Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ψηφοφορία από την Αττικό Μετρό για το χρώμα των νέων συρμών του Τραμ της Αθήνας


    Ενόψει της λειτουργίας της επέκτασης του δικτύου του Τραμ της Αθήνας προς τον Πειραιά, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. (ΑΜ) είναι σε διαδικασία προμήθειας, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 νέων συρμών Τραμ, δεύτερης γενιάς, οι οποίοι περιλαμβάνουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και λειτουργίας, καθώς επίσης και όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου.

    Για το σκοπό αυτό η ΑΜ προσκαλεί και ενημερώνει το κοινό ότι μέσω της ιστοσελίδας της www.ametro.gr και για το χρονικό διάστημα από 1-13 Ιανουαρίου 2019, θα λάβει χώρα ηλεκτρονική έρευνα γνώμης για την επιλογή του χρωματισμού των 25 νέων οχημάτων Τραμ.

    Η συμμετοχή και το αποτέλεσμα, ως απόφαση των πολιτών, θα προκρίνει την τελική επιλογή του εξωτερικού χρωματισμού των οχημάτων Τραμ. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι 3 χρωματισμοί που θα διατεθούν προς ψηφοφορία είναι οι: City Silver (ασημένιο), Heritage Orange (πορτοκαλί) και Cyclades Blue (μπλε).

    Το λινκ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα ενεργοποιηθεί με την εκκίνηση της διαδικασίας.

    Ενημέρωση: Η ψηφοφορία εδώ: https://www.ametro.gr/?page_id=14477

    LRV_Athens_Exter_Vue_Perspective_Integra

    LRV_Athens_Exter_Vue_Perspective_Integra

    LRV_Athens_Exter_Vue_Perspective_Integra


    Πηγή: https://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/tram/athinas/item/50674-to-koino-apofasizei-gia-to-xroma-ton-neon-syrmon-tou-tram-tis-athinas



    Engineer
    • Upvote 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Πορτοκαλί και πολύ πολύ σωστά !

    Ψηφοφορία όμως  για το χρώμα !.....   :o

    Αχ τι δημοκρατία είναι αυτή!... :P

    Όταν όμως η λατρεία του  πλουραλισμού θέλει να δώσει (ντε και καλά) ίσες ευκαιρίες στο κάθε  διαφορετικό, τότε παρακάμπτεται η επιστήμη, η γνώση, η εμπειρία, η τέχνη,  η ιστορία, η αποτελεσματικότητα, η επιτελεστικότητα, (ακόμη και η φυσιολογικότητα ....) .   Ειδικά δε, μιλώντας για χρώματα, στην νεολογική αυτή "φιλοσοφική" βάση της "ίσης ευκαιρίας",  αυτιά να 'χεις πολλά, ν ακούς την κάθε ίση γνώμη από τον κάθε άνισο ψηφοφόρο....!

    Το θέμα για όσους από εμάς έχουμε ασχοληθεί με την παραγωγή κατοικιών και επαγγ. κτιρίων   είναι γνωστότατο αφού στην φάση χρωματισμού του κτιρίου τσουπ !! ξεφυτρώνουν πάντα όλοι ως ειδικοί - ανειδίκευτοι, από γειτόνους μέχρι συγγενείς των ιδιοκτητών, ακόμη και ενοικιαστών, οι οποίοι θα εκφέρουν  την ...σοφή τους χρωματολογική κρίση  για να "σώσουν" το κτίριο από ένα τυχόν  "μας πως το βάψατε έτσι καλέ!" .....  Και όλοι τους βεβαίως μακράν απέχοντες από χρωματολογικούς και χρωμοσυνθετικούς κανόνες, αίσθηση χρωματικής αρμονίας, και συνδυασμούς με την ογκοπλαστική μορφολογία του υποκειμένου κτιρίου.

