Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τέσσερις αλλαγές στο νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων


    Οι τέσσερις πρώτες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» κλείδωσαν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στη σύνταξη του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί προς το τέλος του μήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το δημοφιλές πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ανοίξει στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου για την υποδοχή των αιτήσεων, περιλαμβάνει τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο που έκλεισε:

    1. Το ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα αγγίζουν το 60% με 65%, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα έφταναν και το 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών γίνεται προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

    2. Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000. Πρόκειται για πρώτη φορά που ο πήχης της διάθεσης των ενισχύσεων ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα. Στις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονομώ» υπάγονταν περί τις 25.000 με 36.000 κατοικίες.

    3. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.

    4. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

      %CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%

    Νέα κριτήρια

     Οπως έχει γίνει γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου, στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

    Ανάμεσα στους όρους για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

    Τι επιχορηγείται

    Οι εργασίες που θα επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές για κάθε κατοικία είναι:

    1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός.

    2. Η θερμομόνωση.

    3. Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

    4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης.

    5. Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό.

    6. Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές) που παράγεται από Φ/Β.

    7. Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος.

    8. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.


    Πηγή: https://www.in.gr/2021/06/03/economy/oikonomikes-eidiseis/eksoikonomo-aytonomo-tesseris-allages-sto-neo-programma-epidotiseon/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Καλά τι είναι αυτά ρε?!!!

    Ποιος θα θέλει να μπει με επιδότηση 50-60%???

    Ποιος θα θέλει να ζήσει κόλαση για 2 χρόνια με τέτοια μικρή επιδότηση???

    Με τα υλικά να έχουν ανέβει ήδη 20%???

    Εντωμεταξύ, διαφαίνεται από το άρθρο ότι η αγγαρεία μας μεγαλώνει, θα λύνουμε επιστημονικοφανείς εξισώσεις...

    Φοβάμαι παιδιά, φοβάμαι...

    Αηδία

    Link to comment
    Share on other sites

    βάλαμε με τα bot-ακια τους δικούς μας, με 80%~90% ακόμα και σε ενοικιασμένα ακίνητα ακόμα και με υψηλά εισοδήματα, (ταβάνι 100.000 ανά ΑΦΜ)  , και τώρα πάρε πλέμπα τα παλιά ποσοστά με βαθμολογίες....
    Ελλαδαρα ! ! !

    Edited by manos_ir
    Link to comment
    Share on other sites

    On 3/6/2021 at 9:48 ΜΜ, thankafe said:

    Καλά τι είναι αυτά ρε?!!!

    Ποιος θα θέλει να μπει με επιδότηση 50-60%???

    Ποιος θα θέλει να ζήσει κόλαση για 2 χρόνια με τέτοια μικρή επιδότηση???

    Με τα υλικά να έχουν ανέβει ήδη 20%???

    Εντωμεταξύ, διαφαίνεται από το άρθρο ότι η αγγαρεία μας μεγαλώνει, θα λύνουμε επιστημονικοφανείς εξισώσεις...

    Φοβάμαι παιδιά, φοβάμαι...

    Αηδία

    Αηδία οντως. Απαράδεκτο. Και το σκεφτόμουν , το γλυκοκοίταζα, αλλά με 50% αναγκάζεται κανείς να περιορίσει την επέμβαση / αναβάθμιση. Μισές δουλειές;; Μπορούσε να γίνει αλλιώς η αύξηση δικαιούχων; Εδώ είναι το θέμα...

    Link to comment
    Share on other sites

    Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.  Με μια πρόταση όλη η τελευταία διετία.

    Ευτυχώς δεν έχουν πει ακόμα ότι αιτήσεις θα κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Η επιδότηση έπρεπε να φθάνει 70%. Μόνο αυτό θα ήταν (συν το δάνειο) έναυσμα . Νομίζω ότι θέλουν να μειώσουν την ζήτηση ώστε να φαίνονται υψηλότερα τα ποσοστά. Για αυτό προσπαθούν να αποθαρρύνουν αυτούς που πάνε με ίδια κεφάλαια. Διότι αν αυτός επιλέξει να το κάνει χωρίς παραστατικά , θα το κάνει αύριο και θα του έρθει στα ίδια λεφτά με μια επιδότηση του 60%. Δυστυχώς εκεί θα οδηγησει. Ενώ με 70% σε συμφέρει να πας με το πρόγραμμα , με τα οφέλη για την οικονομία να είναι όλα τιμολογημενα

    Edited by katrmp
    Link to comment
    Share on other sites

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!. Όπως λένε, στο νέο εξοικονομώ θα έχουν προτεραιότητα τα παλαιότερα σπίτια και οι οικονομικά ασθενέστεροι, άρα αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Από την άλλη όμως μειώνουν τα ποσοστά επιδότησης, οπότε αυτοί οι ταλαίπωροι να δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το έργο. Αν θέλουν να βάλουν πιο πολλούς να αυξήσουν τον προϋπολογισμό και όχι να μειώνουν τα ποσοστά επιδότησης. Το εξοικονομώ είναι ένα πρόγραμμα που είναι άκρως πετυχημένο, που κινεί τεράστιο τμήμα της αγοράς, έχει άμεση απόδοση τόσο στην εξοικονόμηση, όσο και στο ίδιο το κράτος (ΦΠΑ, φόρος, ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Δύο μέτρα και δύο σταθμά !!! Όσοι ευνοήθηκαν ευνοήθηκαν !!! Κράτος δικαίου σου λέει ο άλλος!!!

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.