Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αφαλάτωση αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια στη νήσο Στρογγύλη


    Είναι, αν μη τι άλλο, μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι η πρώτη –μη πειραματική– αφαλάτωση στη χώρα μας, η οποία λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταφέρθηκε κομμάτι κομμάτι σε ένα ακριτικό νησί, καθώς δεν υπήρχε λιμάνι για να εκφορτωθεί και συναρμολογήθηκε επιτόπου, ενώ συντηρείται από αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, οι οποίοι «μεταλαμπαδεύουν» ο ένας στον άλλο τη γνώση.

    Η μικρή αφαλάτωση στη νήσο Στρογγύλη, κοντά στο Καστελλόριζο, ήταν η «πρωταγωνίστρια» του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου «Αφαλάτωση για το Περιβάλλον: Καθαρό νερό και Ενέργεια», που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα. Είναι μια μικρή σε δυναμικότητα αφαλάτωση (παράγει 20 κυβικά νερού την ημέρα), η οποία καλύπτει από το 2014 τις ανάγκες του φυλακίου που βρίσκεται στο ακριτικό νησάκι. «Για πολλά χρόνια, το νερό μεταφερόταν στο νησί με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με κόστος 20 ευρώ/κυβικό», εξηγεί ο Στάθης Μάτος, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας ΤΕΜΑΚ (που σχεδίασε, κατασκεύασε και τοποθέτησε την αφαλάτωση). «Με δεδομένη τη δυσκολία προσέγγισης στο νησί, η αφαλάτωση δεν μπορούσε να εξαρτάται από γεννήτρια πετρελαίου. Ετσι, όταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε τον διαγωνισμό, ζήτησε μια μονάδα αφαλάτωσης η οποία να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    07s15afl.jpg

    Η εταιρεία κατασκεύασε τη μονάδα στο εργοστάσιό της, τη δοκίμασε σε πραγματικές συνθήκες μετά τη... διέλυσε, προκειμένου να τη μεταφέρει στη Στρογγύλη. «Το νησί έχει έναν μώλο, είναι αδύνατη η πρόσδεση μεγάλου πλοίου. Επομένως τα εξαρτήματα μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο με το πλοίο της γραμμής και στη συνέχεια λίγα λίγα με καΐκι στη Στρογγύλη. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στα χέρια από εμάς στο σημείο όπου εγκαταστάθηκε η μονάδα και επανασυναρμολογήθηκαν».

    Οι ειδικές συνθήκες του νησιού επέβαλαν τροποποιήσεις στον σχεδιασμό της μονάδας. «Η αφαλάτωση δουλεύει με ένα έξυπνο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πάνελ και ο αριθμός των μπαταριών να μειωθούν στο μισό. Επίσης, διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, όπως οι αφαλατώσεις μεγάλης δυναμικότητας: χρησιμοποιεί την πίεση με την οποία παράγεται ο αλμόλοιπος για να κινεί μια τουρμπίνα με την οποία γίνεται η άντληση του θαλασσινού νερού. Ως αποτέλεσμα το λειτουργικό της κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό». Από κοινού με τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού, η μονάδα δίνει υδατική αυτονομία στο νησί έως και ένα μήνα.

    Μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι ότι η συντήρηση έπρεπε να γίνεται από τους υπηρετούντες στο φυλάκιο. «Απλοποιήσαμε την κατασκευή ώστε να μπορεί κάποιος εύκολα να αντικαταστήσει τα βασικά αναλώσιμα», λέει ο κ. Μάτος. «Επίσης, γράψαμε ένα αναλυτικό φυλλάδιο οδηγιών, το οποίο θα ήταν κατανοητό και από κάποιον χωρίς ειδικές γνώσεις. Σήμερα, την ελαφρά συντήρηση κάνουν οι αξιωματικοί, «μεταλαμπαδεύοντας» ο ένας στον άλλο τη γνώση τους. Η οργάνωση του στρατού είναι εγγύηση ότι όλοι οι έλεγχοι γίνονται τακτικά».

    Βραβεία

    Η αφαλάτωση έχει αποσπάσει δύο διεθνή και ένα εγχώριο βραβείο. «Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο (σ.σ. ΤΕΜΑΚ, SYCHEM, Watera Hellas) έχει η καθεμία τη δική της τεχνογνωσία», εκτιμά ο κ. Μάτος. «Η τεχνολογία αναπτύχθηκε με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας δυσκολίες: τη νησιωτικότητα, τη γεωγραφική απομόνωση, την έλλειψη υποδομών. Πλέον, οι Ελληνες κατασκευαστές είναι στην πρώτη γραμμή διεθνώς».


    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/983652/gallery/epikairothta/ellada/afalatwsh-apokleistika-me-hliakh-energeia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    "Πλέον, οι Ελληνες κατασκευαστές είναι στην πρώτη γραμμή διεθνώς». "

    Αυτό είναι σίγουρα το μόνο θετικό και ελπιδοφόρο αλλά και απογοητευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι ΔΕΝ αξιοποιείται επαρκώς για το ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ της κατάστασης με την λειψυδρία στα νησιά του Αιγαίου κι από την άλλη την πεπατημένη   "λύση" με τις υδροφόρες ! ..... 

    Πολλές υδροφόρες, πολλών κάποιων που επί πολλά χρόνια έχουν βυζάξει πάνω στο θέμα "νερό στα νησιά" και κινούν τα νήματα....

    Επικρατούν λοιπόν καταστάσεις τραγελαφικές όπου φτάνουν σε λειψυδρία είτε γιατί δεν έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός ανάθεσης, είτε γιατί δεν εγκρίνονται ξαφνικά οι κατ΄ευθείαν αναθέσεις γιατί θεωρούνται (βεβαίως νομικά) ως κατάτμηση έργου (χρειάστηκε στην Αίγινα το 2013 συνάντηση Δήμ/χου Αίγινας , αντιπεριφ/χη και  εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά για να δουν νερό...)  είτε γιατί έχουν "δέσει" στα λιμάνια  λόγω καιρού κ.λ.π!     Επίσης με την υπεράντληση από γεωτρήσεις όπως π.χ στον κάμπο Τροιζήνας για τη μεταφορά νερού  στον Πόρο, προέκυψε υποβιβασμός της στάθμης του υδρ. ορίζοντα, με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση του νερού (4000 μονάδες αλατότητας) , που καθιστά  πλέον το νερό βλαπτικό για τους αγρούς  ενώ ζημιώνονται φυσικά και οι αγρότες. Ακόμη πιό τραγελαφικό και απογοητευτικό όμως είναι το θαυμάσιο έργο αφαλάτωσης "Υδριάδα" στην νήσο Ηρακλειά να έχει εγκαταλειφθεί εδώ και  χρόνια αναίτια και ανεξήγητα από τους ΕΝΝΕΑ ΦΟΡΕΙΣ (!!!..) διαχείρισης του για να καταλήξουν πάλι στην λύση "υδροφόρες"...!

    Πρόσφατα τουλάχιστον εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης δύο νέων Αφαλατώσεων στο νησί της Μυκόνου "....μετά από δύο (2) χρόνια επίπονης προσπάθειας και συνεχών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων"    όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, κι αυτό δίνει ελπίδες που δεν θα πρέπει όμως ν'  αφεθεί να  πνιγούν μέσα στ αμπάρια των υδροφόρων πάλι......

     

     

     

    Edited by Anton_civeng
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.