Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ζωντάνεψε ξανά ο πύργος της Τεχνόπολης


    Στα μέσα του 19ου αιώνα η βιομηχανική επανάσταση συντάρασσε την Ευρώπη. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την καρδιά των γεγονότων, μια μικρή πόλη του ευρωπαϊκού Νότου, η Αθήνα, προσπαθούσε εναγωνίως να συμβαδίσει με τις εξελίξεις:

     

     

    Με διάταγμα του βασιλιά Οθωνα και κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος παραχωρούσε στον Γάλλο Φραγκίσκο Φεράλδι το δικαίωμα σύστασης και εκμετάλλευσης του πρώτου εργοστασίου φωταερίου στη χώρα· σκοπός του ήταν ο φωτισμός της Αθήνας. Το εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρίας Αεριόφωτος ξεκίνησε να χτίζεται το 1857 και έμελλε να φωτίζει τους αθηναϊκούς δρόμους για τα επόμενα εξήντα χρόνια. Με παραλλαγές, προσθήκες, αλλαγές ιδιοκτησίας οι φούρνοι του θα λειτουργούσαν μέχρι το 1984, οπότε και έσβησαν οριστικά.

     

    Η ανέγερση του εργοστασίου υλοποιήθηκε σε ένα κομβικό σημείο της πόλης, πάνω στον άξονα προς Πειραιά: Στο Γκάζι, εκεί όπου σήμερα φιλοξενείται η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η ιστορία αυτή, όπως και τα όσα ακολούθησαν, παραμένουν ζωντανά στις μνήμες των κατοίκων χάρη στα απομεινάρια των εγκαταστάσεων που τις δεκαετίες 1990 και 2000 επισκευάστηκαν, αποκαταστάθηκαν και αξιοποιήθηκαν για πολιτιστική χρήση.

     

    Η διαδικασία ανασύστασης αυτής της παλιάς όψης της Αθήνας συνεχίζεται στο Γκάζι. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ο πύργος του Νέου Υδαταερίου, ενός σπάνιου δείγματος βιομηχανικής κληρονομιάς που κατασκευάστηκε το 1952 από γερμανική εταιρεία για να προωθήσει την παραγωγή υδαταερίου με νέα τεχνολογία. Το υδαταέριο -ένα αέριο που παράγεται από την ανάμιξη κωκ με ατμό- λειτουργούσε συμπληρωματικά στην παραγωγή φωταερίου από λιθάνθρακα μειώνοντας το τελικό κόστος.

     

    Eξοπλισμός

     

    assets_LARGE_t_420_54659491_type13145.jpg

     

    Στο κτίσμα διαφυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού ενώ είναι το μοναδικό κτίριο παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη. Το Νέο Υδαταέριο, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για Ελληνες και τουρίστες, μικρούς και μεγάλους, είναι το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης και ο πύργος του, ο οποίος αγγίζει τα 30 μέτρα σε ύψος, λειτουργεί πλέον ως παρατηρητήριο προσφέροντας μια μοναδική θέα 360° από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλα. Με γυμνό μάτι ή και κιάλια...

     

    Μέσω μιας διαδραστικής οθόνης οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, να μάθουν περισσότερα για τα τοπόσημα που βλέπουν με γυμνό μάτι και να ενημερωθούν για προτεινόμενες διαδρομές στο κέντρο της πόλης.

     

    Το Νέο Υδαταέριο αποτελεί τμήμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Ενός Μουσείου που ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Η επίσκεψη σε αυτό το μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς περιλαμβάνει έναν μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου, ενώ το Νέο Υδαταέριο αποτελεί την πιο πρόσφατη, 14η στάση.

     

    Από τις 16 Απριλίου έως τις 14 Οκτωβρίου 2016, ο πύργος του Νέου Υδαταερίου θα είναι επισκέψιμος τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10.00-17.00 και τις Πέμπτες από τις 10.00 ως τις 21.00. Από τα μέσα Οκτωβρίου και για όλη τη χειμερινή περίοδο το ωράριο θα υποστεί τροποποιήσεις. Κατά τις νυχτερινές του επισκέψεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εκτός άλλων και τα αεροφυλάκια Δ4, Δ5 και Δ16, τα οποία φωτίστηκαν πρόσφατα με την υπογραφή του Γιώργου Τέλλου, του Ελληνα που πριν από δύο χρόνια είχε φωτίσει τη Medal Plaza στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

     

    assets_LARGE_t_420_54659498_type13145.jpg

     

    Πηγή: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/zontanepse_ksana_o_pyrgos_tis_texnopolis-64357561/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.