

     

    Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.