Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό και τον Πλατύ ποταμό Κρήτης με σεβασμό στο περιβάλλον


    Σύμφωνα με το νόμο «Κλεισθένη» οι αρμοδιότητες που αφορούν στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών, ενώ η έκδοση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, για τα αντιπλημμυρικά έργα του Κηφισού υπήρξε μια τεράστια καταστροφή.

    Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης αφορά την διευθέτηση του τμήματος του Κηφισού ποταμού από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι τον Κόκκινο Μύλο και από τον Κόκκινο Μύλο μέχρι τα έργα της Αττικής Οδού, όπου παρουσιάζονται συχνά πλημμυρικά προβλήματα, με σοβαρούς κινδύνους για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της περιοχής όπως απεδείχθη το 2015. 

    Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η υδρολογική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων. Το Υπουργείο αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και όταν ληφθούν θα προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα.

    Σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος γίνεται σαφές ότι τα υφιστάμενα τμήματα του Κηφισού μέχρι την Αττική Οδό, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, αναμένεται να υπερχειλίσουν, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Στον Κηφισό δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί ο Κηφισός έχει πολύ μικρή διατομή, βρίσκεται εντός αστικού ιστού και ένα μεγάλο μέρος του είναι κλειστό.

    Στην μελέτη, που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνονται μεταξύ άλλων δεντροφυτεύσεις στην παραποτάμια περιοχή κατά μήκος των έργων.  

    Τα έργα στον Πλατύ Ποταμό εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων που γίνονται στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η κατασκευή φραγμάτων στον Μπραμιανό, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και τον Ταυρωνίτη, όπου την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 215 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

    Ο σχεδιασμός του έργου στον Πλατύ Ποταμό, προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει. 





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.