Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ανεκτέλεστο ύψους 10,5 δισ. για τις κατασκευαστικές εταιρείες


    Αγωνία για την ομαλή εκτέλεση των έργων, την ώρα που επιταχύνεται το κατασκευαστικό μπουμ με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Προτεραιότητα η εξυγίανση ισολογισμών, τέρμα στις μεγάλες εκπτώσεις και στην «παραγωγή» ζημιών.

    Στα 9 δισ ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο έργων των τεσσάρων μεγάλων ομίλων στις κατασκευές (ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤRAKAT) και φτάνει τα 10,5 εκατ. ευρώ αν προστεθούν τα 1,5 δισ. των δύο εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις.

    Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά το υψηλό ανεκτέλεστο μπορεί να λειτουργήσει και ως ωρολογιακή βόμβα για τις εταιρείες. Πόσο μάλλον όταν στην πλειονότητά τους προέρχονται από ζημιογόνες χρήσεις και με αρκετές «μαύρες τρύπες» από το παρελθόν.

    Το θετικό είναι πως την κατάλληλη στιγμή οι ελληνικοί όμιλοι μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους (ΑΚΤΩΡ, ΙΝTRAKAT) και άλλοι καταφέρνουν να μειώσουν το δανεισμό τους και να ενισχύουν τα κεφάλαια κίνησης πουλώντας συμμετοχές (ΑΒΑΞ). Κάποιο άλλοι βρίσκονται ενδεχομένως ένα βήμα μπροστά όπως η ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos, αλλά ο ανταγωνισμός ενόψει και των νέων έργων που θα δημοπρατηθούν θα είναι σκληρός,

    «Είμαστε κατασκευαστές. Δουλειά μας είναι τα έργα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε νέες συμβάσεις και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ακόμη και αν έχουμε εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ανεκτέλεστο», αναφέρει στο BD γνωστός εργολάβος, περιγράφοντας με γλαφυρότητα την επόμενη μέρα.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, το ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα θα φτάσει έως το 8,1% το 2025 από 4% του ΑΕΠ το 2020. Για ένα ποσό 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε έργα υποδομής, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις έκανε λόγω πρόσφατα και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας τις δύο θυγατρικές του σε κατασκευές και παραχωρήσεις.

    Το υψηλό ανεκτέλεστο σημαίνει αρκετά κεφάλαια για εγγυητικές, αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και ικανό απόθεμα διαθεσίμων για να αντιμετωπίζονται και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στην εκτέλεση των έργων από εξωγενείς παράγοντες.

    Το καλό για τους κατασκευαστές είναι ότι πλέον τα νέα έργα εξασφαλίζονται με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, αφού έχουν εκλείψει οι μεγάλες εκπτώσεις. Παράλληλα, όσοι μετέχουν σε παραχωρήσεις οδικών αξόνων βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται καθώς η κυκλοφορία ανακάμπτει. 

    Η περίοδος που διανύουμε θυμίζει την τετραετία πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν όλη η Ελλάδα ήταν ένα εργοτάξιο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα, καθώς ο ρυθμός δημοπράτησης νέων δημόσιων, συγχρηματοδοτούμενων και ιδιωτικών έργων επιταχύνεται με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του  Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” 

    Με αφορμή και τα αποτελέσματα του 9μηνου το BD παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους:

    ΑΒΑΞ: Μειώνει τον δανεισμό και δυναμώνει τον ισολογισμό του

    Ο όμιλος ΑΒΑΞ για να αντιμετωπίσει τον υψηλό δανεισμό του προχώρησε σε τρεις κινήσεις πώλησης περιουσιακών του στοιχείων. To 2020 πώλησε τα κεντρικά του γραφεία στο Μαρούσι έναντι 34 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022 πώλησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra έναντι 60 εκατ. ευρώ και πριν λίγες ημέρες ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ εισπράττοντας άλλα 60 εκατ. ευρώ.

    Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 30/9/2022 διαμορφώθηκε στα 368,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ομολογιακά δάνεια είναι 325,2 εκατ. ευρώ. Με το τίμημα των 60 εκατ. ευρώ από τη ΓΕΦΥΡΑ η διοίκηση εκτιμά πως  το ύψος των ομολογιακών θα μειωθεί περαιτέρω στα 270 εκατ. ευρώ. Ετσι η εταιρεία μειώνει χρηματοοικονομικά κόστη, ενισχύει τις ροές και ευελπιστεί σύντομα να εμφανίσει καθαρό κερδοφόρο αποτέλεσμα. Το προσαρμοσμένο ebitda στο 9μηνο  ανήλθε στα 57,4 εκατ. ευρώ από 44,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Oι καθαρές ζημίες απο συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ αν και ο όμιλο εμφανίζει λογιστικά κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ από την πώληση της Volterra. To ανεκτέλεστο του ομίλου ενισχύεται διαρκώς και πλέον διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ 

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο-μαμούθ 4,8 δισ. ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

    Στο 9μηνο τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 649,7 εκατ. ευρώ από 399 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021. Αντίστοιχα, το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 45,4 εκατ. ευρώ, έναντι 37,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 152,7 εκατ. ευρώ έναντι 124,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της σταδιακής αποκατάστασης της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Το προσαρμοσμένο ebitda των παραχωρήσεων  ανήλθε στα  82,8 εκατ. ευρώ έναντι 76 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Το συνολικό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο παραμένει στο ιστορικό υψηλό των 4,8 δισ. ευρώ. Η διοίκηση έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως για την υλοποίηση των έργων έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Μάλιστα σε περίπτωση πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει κατά 1 δισ περίπου τη ρευστότητά του που θα του επιτρέψει να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά στη διεκδίκηση των νέων έργων που θα δημοπρατηθούν.

    ΑΚΤΩΡ: Στην κατάλληλη ώρα η εξυγίανση του τομέα των κατασκευών

    Ο κατασκευαστικός τομέας (ΑΚΤΩΡ) ήταν η χαίνουσα πληγή για τον όμιλο της Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια με «παραγωγή» ζημιών απο έργα κυρίως του εξωτερικού. Στο τέλος του 2021 η μητρική Ελλάκτωρ μεσω αύξησης κεφαλαίου «προικοδότησε» με 100 εκατ. ευρώ την ΑΚΤΩΡ τα οποία αξιοποιήθηκαν για την αποχώρηση της εταιρείας από ζημιογόνα έργα και για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές. Ηδη, στο 9μηνο του 2022 ο κατασκευστικός τομέας κατάφερε να μηδενίσει τις λειτουργικές του ζημιές. Η εξυγίανση του τομέα έρχεται την κατάλληλη ώρα ενόψει του κατασκευαστικού μπουμ στην Ελλάδα. Ηδη, το ανεκτέλεστο έργων του τομέα ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Πλεονέκτημα στην προσπάθεια της ΑΚΤΩΡ να εκτελέσει απρόσκοπτα τα έργα που έχει αναλάβει αλλά και να διεκδικήσει νέα είναι η παρουσία ενός ισχυρού μετόχου (Reggeborgh) αλλά και ο μηδενισμός του καθαρού δανεισμού του ομίλου μετά την πλήρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,34% που θα γλιτώσει τον όμιλο από 43 εκατ. ευρώ τόκους ετησίως. Σε μια εποχή που το κόστος χρήματος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ο όμιλος θα βρεθεί στην πλεονεκτική θέση να μην έχει καμιά εξάρτηση από τράπεζες και ομολογιούχους. 

    Ιntrakat: με ισχυρούς μετόχους ο νέος υπολογίσιμος «παίκτης» στον κλάδο

    Σε μια ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Intrakat. Με τέσσερις εφοπλιστές νέους ιδιοκτήτες η εταιρεία που εμφανίζει για σειρά ετών ζημιογόνες χρήσεις βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία. Πρόσφατα εγκρίθηκε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης και να αναζητηθούν ευκαιρίες εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία μετά από πολύ καιρό εμφάνισε και θετικά EBITDA. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε και τη συμμετοχή της με 30% στην κοινοπραξία με επικεφαλή την πορτογαλική Brisa που θα διεκδικήσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

    Μυτιληναίος: Με υψηλή ρευστότητα σε κατασκευές και παραχωρήσεις

    Δυναμικά στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων εισέρχεται και ο όμιλος Μυτιληναίου με τις δύο θυγατρικές του. Τη ΜΕΤΚΑ στις κατασκευές και την Μ Παραχωρήσεις στον τομέα των παραχωρήσεων. Πρόθεση είναι η διεκδίκηση έργων υποδομής εκτός από τους παραδοσιακούς κλάδους της μεταλλουργίας και της ενέργειας.Οι δύο νέες θυγατρικές «προικίζονται» με ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (300 μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ δυνατότητας έκδοσης εγγυητικών επιστολών), σ’ ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού. Οι δύο εταιρίες ξεκινούν με ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ. 


    Πηγή: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/76342_anektelesto-orologiaki-bomba-105-dis-gia-tis-kataskeyastikes-etaireies



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.