Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το άδοξο τέλος της επένδυσης των 50εκ.ευρώ στην Πειραιώς


    Ηταν στα τέλη της δεκαετίας '90 όταν η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ Plaza Center έκανε την είσοδό της στην Ελλάδα, με το φιλόδοξο στόχο να αναπτύξει συνολικά, σε βάθος χρόνου, περί τα 10 εμπορικά κέντρα στη χώρα μας.

     

    Μετά από 16 χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει ουκ ολίγα προβλήματα- γραφειοκρατικά, αρχαιολογικά, αδειοδοτικά- και υπό το βάρος πλέον των δικών της οικονομικών υποχρεώσεων, η εταιρεία εγκαταλείπει τη χώρα μας με χασούρα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και μία (ακόμη) επένδυση για την ελληνική πραγματικότητα, η οποία έμεινε στα χαρτιά.

     

    Την περασμένη Παρασκευή η Plaza Centers ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που απέκτησε το 1999 και φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

     

    H σχεδιαζόμενη επένδυση για το εμπορικό κέντρο Piraeus Plaza πηγαίνει πίσω στο 1999, όταν η ΒΙΣ είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει την πρώην παραγωγική της μονάδα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου- τότε- εμπορικού κέντρου της χώρας. Ηταν η εποχή που διαφαινόταν μεγάλη ανάπτυξη του εγχώριου real estate, λόγω των υψηλών προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στον κλάδο των ακινήτων, με το βλέμμα των επίδοξων επενδυτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

     

    Oι δύο πλευρές συνέστησαν κοινή εταιρεία, την Helios Plaza, ωστόσο λίγο αργότερα η ΒΙΣ αποχώρησε από το εγχείρημα με τίμημα 5,5 εκατ. ευρώ, αφού η επένδυση, έμελλε να αντιμετωπίσει εξ' αρχής μεγάλα προβλήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με τα αρχαιολογικά προβλήματα του ακινήτου στην οδό Πειραιώς και τη δύσκολη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

     

    Οι μεταθέσεις των χρονοδιαγραμμάτων ήταν συνεχείς, όπως συνεχείς ήταν και οι προσπάθειες των Ισραηλινών να βρούν στη συνέχεια συνεταίρους και χρηματοδότες. Ενδεικτικά, οι εργασίες ήταν να ξεκινήσουν το 2002 με την προοπτική το έργο να βρίσκεται σε λειτουργία έως το τέλος του 2004.

     

    Το project της Πειραιώς, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ περιελάμβανε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ..

     

    Οι προσπάθειες της Plaza Centers συνεχίστηκαν- αν και σε πιο αργό ρυθμό αφού η εταιρεία επικεντρώθηκε τελικά σε άλλες αγορές ανά την Ευρώπη- καθ'όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, για να έρθει το 2010 η συμφωνία διακρατικού χαρακτήρα με την κινεζική κατασκευαστική Beijing Chang Cheng Corporation Company (BCEGI) για τη δημιουργία στο ακίνητο ενός μικτού project που θα περιελάμβανε και ξενοδοχειακή μονάδα.

     

    Η εν λόγω συμφωνία είχε ενταχθεί στο πλαίσιο 13 γενικότερων συμφωνιών οικονομικής και διακρατικής συνεργασίας που είχαν υπογραφεί μεταξύ των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας (Γ. Παπανδρέου) και Κίνας (Γουέν Τζιαμπάο) και περιελάμβαναν ακόμη συνεργασίες για τα ελληνικά λιμάνια, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, τα ελληνικά αεροδρόμια με έμφαση το Καστέλι στην Κρήτη κ.τ.λ..

     

    Παρά τις όποιες προσπάθειες και εξαγγελίες, το Piraeus Plaza παρέμεινε πάντα στα χαρτιά, με το μεγάλο αγκάθι να εντοπίζεται σε αρχαιολογικά θέματα και στις χρήσεις γής της περιοχής, ενώ στη συνέχεια ήρθαν και τα προβλήματα στα χρηματοοικονομικά της ίδιας της Plaza Centers, τα οποία συνεχίζονται ως σήμερα- εξ' ού άλλωστε και η πώληση τώρα του ακινήτου.

     

    Παρόλ' αυτά, οι προσπάθειες των Ισραηλινών για επέκτασή τους στην ελληνική αγορά ακινήτων, συνεχίστηκαν: Ο μητρικός όμιλος Elbit εμφανίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά το 2012 και παρά τα εσωτερικά (χρηματοοικονομικά) του προβλήματα, ως ένας από τους διεκδικητές στη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που κατέληξε, ως γνωστόν, στη Lamda Development.

     

    Πηγή: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ependuseis/280101-to-adokso-telos-mias-sxediazomenis-ependisis-50-ekat-eiro-stin-odo-peiraios





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αυτό που βγάζει το άρθρο είναι ότι η παράλογη ελληνική γραφειοκρατία σταμάτησε άλλη μια επένδυση. Δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει με το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά η πολιτιστική κληρονομιά είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτήν (πάλι κατ' εμέ) αδιαπραγμάτευτο. Αν δε μας αρέσει η νομοθεσία ας την αλλάξουμε, να κάνουμε κι ένα Mall στην Ακρόπολη. Επί της ουσίας πάντως το άθρο είναι μηδέν.΄τε μας εξηγεί ποια ήταν τα προβλήματα του ακίνητου με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε τι έγινε, ούτε μας λέει πόσο έξω έπεσαν οι επενδύσεις της εταιρείας σε άλλες χώρες, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε πόσο συνέβαλλε η συγκεκριμένη ιστορία στην κακή σημερινή κατάσταση της εταιρείας.

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.