Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ONEclickLIS: Όλα τα δεδομένα για την αδειοδότηση σε ένα ψηφιακό χάρτη


    Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

     

    Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει.

     

    Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Γιώργο Στασινό, ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

     

    Ο κ. Στασινός στον χαιρετισμό του, περιέγραψε την χρονοβόρα και παράλογη διαδικασία που απαιτείται σήμερα για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης, είτε είναι για μια απλή κατοικία, είτε για μια ξενοδοχειακή επένδυση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, για μία άδεια δόμησης θα χρειαστεί κάποιος να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες. Όλα αυτά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της γραφειοκρατίας, την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς - και έτσι πολλοί επενδυτές, είτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους, είτε αποθαρρύνονται και αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.

    tee_ONEclickLIS_Infographic_1-w-725x1024.jpg

     

    Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, ο ψηφιακός χάρτης αυτός θα μπορεί να είναι έτοιμος το 2020. Για την δημιουργία του θα χρειαστεί αρχικά πολιτική βούληση και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει σύνταξη των προδιαγραφών του έργου από το ΤΕΕ. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει με ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να αναζητηθούν και συγχρηματοδοτούμενοι πόροι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκδοθούν εγκύκλιοι από το αρμόδια υπουργεία για την αναγκαία συνεργασία με το ΤΕΕ.

     

    tee_ONEclickLIS_Infographic_2-w-725x1024.jpg

     

    Πηγή και πλήρες άρθρο: http://ered.gr/el/content/Ola_ta_dedomena_gia_tin_adeiodotisi_se_ena_psifiako_charti/#.WrN2rmrFLIU

     

    Στοιχεία και εικόνες: http://web.tee.gr/eidisis/oneclicklis-enieos-psifiakos-chartis-lysi-gia-kathe-idous-ependysi-sti-chora-i-nea-psifiaki-platforma-pou-protini-o-g-stasinos/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ψάχνει, δηλαδή, το ΤΕΕ να βρει "αντικείμενο απασχόλησης" για τα επόμενα πολλά χρόνια και νομίζει ότι, το βρήκε!!!

    Συγχαρητήρια!!!

    Το μόνο που απομένει για να μας πείσει γι' αυτό το "θεάρεστο έργο" είναι το να μας πει προκαταβολικώς το πόσο ακριβώς θα χρεώνει για όλες αυτές (ή για ποιές απ' όλες) τις αξιολογότατες υπηρεσίες που "αυτοβούλως" επιδιώκει ν' αναλάβει......

    Link to comment
    Share on other sites

    Και μετά οι αχάριστοι μηχανικοί έχουμε παράπονα γιατί δεν ασχολείται ο Στασινός με το Εξοικονομώ και τα προβλήματα του. Εδώ ετοιμάζει τεράστιο έργο σιγά μην ασχοληθεί με κάτι $^$#$^# μηχανικούς που πατάνε εδώ και δύο βδομάδες το F5

    Link to comment
    Share on other sites

    Για μένα η πρόταση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μαζί με το κτηματολόγιο, ο μόνος τρόπος για να τελειώνει επιτέλους αυτό το ΤΣΙΡΚΟ.

    Link to comment
    Share on other sites

    και γιατί να μην ενισχυθεί με αυτές τις δυνατότητες η υφιστάμενη πλατφόρμα του e-poleodomia που την έχουμε πληρώσει καραβίσια? Δεν είμαστε για να πληρώνουμε και το ΤΕΕ... είμαστε χρεωκοπημένοι λέμε! 

     http://gis.epoleodomia.gov.gr/v11/#/22.9054/40.6707/16

    Link to comment
    Share on other sites

    +1 ntanos

     

     

    Πράγματι πρόκειται για μία από τις λίγες πραγματικά αναπτυξιακές παρεμβάσεις/προτάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

     

     

    melissa πολύ σωστό να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα, τώρα το αν θα μπουν οι νέες λειτουργίες σε αυτήν, ή εάν πρέπει να γίνει καινούρια με χρήση των υφιαστάμενων δεδομένων, αυτό είναι τεχνικό θέμα.

    Link to comment
    Share on other sites

    το θελει ο προεδρος για να συμπ[ληρωσει το βιογραφικο του να το δωσει στον κουλη για να ειναι ο επομενος σπριτζης

     

    +ΑΠΕΙΡΟ

     

    Για μένα η πρόταση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μαζί με το κτηματολόγιο, ο μόνος τρόπος για να τελειώνει επιτέλους αυτό το ΤΣΙΡΚΟ.

     

    Να μην χρεωνει όμως τιποτα. Οχι όπως την αλλη γελοιοτητα με τα αιτηματα του 4495. Βρηκε τροπο να μαζευει 15ευρα και τωρα 10ευρα

    Link to comment
    Share on other sites

    Πολύ καλή είναι αυτή η πρόταση.

     

    Όλοι έχουμε ζήσει το χάος της νομοθεσίας και των άπειρων και "αγνωστων"¨δικαιολογητικών και πορισμάτων επιτροπών που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος προκειμένου να μάθει αν μπορεί και τι μπορέι να δομήσει σε μια περιοχή. Πήρε δεκαετίες για να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Στην περιοχή μου κυρώθηκαν πριν λίγες μέρες και πλέον μπορεί ο μηχανικός στο τοπογραφικό να δώσει βεβαίωση αν κάτι είναι δασικό ή όχι.

     

    Με την πλατφόρμα που προτείνεται θα είναι θεωρητικά δυνατό να βρεί κανείς γρήγορα την πληροφορία για το αν και τι επιτρέπεται να οικοδομηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, με τι όρους δόμησης και με τι δικαιολογητικά. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι το υλικό θα ανανεώνεται ώστε να ακολουθεί τις αναρίθμητες αλλαγές στα δικαιογητικά ανά εξάμηνο ??

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.