Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πόροι 1 δισ. ευρώ για την επεξεργασία λυμάτων


    «Είχαμε μία ουσιαστική και πολύωρη συνάντηση εργασίας με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών και νομίζω ότι η πυκνότητα της συζήτησης απέδειξε ότι έχουμε πολλά κοινά ζητήματα, τα οποία η Πολιτεία τα επεξεργάζεται και τα προωθεί», ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στην οποία συμμετείχε.

     

    «Με τη σημερινή μας συνάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει μία νέα στιγμή στη συνεργασία της κεντρικής Διοίκησης με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μία νέα σελίδα συνολικά για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

     

    Η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ ΥΠΕΝ και ΕΝΠΕ περιελάμβανε τρία θέματα κομβικής σημασίας: τους δασικούς χάρτες, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τα έργα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε τις θέσεις και τον προγραμματισμό του Υπουργείου, απάντησε σε ερωτήσεις και δέχθηκε πολλές προτάσεις για μελλοντικές θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος, από τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

     

    Στο κομμάτι των δασικών χαρτών, ΕΝΠΕ και ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μία ουσιαστική τομή, μία αλλαγή στην καθημερινότητα και στη λειτουργία του Κράτους, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. «Δίνουμε το χρόνο ώστε να ενσωματώσουμε στην νομοθεσία και τη λειτουργία της Διοίκησης εργαλεία που θα λύνουν προβλήματα χρόνων, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κανονικότητας», επισήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

     

    Συμπλήρωσε, δε, ότι κοινός σκοπός μεταξύ ΥΠΕΝ και ΕΝΠΕ είναι αφενός η ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τα νέα εργαλεία που τους παρέχονται, προκειμένου να υπάρξει εξασφάλιση των επιδοτήσεων και τακτοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας. «Αφετέρου, η πρόσβαση όλων των πολιτών στα νέα αυτά εργαλεία και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι Περιφέρειες, ιδιαίτερα δε στην αποστολή στοιχείων για τους εποικισμούς, τους αναδασμούς, τα όρια οικισμών και πράξεις της Διοίκησης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στους χάρτες και δεν ευθύνεται ο πολίτης», είπε ο κ. Φάμελλος.

     

    Στα θέματα που αφορούν συνολικά στο υδατικό δυναμικό της χώρας μας, ο ίδιος ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΝΠΕ ότι εντός του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η τιμολογιακή πολιτική του νερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών, έως το τέλος Ιουνίου, για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Νερού σε όλες τις λεκάνες απορροής. Έτσι, όπως είπε, «κλείνει για την Ελλάδα μία περίοδος εξαετούς καθυστέρησης, ερχόμαστε εγγύτερα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ταυτόχρονα ανοίγουμε και την πόρτα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, συνδυάζοντας περιβάλλον και ανάπτυξη. Οι Περιφέρειες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να συμβάλλουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

     

    Όσον αφορά στα έργα επεξεργασίας λυμάτων, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε πως πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, ωστόσο υπάρχει ένα κοινό πλάνο μεταξύ ΥΠΕΝ, Περιφερειών και Δήμων το οποίο συμπεριλαμβάνει περίπου 200 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων. «Χρειάζεται η συνεργασία όλων προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το δύσκολο στόχο», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος και προανήγγειλε τη συγκρότηση Ειδικής Τεχνικής Γραμματείας, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τα συγκεκριμένα έργα, πόροι που στο μεγαλύτερο ποσοστό διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

     

    Συνεπώς, «χρειάζεται συνέργια, που θα έχει τεχνικά, οικονομικά και διοικητικά χαρακτηριστικά», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ, σημειώνοντας: «Κυρίως, όμως, χρειαζόμαστε μια πολιτική συμφωνία ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο θα γίνουν, αλλά και θα λειτουργήσουν σωστά. Διότι, είναι σημαντικό να μην απαξιώνουμε εκ των υστέρων έργα για τα οποία έχουμε επενδύσει πόρους».

     

    Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε από την πλευρά του Υπουργείου μια νέα συνεργασία με την ΕΝΠΕ και προανήγγειλε στο προσεχές μέλλον νέα συνάντηση εργασίας με θέμα την κυκλική οικονομία, τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%86%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%85%CF%82-1-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.