Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του Natura 2000


    Νέα θυσία στο βωμό της κρίσης: Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του Natura 2000

     

    Τη διαχείριση και την εκποίηση οκτώ περιοχών σημαντικής οικολογικής αξίας, στην περιοχή των Κυκλάδων, αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ μετά από πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα κατήγγειλε με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος καλώντας την να απαντήσει αν μία τέτοια προοπτική είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αν η Επιτροπή προτίθεται να θυσιάσει υπό τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης τις περιοχές οικολογικές αξίας Natura 2000.

     

    Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή των Κυκλάδων στην πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας:

    Τέσσερις περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά).

     

    Έναν υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής,

    Τρεις περιοχές υγροτόπων σε Πάρο -Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.

     

    Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, ό

     

     

    Για τη μία μάλιστα από τις περιοχές αυτές, τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου, έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες).πως αναλυτικά για κάθε περιοχή αναφέρεται πιο κάτω.

    Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται, επίσης, σε αντίθεση και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του οποίου «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».

    Όπως τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος:

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίσει αν είναι σε γνώση της οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν συναινεί ή συμμετέχει στην εκποίηση περιοχών σημαντικής οικολογικής αξίας στα ευαίσθητα και ήδη πιεζόμενα οικοσυστήματα των ελληνικών νησιών. Οι περιοχές που αποφασίστηκε να ενταχθούν στον κατάλογο προς εκποίηση έχουν πολλαπλά χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενες και σημαντικές τόσο από την ευρωπαϊκή όσο κι από την ελληνική νομοθεσία, και η αξιοποίησή τους -έτσι όπως εμφανίζεται να προωθείται- προσκρούει στις νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Ακόμη περισσότερο όμως πρέπει να τονίσουμε ότι, στο όνομα της οικονομικής κρίσης (ή και ιδιωτικών συμφερόντων) δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θυσιάσουμε την πολύτιμη και απειλούμενη βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ούτε να παραγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο των παράκτιων υγροτόπων για την ισορροπία των ευαίσθητων υδατικών συστημάτων»





    yannisk72

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ξεφτιλίκι σε όλο της το μεγαλείο.

     

    Αρα εν ολίγοις, ολα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε πλέον.

     

    Ας καταλυθούν όλα να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Όταν έκανα την ανάρτηση, είχα χρησιμοποιήσει σαν τίτλο το ¨Όλα τα σφάζω ... όλα τα μαχαιρώνω¨.

    Δεν ¨άρεσε¨ στους διαχειριστές και το άλλαξαν σε ¨Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του NATURA 2000¨.

    Link to comment
    Share on other sites

    ειμαι υπερ να τα ΄΄σφαξουμε'' με οικολογικη διασταση...

    δλδ να υπαρχει ενας φορεας που θα ειναι απο την τοπικη κοινωνια, διαφορες οργανωσεις οικολογικες και λοιπου φορεις

    και να γινει μια ΄΄ηπια΄΄  αξιοποιηση των χωρων...

     

    φυσικα με το ''ηπια'' δεν εννοω 5αστερα με 100 κλινες ξενοδοχεια....αλλα κανα μικρο καταφυγιο και διαφορες περιηγησεις....

    ας μπει ενα οριο επισκεπτων ημερησιο και διαφοροι αλλοι περιορισμοι.....

     

    για μενα για να μπορουν καποιοι χωροι να συντηρηθουν και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ πρεπει να υπαρχουν και καποιο αντιστοιχο αντισταθμιστικο...

     

     

    απο την αλλη με το σκεπτικο οτι ΤΙΠΟΤΑ δεν γινεται με ηπια μορφη μπορει να ημουν και υπερ αστα στη μοιρα τους και οτι κατσει

    Edited by akius
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Η μαύρη αλήθεια -δυστυχώς- είναι ότι "οικολογικό τουρισμό" μπορούν να ανπτύξουν οποιοιδήποτε άλλοι πλην του ελληνικού κράτους. Με έλεγχο όπως λέει ο akius όλα γίνονται.

    αλλιώς... natura να φύγουμε

    Link to comment
    Share on other sites

    Η Natura είναι μεγάλο ανέκδοτο τελικώς. Άνιωθες Μαρίες-Αντουανέτες και Πασοκολουδοβίκοι (Μπιρμπίλη) νομοθετούν με το μυαλό στο παντεσπάνι για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Να δείτε παιδιά αγροτεμάχια 1-2-στρεμμάτων (κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα) των 200.000 ευρώ να αχριστεύονται.

    Να δείτε στα όρια οικισμών αγροτεμάχια 1-2 στρεμμάτων που είχε ο κόσμος για να φκιάξει ένα σπίτι να αχριστεύονται.

     

    Και φυσικά το Natura είναι μόνο για να καταστρέψει την δόμηση, ο ΧΥΤΑ μες τον Άραχθο κανονικά και με το νόμο....

