Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κατασκευές: Ανεκτέλεστο 6,5 δισ. και προσδοκίες για νέα έργα


    Η σημερινή πίτα έργων που έχουν αναλάβει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και πώς αναμένεται να ενισχυθεί τη φετινή χρονιά. Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 6,5 δισ. ευρώ έκλεισε το 2020 ο κλάδος. Οι νέες συμβάσεις και οι προσδοκίες.

    Εν αναμονή ολοκλήρωσης διαγωνισμών -από τις μεγάλες παραχωρήσεις όπως η Εγνατία Οδός έως μικρότερα έργα ΣΔΙΤ- βρίσκεται βραχυπρόθεσμα ο κλάδος των κατασκευών, ενώ στη μεγάλη εικόνα βρίσκονται πλέον τα μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια και θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ευρωπαϊκά κεφάλαια.

    Στην εκκίνηση αυτή της περιόδου, ο όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης -μετοχικής, διοικητικής και χρηματοοικονομικής- προωθώντας μέσα στο καλοκαίρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για την υποστήριξη του κατασκευαστικού βραχίονα και της θυγατρικής Άκτωρ. Στο τέλος του 2020, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ και των θυγατρικών της διαμορφωνόταν σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2021 πρόσθεσε συμβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ και διαθέτει προς υπογραφή έργα συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ.

    Ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 1,6 δισ. ευρώ διέθετε στο τέλος του 2020 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ώριμες προς υπογραφή συμβάσεις, που ανεβάζουν το παραπάνω ποσό στα 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο όμιλος αναμένεται να ενισχύσει άμεσα το χαρτοφυλάκιο κατασκευαστικών έργων, καθώς θα προσθέσει το έργο ανέγερσης του συγκροτήματος του καζίνο στο Ελληνικό, καθώς έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου μέσω της κοινοπραξίας με την Mohegan. Παράλληλα, διεκδικεί το έργο της Εγνατίας Οδού (σε κοινοπραξία με την Egis), το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου Άβαξ διαμορφωνόταν σε 1 δισ. στα τέλη του 2020, έναντι 1,3 δισ. πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, υπογράφηκαν τέσσερις νέες συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων 20 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η υπογραφή συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, με το σημαντικότερο έργο προς υπογραφή η κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

    Η IntrakatΙΝΚΑΤ διέθετε, στα τέλη του 2020, ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 381 εκατ. ευρώ, έχοντας μειοδοτήσει για νέα προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, έχουν υπογραφεί έως σήμερα το έργο της αποκατάστασης ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, η υπογειοποίηση τμήματος οδού Πατρ. Κωνσταντίνου και τα σύνοδα έργα, στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και η επέκταση αιολικού πάρκου της K-Wind Κιθαιρώνας.

    Τέλος η ΜΕΤΚΑ που αποτελεί τον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Μυτιληναίος, διαθέτει ανεκτέλεστο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα οποία 437 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην υλοποίηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε υποδομές και έργα περιβάλλοντος αντιστοιχούν 481 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Εάν συνυπολογιστούν έργα που βρίσκονται προς συμβασιοποίηση το ανεκτέλεστο αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης συμμετέχει στην κοινοπραξία Vinci Highways S.A.S – Vinci Concesiones S.A.S – AVAX που διεκδικεί το νέο έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2077380/kataskeyes-prothermansh-to-2021-gia-ta-epomena-meg.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.