Jump to content
 • Novatron

 • ΚΕΣΑ: Έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου της Softex στην Ιερά Οδό

   Share


  «Πράσινο φως» στην επένδυση ύψους 159,6 εκατ. ευρώ που τρέχει η Dimand για την «ανάσταση» του παλαιού εργοστασίου της Softex στην Ιερά Οδό, έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) μέσω της έκδοσης οικοδομικής άδειας.

  Ειδικότερα, σε σχετική συνεδρίαση του ΚΕΣΑ που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα συζητήθηκε και θέμα που παρουσίασε ο κ. Σπύρος Τσαγκαράτος, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος σχετικά με την έκδοση της άδειας.

  Όπως αναφέρεται, «το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και την παρουσίαση της μελέτης αποφασίζει ομόφωνα υπέρ της έκδοσης οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης 3 υφιστάμενων κτιρίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γραφεία, προσθήκη 2 επιπέδων εντός υφιστάμενου κέλυφους και ανέγερση νέου ισογείου κτιρίου συνάθροισης κοινού με πατάρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης στη θέση “Ελαιώνας Ο.Τ. 35 οδός Χαρτεργατών, Πολύκαρπου, Aδιάνοικτη Oδός και Ιερά Οδός Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πρώην Βιομηχανία SOFTEX. Επισημαίνεται ότι η παρούσα γνωμοδότηση χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321/31.01.2020 Υπουργικής Απόφασης Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)».

  Οι λεπτομέρειες του έργου

  Το έργο υλοποιείται από την IQ Athens, θυγατρική της Dimand, με την εταιρεία να κατέχει έμμεσα μέσω της Arcela και της Magromell Ltd, το 100% της εταιρείας IQ Athens M.A.E.

  Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», επί οικοπέδου 49.340 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου στην περιοχή του Βοτανικού.

  Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας είναι η ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ. περίπου.

  Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί συγκρότημα με χρήσεις γραφείων, καταστημάτων κλπ., τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

  Η Dimand υπέγραψε το προσύμφωνο αγοράς του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Βοτανικό στις αρχές του 2021, καταβάλλοντας 730 χιλ. ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα για το εργοστάσιο υπολογίζεται σε 14,2 εκατομμύρια στις αρχές του 2021, με το κόστος να φτάνει τα 159,6 εκατ. που θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και κατά 70% από τραπεζικό δανεισμό.

  Το έργο αναμένεται να λάβει Περιβαλλοντική Πιστοποίηση LEED Gold και βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και οριστικοποίησης του επενδυτικού πλάνου, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών το δ' τρίμηνο του 2025.

  Η εταιρεία έχει συνάψει με την Dimand σύμβαση διαχείρισης επένδυσης, δυνάμει της οποίας η τελευταία έχει αναλάβει, έναντι ανταλλάγματος, τη διαχείριση της κατασκευής και ανάπτυξης του ακινήτου και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών εκμετάλλευσής του. Επιπλέον, η εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη των πωλητών, έχει συνάψει σύμβαση έργου για την κατεδάφιση των κτιρίων επί του ως άνω ακινήτου (οι οποίες, όπως έχει συμφωνηθεί, αναμένονταν να ολοκληρωθούν την 20.06.2022).

  Πηγή: Reporter.gr


  Πηγή: https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/Holdings-and-counseling/535016-Dimand-%C2%ABNai%C2%BB-sthn-ependysh-sto-palaio-ergostasio-ths-Softex
  Face2Face

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Εγκριση επι της αρχιτεκτόνικης μελέτης δίνει το Κε.Σ.Α. δεν εκδίδει άδεια........

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.