    Link to comment
    Share on other sites

    Η Natura είναι μεγάλο ανέκδοτο τελικώς. Άνιωθες Μαρίες-Αντουανέτες και Πασοκολουδοβίκοι (Μπιρμπίλη) νομοθετούν με το μυαλό στο παντεσπάνι για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Να δείτε παιδιά αγροτεμάχια 1-2-στρεμμάτων (κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα) των 200.000 ευρώ να αχριστεύονται.

    Να δείτε στα όρια οικισμών αγροτεμάχια 1-2 στρεμμάτων που είχε ο κόσμος για να φκιάξει ένα σπίτι να αχριστεύονται.

     

    Και φυσικά το Natura είναι μόνο για να καταστρέψει την δόμηση, ο ΧΥΤΑ μες τον Άραχθο κανονικά και με το νόμο....

     

     

    αυτο με τα αγροτεμαχια 1-2 στρεμ  αξιας  200.000 ευρω φανταζομαι μιλας για καλες εποχες αραχωβα-μυκονο-παρο-σαντορινη γιατι  100.000 το στρεμ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ?

     

    στην τελικη για να ειμαστε ΥΠΕΡ να φτιαξει το  ''σπιτακι'' του ο καθε ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ας μπει ορος να χτιζουν αυτα απο μονιμους κατοικους-δημοτες και Α κατοικια

     

    για τον ΧΥΤΑ στον ΑΡΑΧΘΟ μιλας της Αρτας στην περιοχη Βλαχερνων ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Παραδειγματα αγροτεμαχίων φιλέτων προς οικοδόμηση κατοικίας στα Γιάννενα: Σταυράκι/Καρδαμίτσια πάνω στο ύψωμα, Κατσικάς πάνω στο ύψωμα στο όριο της επέκτασης κτλ κτλ

    Πλέον η κατάσταση με την κρίση είναι τόσο fubar που αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε θα βρεθούμε να αγοράζουμε μεζονετούλα 300τμ στο 1/5 της προ κρίσης αξίας (κάτω απ το κόστος κατασκευής) οπότε δεν αγχώνομαι προσωπικά για την όση ζημία παθαίνω. Το παιχνίδι έγινε όλα η τίποτα.

     

    Μιλάω για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων (αφού το διώξανε από πολλές άλλες περιοχές που είχαν επιλεχθεί ποιο ορθολογικά τώρα μας φωνάζουν NIMBY που δεν θέλουμε τον ΧΥΤΑ μέσα στο ποτάμι, και μας λένε πόσο αναπτυξη για τον τόπο αυτοί που τον διώξαν απ τα χωριά τους... και άλλα τέτοια όμορφα)

    Link to comment
    Share on other sites

    φίλε/συνάδελφε skyliner34

    μέσα σε 2 (μόλις!) post - μεταμεσονύκτια απ' ότι βλέπω, μάλιστα! - πέρα από την κριτική σου για το «ανέκδοτο» της Natura, μας έχεις πει:
    * για αγροτεμάχια με 100.000€/στρέμμα
    * για αγροτεμάχια που δεν δομούνται καθότι στα όρια οικισμών (!?!)
    * για μεζονετούλες 300μ²
    * για την ζημιά που θα πάθεις ή όχι σαν κατασκευαστής
    * προτάσεις real estate σε υψώματα γύρω από τα Γιάννενα

    διανθισμένα με "fubar", "nimby", και άλλα τέτοια ωραία... συν μία εικόνα για avatar που δηλώνει gis αλλά και layers, ανάλυση, αξιολόγηση, σύνθεση, κλπ, κλπ

    Εγώ πάντως δηλώνω υπέρμαχος της Natura, των αρχαιολογικών χώρων, των ΖΟΕ, κλπ κλπ. Κάποια πράγματα πρέπει να προστατευθούν, αξίζει να προστατευθούν, έστω και με το ζόρι. Ακόμα και αν πρέπει κάποιος ξένος ευρωπαίος να μας τα επιβάλλει.

    Δηλώνω επίσης υπέρ του «καμία δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχή». Τα δάση να μείνουν δάση, τα χωράφια να μείνουν να καλλιεργούνται (όχι άλλα φωτοβολταϊκά σε χωράφια), και σπίτια μόνο εκεί που πρέπει. Αν διαφωνείς δικαιώμά σου, αλλά μεταξύ άλλων οι μηχανικοί είμαστε και επιστήμονες, όχι απλά εργολάβοι.

    Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν μια θεσμοθετημένη περιοχή Natura 2000 με την χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Αν κάποιος έχει υπόψη του χωροθέτηση ΧΥΤΑ μέσα σε τέτοια ζώνη, ας το καταγγείλει όπου πρέπει να το καταγγείλει (ακόμα και ΣτΕ). Αν κάποιος έχει υπόψη του περιοχή Natura που δεν έχει θεσμοθετημένο και ξεκάθαρο καθεστώς χρήσεων και φορέα σε λειτουργία, ας απευθυνθεί στην διοίκηση (δήμο, περιφέρεια).

