Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η μικρη διασυνδεση της Κρητης είναι έτοιμη για υπογραφές


    Αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει με ταχύτητα και χωρίς προβλήματα τις διασυνδέσεις της Κρήτης τόσο με την Πελοπόννησο όσο και με την Αττική, σε πείσμα της Κομισιόν που στηρίζει ανοιχτά την εταιρία Eurasia Interconnector, εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας και την πλήρη στήριξη του Χανιώτη υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

    Έτσι αύριο Τρίτη (27/11) στο δημαρχείο Κισσάμου στα Χανιά, παρόντος του κ. Σταθάκη πρόκειται να υπογραφούν από τον ΑΔΜΗΕ και τους αναδόχους οι συμβάσεις των έργων της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος.

    Εξάλλου, με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης προανήγγειλε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα γίνει η προκήρυξη της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική.

    Η διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Μάλιστα n σχετική πρόσκληση προς τον ΑΔΜΗΕ δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη 21/11 με τη διορία υποβολής της πρότασης από τον Διαχειριστή να λήγει στις l0 Δεκεμβρίου.

    Η σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μέσω της Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη φάση διασύνδεσης του νησιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

    Η μικρή διασύνδεση θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, ενώ οριστική λύση θα δώσει η δεύτερη φάση της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και η οποία ως γνωστόν έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της  εταιρίας Eurasia Interconnector που είναι το «όχημα» υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

    Στην αντιπαράθεση η Κομισιόν εμφανίζεται να υποστηρίζει τις θέσεις της κυπριακής εταιρίας και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να διευθετηθεί σε ανώτατο επίπεδο και συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Αρίας Κανιέτε.

    Ακάθεκτη για το διαγωνισμό η Αριάδνη

    Πάντως ο κ. Μανουσάκης μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για το καλώδιο Κρήτη – Αττική θα γίνει τον Ιανουάριο από την εταιρία ειδικού σκοπού Αριάδνη που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ με την έγκριση της ΡΑΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη το ύψος του προϋπολογισμού των δυο διασυνδέσεων ανέρχεται αθροιστικά σε 1,3 δις. ευρώ και πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο που εκτελείται στην Ελλάδα. Αναφερόμενος δε στην εταιρία Αριάδνη ο κ. Μανουσάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιώσει το όνομά της, καθώς έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγει το μίτο της επένδυσης αυτής. Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η ΜΠΕ, που αποτελεί κρίσιμο βήμα. Έτοιμη είναι και η αναλυτική έρευνα βυθού, ενώ σε τελικό στάδιο είναι η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του».

    Στο πλαίσιο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο προβλέπεται η πόντιση δύο υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV που θα ξεκινούν από την περιοχή των Χανίων και θα καταλήγουν στο Γύθειο.

    Για το πρώτο δυτικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης καθώς και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου μειοδότρια έχει ανακηρυχθεί η Fulgor (ελληνική εταιρεία που εδρεύει στο Σουσάκι της Κορινθίας) έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.

    Για το δεύτερο ανατολικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης μειοδότρια ανακηρύχθηκε η Prysmian Powerlink έναντι 125,9 εκατ. ευρώ.

    Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης μειοδότησε n Ελληνικά Καλώδια έναντι 41,09 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, η ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τους υποσταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου δηλαδή για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού μετάβασης αντιστάθμισης στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου υπαίθριου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.

    Η εταιρεία μειοδότησε υποβάλλοντας προσφορά 18,5 εκατ. ευρώ.

    πηγη : www.worldenergynews.gr


    Πηγή: http://worldenergynews.gr/



    ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.