Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων (ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας)


    H ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, που θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 Δήμους.

    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα εξυπηρετεί πέντε νομούς.

    Με απόφασή του ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.ΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε, πρόσφατα, στην επιλογή νομικού συμβούλου με αντικείμενο την υποστήριξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, δηλαδή της προεπιλογής των υποψηφίων εταιρειών. Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τις προτάσεις τους αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης του έργου και το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για μία διαδικασία, που είναι συνήθως χρονοβόρα, αλλά σύμφωνα με τον αντίλογο με τον τρόπο αυτό προχώρησε ο διαγωνισμός για το σύνολο των «νέας γενιάς» μονάδων επεξεργασίας, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Το έργο

    Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία θα υλοποιηθούν τρεις μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων. Μία από αυτές είναι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, που θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 Δήμους που θα αποτελούν το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε Θεσσαλονίκης. Η μονάδα θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και ο ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση κατασκευή, συντήρηση και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 27 έτη εκ των οποίων τα 3 αφορούν τη κατασκευή και τα 24 τη λειτουργία. Το δε κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 118 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

    Με την κατασκευή του να έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο μπαίνει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τη σύνταξη σχεδίου πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και, εν γένει, το σύνολο των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών βημάτων για την εκπόνηση του διαγωνισμού.

    Σημειώνεται ότι το έργο θα χωροθετηθεί σε έναν από τους τρεις χώρους που έχουν προεπιλεγεί στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει επιλεγεί το είδος της τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί.


    Πηγή: https://www.economix.gr/2019/12/25/xekinai-o-diagonismos-gia-to-megalytero-ergo-diachirisis-aporrimmaton/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.