Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Νορβηγία τοποθετεί ενδοδαπέδια θέρμανση στους δρόμους της


    Μια Σκανδιναβική χώρα σαν την Νορβηγία, έχει μακρύ χειμώνα, χειμώνας που μεταφράζεται σε χιόνι, πολύ χιόνι. Τι έχουν σκεφτούν οι Νορβηγοί ώστε οι δρόμοι και οι πεζόδρομοί τους να μην πιάνουν χιόνι; Κάτι απλό, την ενδοδαπέδια θέρμανση.

     

    Ήδη σε αρκετούς δρόμου του Όσλο έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα, με την Ισλανδία να ακολουθεί και να τοποθετεί και αυτή στους πεζόδρομους του Reykjavik και του Akureyri παρόμοια συστήματα. Τα συστήματα λειτουργούν είτε με θερμικά ηλεκτρικά καλώδια είτε με σωλήνες ζεστού νερού, και πλέον είναι αρκετά εύκολα στην τοποθέτηση τους.

     

    Πηγή: http://www.autoblog.gr/2015/12/18/h-norbhgia-topothetei-endodapedia-thermansh-stoys-dromoys-ths/





    stayros

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Σε μια σχετικά πρόσφατη νορβηγική ταινία, το Kraftidioten, έχει έναν ωραίο διάλογο μεταξύ δύο μαφιόζων, που ο ένας αναρωτιέται, πώς και μπορούν και τα βγάζουν πέρα, με τόσο καιρό που έχουν χιόνι, και ο άλλος του απαντά, επειδή έχουν κοινωνικό κράτος (welfare). Η συζήτηση συνεχίζεται και για τις νότιες χώρες, που λένε ότι δεν χρειάζονται welfare, επειδή έχουν ήλιο... Συμπαθητική ταινία.  

    Link to comment
    Share on other sites

    Για να καταλάβουμε την σοβαρότητα του άρθρου που σχολιάζουμε, η θέρμανση των δρόμων εφαρμόζεται εδώ και ~60 χρόνια σε Αγγλία, Σκανδιναβικές χώρες, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Καναδά κλπ... Οι χώρες αυτές έχουν προδιαγραφές (ΟΜΟΕ ας πούμε) για τις εν λόγω κατασκευές.

     

    Η φωτογραφία του άρθρου με τα περιβόητα έργα στο Reykjavik είναι από την βικιπαίδια, και έχει χρονολογία δημοσίευσης το 2008.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Snowmelt_system#/media/File:%22Under-floor_heating%22_in_the_street.jpg

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Και αργούσαν θα έλεγα. Παιδια ξέρετε για τι καιρό μιλάμε στη Νορβηγία; Μην συγκρίνουμε τωρα με ελλαδα γιατι καταρχήν εχουμε τελείως διαφορετικό κλίμα.. Θα έλεγα ειναι και υποχρέωση τους να σκεφτούν κατι τέτοιο και να γίνουν αυτές οι υποδομές. Ο χειμώνας ειδικά στη Νορβηγία δεν παλευεται και δεν ειναι 3 μήνες

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Link to comment
    Share on other sites

    Προφανώς και στην Ελλάδα δε χρειαζόμαστε θέρμανση στο οδόστρωμα, αλλά εκεί κάνουν χιλιόμετρα δικτύου θέρμανσης και εδώ ένα αντιπλυμμιρικό στο Κηφισσό ακόμα το παλεύουμε...

    Link to comment
    Share on other sites

    Η Νορβηγία ειναι απο τις πλουσιότερες χώρες (αν παει καποιος ταξίδι εκει θελει μισθο κανονικό για 1 εβδομάδα) και η ελλαδα απο τις φτωχότερες.. Οποτε τι συγκρίνουμε τωρα..

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.