    Τέλος, ας κρατήσουμε όλοι μας αυτό το κομμάτι του forum («Ειδήσεις») για τις πραγματικές ειδήσεις. Υπάρχουν άλλα τμήματα του forum για κριτική, σχόλια, κλπ
     

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε αν σου ακούστηκαν αερολογίες τα όσα έγραψα, ίσως φταίει η γλώσσα και η διατύπωση, επέτρεψέ μου να διευκρινίσω:

     

    α) τσέκαρε πάνω και κάτω απ το δρόμο στις συντεταγμένες (ΕΓΣΑ) 227814,4396140, είναι ύψωμα δίπλα στο άλσος και 231292,4390853, κορυφή λόφου με θέα στη λίμνη (τσέκαρε τα και από Google Earth για να δεις το ανάγλυφο). Είναι εκτός σχεδίου και αν υπάρχει κάποιος από Γιάννενα θα ήθελα να μας πει την άποψή του για τις τιμές προ κρίσης. Ούτε προτάσεις real estate θέλω να κάνω και ούτε τη ζημιά που θα πάθω σαν κατασκευαστής (δεν έχω κόψει τιμολόγιο ούτε για ένα σακί τσιμέντο ποτέ μου για την ακρίβεια), απλά όταν μιλάω για αγροτεμάχιο των 100.000 ευρώ το στρέμμα δεν θέλω να ακούγομαι σαν αερολόγος.

     

    β) ποιος διαφωνεί ότι οι μεζονέτες (π.χ. στην περιοχή Ανατολής Ιωαννίνων) που στοίχισαν 200-400 χιλιάδες ευρώ θα αρχίσουν να πωλούνται για κομμάτι ψωμί αν συνεχιστεί η κρίση; Αυτό που θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση με την κρίση είναι τόσο τραγική που ακόμα και η απαξίωση των αγροτεμαχίων πλέον παύει να απασχολεί μιας και διανύουμε μια εποχή ζω-πεθαίνω.

    γ) Έχω την εντύπωση ότι οι παρεκκλίσεις εντός ζώνης στις περιοχές NATURA καταργούνται, αν κάνω λάθος διορθώστε άμεσα μην υπογράψω καμιά βλακεία σε καμιά δήλωση 651/77

    δ) Στο http://www.geodata.gov.gr μπορέις να ενεργοποιήσεις στο χάρτη τις ζώνες natura και να δεις τον ΧΥΤΑ (υπό εκτέλεση) στο υπόβαθρο του Google Earth στις συντεταγμένες 237340,4382850 ΜΕΣΑ στο πολύγωνο «EVRYTERI PERIOCHI ATHAMANIKON OREON» (GR2130013 - Τύπος: SPA). Όσο περιμένανε γνωμοδότηση του ΣΤΕ, πριν αυτό αποφανθεί ήρθαν τα ΜΑΤ και βάλανε τον εργολάβο μέσα.

    δ) ΣΑΦΩΣ και η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια κίνηση με πολλά θετικά αλλά αυτό το πράμα στο Ελλαδιστάν έχει καταντήσει αηδία. Αυτό το πράμα που όλα γίνονται ένα πρωϊ και σπασμωδικά μόνο πολιτισμένη χώρα δεν θυμίζει. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι όποιος έχει αυτοκίνητο 1929cc είναι εφοπλιστής. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι όποιος έχει σπίτι 100τμ είναι μεγιστάνας. Αλλάζουμε νόμους και κανονισμούς κάθε 3 και λίγο. Η απουσία σταθερότητας εισάγει ένα χωρίς νόημα ρίσκο σε κάθε επένδυση οπότε λογικό είναι το αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε δηλαδή να μην υπάρχουν επενδύσεις αλλά μόνο αρπαχτές (βλέπε σουπερ-μάρκετ).

     

    Από posts σε άλλες ειδήσεις έχω την εντύπωση ότι εδώ είναι χώρος για να σχολιάζουμε μια είδηση οπότε δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό. Σχετικά με το avatar μου παρότι Π.Μ. το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στο περιβάλλον και ανάπτυξη (μεταπτυχιακό της σχολής σου) και μπορώ να σου πώ ότι το ARC και το Quantum τα έχω λιώσει

    Edited by skyliner34
    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε skyliner24, στις εκτός σχεδίου περιοχές, που αναφέρεσαι, οι τιμές ήταν γύρω στα 40-50Κ/στρέμμα τις καλές εποχές.

    Όντως στη Natura, όσοι είχαν κάτω από 4 στρέμματα, πλέον δε μπορούν να οικοδομήσουν. Η αρτιότητα είναι 8 στρ. και η παρέκλιση 4 στρ., αλλά αν είσαι εκτός ΖΟΕ, ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί με την εξαίρεση της ΓΓΥΠ.

    Edited by ted78
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.