Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ο κορωνοϊός απειλεί περισσότερο τις πόλεις με ατμοσφαιρική ρύπανση


    Όσοι ζουν σε μολυσμένες πόλεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid-19» προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις. Όλες εκείνες τις παθήσεις δηλαδή που συνδέονται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος χρόνια τώρα προειδοποιούν για τους κινδύνους που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση για την ανθρώπινη υγεία, ενώ σε μελέτη του 2003 για τα θύματα του ιού SARS, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους βρίσκονταν σε περιοχές με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

    «Η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί το τελευταίο μισό του προηγούμενου αιώνα, αλλά τα καυσαέρια βενζίνης, και ιδιαίτερα του πετρελαίου, παραμένουν σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και οι πιο καινούργιας τεχνολογίας κινητήρες πετρελαίου εκλύουν ρύπους σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση είναι λιγότερο ικανοί να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις των πνευμόνων και είναι πιθανότερο να πεθάνουν. Αυτό είναι πιθανό και στην περίπτωση του Covid-19» εξηγεί η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ιταλικού Πανεπιστημίου Cagliari, Sara De Matteis. «Με τη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούμε να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλά και σε μελλοντικές πιθανές πανδημίες» κατέληξε η ιταλίδα επιστήμονας.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις πόλεις. Τα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) ευθύνονται για περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η περιοχή της Βόρειας Ιταλίας που ξέσπασε και η κρίση στη γειτονική χώρα. Στο βίντεο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη μείωση των αέριων ρύπων από διοξείδιο του αζώτου δέκα μέρες μετά από τη στιγμή που η περιοχή της Λομβαρδίας τέθηκε σε καραντίνα. Η αστική ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου (NO2) προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Στην Ευρώπη την τελευταία εικοσαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων που όπως έχει διαπιστωθεί πολλά απ’ αυτά δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Coronavirus: nitrogen dioxide emissions drop over Italy

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία, Sascha Marschang δήλωσε: «Ο αέρας μπορεί να καθάρισε στην Ιταλία αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει στην ανθρώπινη υγεία και στην ικανότητα των ανθρώπων να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση χρόνια πριν, αλλά δυστυχώς έβαλαν την οικονομία παραπάνω από την ανθρώπινη υγεία και χειρίστηκαν πολύ μαλακά την αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν αυτή η κρίση τελειώσει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποσύρουν αμέσως αυτά τα οχήματα από τους δρόμους. Η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι επιδημίες σαν τον κορωνοϊό θα εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα. Οι καθαρές πόλεις είναι μια βασική επένδυση για ένα πιο υγιές μέλλον».

     

     


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80/



    Engineer
    • Like 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.