Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το πρώτο θερμοκήπιο με ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ


    Η πρωτοποριακή αυτή πατέντα που βασίζεται στη νανοτεχνολογία ήδη δοκιμάζεται σε έκταση 200 τ.μ. όπου καλλιεργείται πιλοτικά υδροπονική ντομάτα.

    Το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει σε αγρόκτημα της Θέρμης τρεις ελληνικές εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το θερμοκήπιο, που έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η πρωτοποριακή αυτή πατέντα που βασίζεται στη νανοτεχνολογία ήδη δοκιμάζεται σε έκταση 200 τ.μ. όπου καλλιεργείται πιλοτικά υδροπονική ντομάτα. Η πρωτοτυπία του συστήματος είναι ότι τροφοδοτείται με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, που επίσης παράγονται στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες, αλλά και τηγανόλαδα, κάτι που τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δε παραγόμενη ενέργεια αυξάνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής.

    Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται εγκαταστημένα στην οροφή του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας, την σκίαση κατά την περίοδο της έντονης ακτινοβολίας, αλλά και για την αποτροπή της βλαβερής για τα φυτά και το περιβάλλον του θερμοκηπίου UV ακτινοβολίας.

    «Είναι θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας που παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, η οποία αποτελεί και το 40% του κόστους της επένδυσης. Η ενέργεια προέρχεται από τα ημιδιάφανα οργανικά και εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά που μπαίνουν πάνω στη σκεπή, αποθηκεύουν την ενέργεια σε μπαταρίες που επίσης παράγουν ελληνικές εταιρείες. Εάν δεν φτάνει αυτή η ενέργεια υπάρχει ανεμογεννήτρια που τη συμπληρώνει. Εάν πάλι είμαστε σε περιοχές, όπως το Νευροκόπι, όπου πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία, το θερμοκήπιο έχει και μία τρίτη πηγή συμπληρωματικής ενέργειας που είναι το τηγανόλαδο. Το φωτοβολταϊκό τρίτης γενιάς δίνει την ενέργεια, σκιάζει, κόβει τη UV ακτινοβολία, αυξάνει την παραγωγή της ντομάτας κατά 15% έως 20% και δίνει την ενεργειακή αυτή λύση. Είναι μία παγκόσμια καινοτομία που θα ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την υδρόγειο, για να καλύψει ψυχρά και θερμά κλίματα», εξήγησε στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

    Το totally green θερμοκήπιο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AgroRes με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, την ΟΕΤ, τη ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ και τη SHELTER. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αυτόνομης ενεργειακά λειτουργικής μονάδας με οικίσκο κατάλληλη για μεγάλο φάσμα εφαρμογών, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους αυτόνομη εγκατάσταση, όπως κατοικίες, χώρους στέγασης προσφύγων, στρατιωτικές αποστολές, απομακρυσμένους από αστικά κέντρα οικισμούς ή σε νησιά για παραγωγή ενέργειας.

    Ενεργειακά πάρκινγκ

    Η ίδια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί για την δημιουργία ενεργειακών πάρκιγνκ, μέσω των οποίων παράγεται ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με την ίδια ενέργεια που παράγεται από το φως φωτίζεται και τις βραδινές ώρες. To πάρκινγκ αυτόνομης παραγωγής ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (OPV Solar Parking and Charging EV), διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμό και πέρα από χώρους στάθμευσης σε εθνικές οδούς ή σούπερ μάρκετ μπορεί ως σύστημα να τοποθετηθεί και σε στάσεις λεωφορείων.

    αρχείο λήψης (2).jpg

    αρχείο λήψης (1).jpg

    «Τα πάρκινγκ από φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί και να δοθεί απευθείας σε μία γεννήτρια που να μπορεί να φορτίσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης και πρόσθεσε: «Βλέπουμε, δηλαδή μία πλήρη καινοτόμο λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη για πάρκινγκ σε εθνικές οδούς, σε σούπερ μάρκετ, ακόμα και στις πολυκατοικίες. Είναι μία πράσινη και πλήρως ανακυκλώσιμη λύση και όχι μόνο τεχνολογία και παράγεται από μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης με τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια του Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Υλικών που εδράζεται στη Θεσσαλονίκη κι έχει 40 μέλη από τέτοιες καινούργιες εταιρείες».

    Πηγή: https://www.voria.gr/article/made-in-thessaloniki-to-proto-thermokipio-me-energiaki-aftonomia-apo-ape


    Πηγή: https://www.voria.gr/article/made-in-thessaloniki-to-proto-thermokipio-me-energiaki-aftonomia-apo-ape



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.