    Εδώ  όμως στο τραμ τα πράγματα είναι σοβαρότερα από ότι μία άστοχη επιλογή χρωματισμού σε κτίριο. Μπορείς δηλαδή  με το κατάλληλο  χρώμα (όπως το πορτοκαλί εν προκειμένω) να σώσεις κάποιους από ατυχήματα, και το λιγότερο να έχεις μικρότερο κόστος ζημιών.  Πρέπει να τονιστεί ότι στο τραμ υπάρχει η μοναδική ιδιομορφία σε σχέση με τα άλλα μέσα μεταφοράς στους δρόμους, ότι είναι ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ και ως εκ τούτου το τραμ έχει  παντελή αδυναμία ελιγμών αποφυγής κινδύνου,  όπως βεβαίως και ότι είναι ογκώδες και  βαρύ.  Προκύπτει λοιπόν απαραιτήτως η επιλογή του χρώματος του να βοηθά στον εύκολο εντοπισμό και την άμεση αντίληψη του από τους πεζούς και άλλους οδηγούς.

    Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι τα χρώματα έχουν συγκεκριμένες  ψυχολογικές  επιδράσεις στον άνθρωπο , όπως και αντιστρόφως ο άνθρωπος επιλέγει για το περιβάλλον του χρώματα που του κατευθύνει ο εκάστοτε ψυχισμός.

    Η επιλογή και ο ρόλος των τριών χρωμάτων (πράσινο-πορτοκαλί-κόκκινο), που καθορίζουν ασφαλώς (κατά το δυνατόν) την κίνηση, ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ από "δημοκρατικές"  διαδικασίες ψηφοφορίας, αλλά από την επιστημονική διαπίστωση πρωτίστως ότι το μάτι του οδηγού αντιλαμβάνεται πιό γρήγορα και καθοριστικά το πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα και δευτερευόντως το κόκκινο. Το "γιατί στο πορτοκαλί", έχει αποδοθεί από ψυχολόγους ότι το χρώμα αυτό αποτελεί συγγενή παράσταση της φωτιάς και προκαλεί υποσυνείδητη ενστικτώδη κινητοποίηση  προστασίας μας  από τον κίνδυνο.

    EDIT: Επίσης το κίτρινο-πορτοκαλί είναι το χρώμα που διαθλάται λιγότερο (μετά το κόκκινο) σε συνθήκες ομίχλης και έτσι διακρίνεται το αντικείμενο από μακρύτερα.

    image.png.495dbaf34dc996048016ffd8f0325525.png

    Ευνόητο είναι βέβαια ότι αντίστοιχα το ασημί και γκρι χρώμα θα ήταν το καλύτερο χρώμα παραλλαγής για να περνάει το τραμ απαρατήρητο (όντας και αθόρυβο!) μέχρι βεβαίως ν ακουστεί το μπαμ ή το ωχχχ!

    Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά όπως και για τις χρωματικές επιλογές  αυτοκινήτων σε κράτη με φοβερές ομίχλες (τουλάχιστον παλαιότερα που το life style του γκρι-μαύρο-ασημί παντού και σε όλα δεν ήταν σοβαρότερο του σκέτου ..life).

    Να θυμίσω ότι στην δίκη του οδηγού για το θανατηφόρο ατύχημα του James Dean  που ανυποψίαστα κάθετα έκλεισε τον δρόμο στην Porche του Dean με ένα ογκώδες Αμερικάνικο δίτονο αμάξι (την 30-9-55) απολογήθηκε ότι δεν κατάλαβε καθόλου πάνω στην άσφαλτο ότι ερχόταν ένα ΑΣΗΜΙ αυτοκίνητο (ήταν και ασυνήθιστα μικρό για τα Αμερικάνικα πρότυπα τότε ...)

    Θα καταλήξω λοιπόν για τον χρωματισμό του τραμ στο: "αφήστε την γνώση, την εμπειρία, την επιστήμη να κρίνουν" και κρατήστε το δικαίωμα ψήφου μόνο για  διάφορα survivor και eurovision  ώστε να συνεχίσουν να  βαυκαλίζουν κάποιους ανεγκέφαλους ότι μπορούν έτσι να διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους .......    

    Με μερικά πράγματα ΔΕΝ παίζουν και το τραμ ΔΕΝ είναι για ψηφοφορίες παιδιών....:roll:

     

     

    image.jpeg.d107ddc049781c5b4b1ee31a5b132110.jpeg

     

     

    DEAN'S  CRASH.jpg

    Edited by Anton_civeng
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.