Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα το 2021


    Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα έφτασαν τα €359 δισ. το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της CBRE ο συνολικός όγκος των επενδύσεων έφθασε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για τη χρονιά που μόλις πέρασε σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 25% το 2020 και κατά 8% το 2019.

    Το δ' τρίμηνο του 2021 ήταν επίσης ένα τρίμηνο ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα, με συνολικό όγκο στα €136 δισ.  αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020 και 10% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

    Η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες κατέγραψαν ρεκόρ επενδύσεων σε όγκο με αυξήσεις το 2021 κατά 39% και 44% αντίστοιχα. Η Γερμανία είδε τις επενδύσεις στο real estate να αγγίζουν τα €110 δισ. στο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ από ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν υψηλότερους όγκους για ολόκληρο το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (49%), της Ιρλανδίας (54%), της Ισπανίας (33%) και της Ιταλίας (13%).

    Ωστόσο, η ανάκαμψη στους όγκους δεν ήταν καθολική, με τους όγκους του 2021 να μειώνονται σε σχέση με το 2020 σε αρκετές αγορές, όπως η Γαλλία (-9%), η Πορτογαλία (-21%) και η Ολλανδία (-10%).

    Η χρονιά ρεκόρ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολλές μεγάλες συμφωνίες όπως η εξαγορά από τη Vonovia ύψους €22,3 δισ. της πλατφόρμας οικιστικών ακινήτων της Deutsche Wohnen στη Γερμανία και της πώλησης €9,1 δισ. του βραχίονα οικιστικών ακινήτων Akelius στη Γερμανία και της Heimstaden, όπου η CBRE ενήργησε ως σύμβουλος.

    Οπως λένε οι ειδικοί η παραπάνω τάση ειδικά για τον τομέα των οικιστικών ακινήτων και συγκεκριμένα των πολυκατοικιών θα συνεχιστεί και την εφετινή χρονιά.

    Σύμφωνα με την CBRE, η αγορά των γραφείων παραμένει ο μεγαλύτερος τομέας στην Ευρώπη όσον αφορά στις επενδύσεις, με όγκους που φθάνουν τα €111 δισ. το 2021, αυξημένοι κατά 16% σε σχέση με το 2020, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην "πολύπαθη" από την πανδημία αγορά.

    CBRE1.jpg

    Τα deals στα γραφεία ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στις Σκανδιναβικές χώρες (άνοδος 117%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (άνοδος 48%), στην Ολλανδία (άνοδος 30%), στην Ισπανία (άνοδο 27%) και στη Γερμανία (άνοδος 10%). Οπως τονίζει στην έκθεσή της η CBRE αναμένει ευρύτερη ανάκαμψη των επενδύσεων στον τομέα των γραφείων επί ευρωπαϊκού εδάφους και το 2022.

    Η αγορά των πολυκατοικιών συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά, σημειώνοντας ρεκόρ το 2021 προσπερνώντας τα γραφεία που ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτικός τομέας. Ο συνολικός όγκος των επενδύσεων έφτασε τα €102,6 δισ. πέρυσι, μόλις €9 δισ. πίσω από τα γραφεία. Ο όγκος των επενδύσεων αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το 2020.

    Η περσινή χρονιά ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ για επενδύσεις στα βιομηχανικά ακίνητα με τον όγκο να αυξάνεται κατά 48% φθάνοντας τα €62 δισ. Τέλος, οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με τον όγκο να φθάνει τα €17,1 δισ. το 2021, αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, το retail εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση με μειωμένους όγκους κατά 11% στα €35,2 δισ. το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, όμως, ορισμένες αγορές παρουσίασαν άνοδο συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου (51%), των Σκανδιναβικών χωρών (23%) και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (41%).


    Πηγή: https://www.ered.gr/blog/espasan-ta-konter-oi-ependyseis-se-eyrwpaika-emporika-akinhta-to-2021



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.