Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πως θα είναι η "έξυπνη πόλη" του μέλλοντος


    «Μια έξυπνη πόλη μπορεί να νιώθει συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τον δικό της ρυθμό και παλμό.

     

    Ενσωματωμένοι αισθητήρες, αναλύουν και παρατηρούν μέσω δικτύων τα δεδομένα της πόλης. Κινητές συσκευές συνδέουν τους ανθρώπους με την πόλη και την πόλη με τους ανθρώπους της. Όταν προκύψει πρόβλημα, η πόλη το γνωρίζει και άμεσα καλεί για βοήθεια. "Καρδιά" όλων αυτών πρέπει να είναι μία ανοικτή πλατφόρμα έξυπνης πόλης για τη διασύνδεση συσκευών, διαδικασιών και ανθρώπων».

     

    Έτσι περιγράφει την έξυπνη πόλη, όχι του μέλλοντος αλλά του σήμερα, ο Νίκος Λαμπρογεώργος, senior account manager της Cisco, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, που επιτυγχάνονται από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (που διασυνδέει μεταξύ τους πάσης φύσεως αντικείμενα, άτομα, διαδικασίες και δεδομένα μέσω του διαδικτύου).

     

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαμπρογεώργος, στην κορυφή των έξυπνων πόλεων βρίσκεται η Βαρκελώνη, όπου στους δρόμους της πόλης υπάρχει ο έξυπνος φωτισμός: τα φώτα LED που διαθέτουν αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση, τον καιρό, τη ρύπανση και τον θόρυβο. Τα φώτα μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως, να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται. Επίσης, με αισθητήρες κίνησης μπορούν να προσφέρουν ρύθμιση φωτεινότητας (dimming) όταν δεν υπάρχει κίνηση, για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας.

     

    Σε πλήρη ανάπτυξη υπάρχει και το έξυπνο parking: ανιχνευτές εικόνας και μετάλλων εγκατεστημένοι σε κάθε θέση στάθμευσης του δρόμου γνωρίζουν, εάν ο χώρος είναι κατειλημμένος. Οι οδηγοί λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης χρησιμοποιώντας μία mobile εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Η ανάλυση των δεδομένων που παράγονται από αυτό το έξυπνο σύστημα, βοηθούν την πόλη να σχεδιάσει καλύτερους δρόμους και χώρους στάθμευσης.

     

    Επίσης, οι έξυπνες στάσεις: οθόνες αφής που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια δείχνουν τους χρόνους άφιξης και τις διαθέσιμες θέσεις του επόμενου λεωφορείου. Επιπλέον, προσφέρουν τουριστικές πληροφορίες, χάρτες, διαδραστικές πληροφορίες της ευρύτερης περιοχής και δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνετ. Τα λεωφορεία διαθέτουν GPS, αισθητήρες θέσεων, και στέλνουν πληροφορίες στη στάση του λεωφορείου.

     

    Στο Σαν Φρανσίσκο η πόλη έχει διαθέσει σχεδόν 200 σύνολα δεδομένων στους προγραμματιστές, από τη δημόσια ασφάλεια έως και την υποδομή και εκείνοι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 60 εφαρμογές μέσων μεταφοράς. Οι εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των πιο επικίνδυνων σημείων της πόλης και χάρτη καθημερινής εγκληματικότητας.

     

    Το Connected Renewable Energy SF Energy Map Tool συνδέεται με τις εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην πόλη. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε μια ιστοσελίδα που βοηθά τους ιδιοκτήτες κτιρίων να αντλήσουν στοιχεία και δεδομένα.

     

    Στην πόλη λειτουργούν 110 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι δικτυωμένοι σταθμοί επιτρέπουν στην πόλη να παρακολουθεί τη χρήση και την κατάσταση των φορτιστών. Οι χρήστες συνδέονται σε ειδική εφαρμογή για να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό και να παρακολουθήσουν τα στατιστικά στοιχεία χρήσης. Στη Σιγκαπούρη έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο αισθητήρων, καμερών και συσκευών που παρακολουθούν από την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν τα δέντρα, έως την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κατάσταση των κτιρίων.

     

    Η Σιγκαπούρη δημιουργεί, επίσης, ασύρματα δίκτυα που έχουν μεγαλύτερη κάλυψη, αλλά απαιτούν λιγότερη ισχύ από ένα καθιερωμένο Wi-Fi. Το ασύρματο δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μετάδοση των δεδομένων που θα παράγει η πόλη.

     

    Επίσης, δικτυωμένοι αισθητήρες ανιχνεύουν ρύπους, υγρασία, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Τα στοιχεία αποστέλλονται πίσω στα κεντρικά συστήματα για ανάλυση. Αισθητήρες σε δημόσια κτήρια ανιχνεύουν σεισμικές δονήσεις και στέλνουν μηνύματα σε πραγματικό χρόνο στους μηχανικούς της πόλης, για να ζητήσουν επιθεωρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων.

     

    Στο Κάνσας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, επένδυση 15 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή έξυπνου αυτοκινητόδρομου. Στη πόλη λειτουργούν κιόσκια, όπου δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με διαθέσιμες μια σειρά πληροφοριών που σχετίζονται με τις δημόσιες συγκοινωνίες και υπηρεσίες, ψυχαγωγία και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας το δημοτικό ασύρματο wifi δίκτυο.

     

    Στο κέντρο της Κοπεγχάγης υλοποίησαν το "Street Lab", όπου υιοθετούνται νέες τεχνολογίες προκειμένου να ελέγχονται σε συνεχή βάση οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ώστε να μειώνεται η ατμοσφαιρική μόλυνση αλλά και η ηχορρύπανση, να μετριέται η ποιότητα των υδάτινων πόρων του λιμανιού, να γίνεται σωστή διαχείριση απορριμμάτων, να υπάρχει η δυνατότητα για έξυπνες θέσεις σταθμεύσεις καθώς επίσης και η αντικατάσταση των παραδοσιακών φωτιστικών σωμάτων του οδοφωτισμού με νέα έξυπνα, διασυνδεόμενα όλα μέσω του wifi δικύου της πόλης κλπ.

     

    Τόσο στο Κάνσας, όσο και στην Κοπεγχάχη, αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις του κόσμου, όλη η πληροφορία που παράγεται από τους αισθητήρες, τις εφαρμογές και τους χρήστες αποστέλλεται, αποθηκεύεται και διατίθεται προς αξιοποίηση στην ανοικτή πλατφόρμα έξυπνων πόλεων της Cisco, το Smart+Connected Digital Platform. Ποικίλες εφαρμογές χρησιμοποιώντας και επεξεργάζοντας τα ανοικτάδεδομένα των πόλεων βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τουριστών της και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Pos_tha_einai_i_exupni_poli_tou_mellontos/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.