Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Αναταράξεις φέρνουν τα «μητρώα μηχανικών» για τα ιδιωτικά έργα

  Sign in to follow this  

  Το Υποδομών επεκτείνει το «μοντέλο» των μισθωμένων πτυχίων και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα. Τι προβλέπει σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ποιο ρόλο αναλαμβάνει το ΤΕΕ

   

  Την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων διαμαρτύρονται για την, ενίοτε πλασματική, υποχρεωτική "στελέχωση" από μηχανικούς, οι οποίοι απλώς μισθώνουν το πτυχίο τους στις επιχειρήσεις και δεν χρειάζεται να εργάζονται (!), το υπουργείο Υποδομών επεκτείνει το μοντέλο και στις εταιρείες που εκτελούν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.

   

  Για δεκαετίες, και προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, οι τεχνικές εταιρείες έπρεπε να απασχολούν μηχανικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ανάλογα με το έργο που διεκδικούν) και συγκεκριμένων κατηγοριών μελετητικών πτυχίων.

   

  Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι μηχανικοί μίσθωναν τα πτυχία τους έναντι αμοιβής χωρίς να εργάζονται στις τεχνικές εταιρείες.

   

  Η κρίση περιόρισε το φαινόμενο, αλλά προ έτους η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ είχε ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) να βρεθεί φόρμουλα. Ορισμένοι από τους μηχανικούς που μίσθωναν τα πτυχία, αξίωναν κανονικές αποζημιώσεις όταν η τεχνική εταιρεία σταματούσε τη συνεργασία!

   

  Αλλη άποψη φαίνεται πως είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καθώς, με βάση το σχέδιο νόμου που τέθηκε αργά προχθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύονται, μεταξύ άλλων, και τα "Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων" και "Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων".

   

  Προβλέπεται πως "επιχείρηση εγγεγραμμένη στα Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων και Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων στελεχώνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών ή και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών".

   

  Οσοι αντιδρούν στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου θεωρούν πως η φάμπρικα με τα μισθωμένα πτυχία μηχανικών (χωρίς ενίοτε να εργάζονται κιόλας, όπως προαναφέρθηκε) επεκτείνεται τώρα και στις εταιρείες που εκτελούσαν αποκλειστικά ιδιωτικά έργα.

   

  Η άλλη πλευρά υποστηρίζει, πάντως, πως δε μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της ασυδοσίας όσον αφορά τα στελέχη, το επίπεδο υπηρεσιών και τον έλεγχο συμβάσεων στα έργα. Επιπλέον, όπως είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η στελέχωση με μηχανικούς δεν θα είναι εικονική γιατί θα γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

   

  Προσθέτουν πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται και δικλείδες ασφαλείας που δεν υπάρχουν σήμερα όπως η πρόβλεψη πως οι μηχανικοί του δημοσίου, "απαγορεύεται πριν την παρέλευση επταετίας από τη συνταξιοδότησή τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο αποχώρησης τους από την υπηρεσίας (παραίτηση, απόλυση κ.λπ.), να στελεχώνουν μελετητικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρίες συμβούλων (...), που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και μελέτες και να έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μίσθωσης έργου με αυτές για την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων έργων".

   

  Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Σπίρτζη επικεντρώνονται και στον πρόσθετο ρόλο που θα διαδραματίζει το ΤΕΕ (και τα έσοδα που θα έχει) του οποίου ήταν πρόεδρος επί χρόνια. Μεταξύ άλλων το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά για την εγγραφή στα νέα ηλεκτρονικά μητρώα, κ.λπ.

   

  Επισημαίνουν, επίσης, πως "η μανία του υπουργού με τα μητρώα - προβλέπεται η σύσταση πλήθους ηλεκτρονικών μητρώων στο σχέδιο νόμου - μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και όχι σε μείωση της γραφειοκρατίας".

   

  Πηγή: euro2day.gr


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Χρήμα, χρήμα, χρήμα, χρήμα, χρήμα.... Βρες τρόπους και μάζεψέ το!!!! Μπορείς!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Άλλος ένας νόμος που θα περιορίζει τα δικαιώματα που έχουμε ως διπλωματούχοι μηχανικοί. Άλλη δουλειά δεν είχαμε από το να τρέχουμε τώρα στα 45 μας να επιμορφωθούμε και να ενταχθούμε σε μητρώα για να συνεχίσουμε να έχουμε το δικαίωμα να μελετήσουμε η να κατασκευάσουμε ένα κτίριο.

   

  Από καιρό ο Υπουργός υποδομών προσπαθούσε να περάσει ένα τέτοιο νόμο. Ελπίζω να αντιδράσουμε όπως πρέπει αυτή τη φορά.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μονο και μονο που ποσταρες εσυ εγω ειμαι υπερ του μητρωου.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να θυμίσω στους νεότερους, πως η δημιουργία ΜΗΚΙΕ(*) είναι μια παλιά ιστορία, η οποία σκόνταφτε στις αγκυλώσεις του ΤΕΕ. 

  Διότι είναι, αν μη τι άλλο, στρέβλωση της αγοράς το να απαιτείται (σωστά) πιστοποιημένη εμπειρία για την κατασκευή ενός wc δ.ε., αλλά να μην απαιτείται (λάθος) καμία εμπειρία για την κατασκευή μιας πολυκατοικίας. 

  Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η "δημιουργία μητρώων" δεν έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά εστιάζει σε βάθος, με στόχο την απάλειψη των παθογενειών του τομέα κατασκευής ιδιωτ. έργων.

   

  (*) Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  38 χρόνια το βλέπω εγώ το θέμα , από φοιτητής . Πιθανόν και παλιότερα αλλά δεν ήμουν στον χώρο ακόμα τότε .

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  ...ιδρύονται, μεταξύ άλλων, και τα "Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων" και "Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων".

  Προβλέπεται πως "επιχείρηση εγγεγραμμένη στα Mητρώα Μελετητικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων και Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικών Έργων στελεχώνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών ή και στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών".

   

   

  Φαντάζομαι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο συμμετοχής ενός φυσικού προσώπου και στα δύο μητρώα

  ή μια επιχείρησης να δραστηριοποιείται στην μελέτη και την κατασκευή ταυτόχρονα για το ίδιο έργο.

   

  Επιπλέον θα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα τι σημαίνει "εργολήπτης" σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

  Στο δημόσιο είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.

  Μία όμως ιδιωτική επιχείρηση μηχανικών που αγοράζει εκτάσεις με σκοπό την μελέτη και ανέγερση κτιρίων δεν είναι εργολήπτρια,

  με την λογική ότι το έργο δεν της ανατίθεται από κάποιο δεύτερο συμβαλλόμενο. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Βγήκε στη διαβούλευση? Από πού οι πληροφορίες του άρθρου?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.