Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μετρό Θεσσαλονίκης: απορρίφθηκε προσφυγή του αναδόχου για 215 εκατ.


    Δεύτερη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έκοψε σχεδόν τα μισά από την επιπλέον αποζημίωση που διεκδικεί ο ανάδοχος. Σκληραίνει τη στάση της η Αττικό Μετρό, πάει σε ειδικές προσκλήσεις.

     

    Κτύπημα που ...πόνεσε, δέχθηκε ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης, από τη δεύτερη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ( αριθμ 8/2015), που του απέρριψε σχεδόν τα μισά από την επιπλέον αποζημίωση που διεκδικεί, δηλαδή 215 εκατ ευρώ από τα σχεδόν 570 εκατ ευρώ που συνολικά απαιτεί και που ήλπιζε να εισπράξει. Η ανάδοχος κοινοπραξία, που απο τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και μετά τη διαιτητική απόφαση που την δικαίωσε στο θέμα της οριακής προθεσμίας της σύμβασης, έρχεται αντιμέτωπη με μία δυσάρεστη γι' αυτή εξέλιξη, ασχέτως του αν το αίτημά της, απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

     

    Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προηγουμένως, για το συγκεκριμένο, δεν είχε προσφύγει στα Δικαστήρια. Η απόρριψη οπωσδήποτε ...πόνεσε, καθώς ο εργολάβος έφθασε να ζητάει τη διάλυση της σύμβασης και την αποχώρηση από το έργο, για δύο λόγους: οικονομικούς και αδυναμία εκτέλεσης του έργου εντός χρονοδιαγράμματος. Τι θα πράξει, θα επανέλθει στη διεκδίκηση των 215 εκατ. και σε ποιο δικαστήριο θα προσφύγει και σε τι χρόνους θα κριθεί οριστικά το θέμα;

     

    Το άλλο σκέλος της απόφασης δικαίωσε μερικώς τον ανάδοχο αφού κρίθηκε ότι υπήρχε συνυπαιτιότητα της Αττικό Μετρό Α.Ε. σε ό,τι ουσιαστικά αφορά την παράταση στην ολοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων με τα ΤΒΜ (παράταση αποκλειστικής προθεσμίας), στο τμήμα από το σταθμό «Aνάληψη» και ανατολικότερα.

     

    Ωστόσο, για την Αττικο Μετρό Α.Ε., η "συνυπαιτιότητα" εξυπηρετεί τις προσπάθειες της εταιρείας, που θέλει και ζητάει από τον ανάδοχο να παραμείνει στο έργο και να συνεχίσει την κατασκευή του. Κι' αυτό γιατί με βάση τον ν. 3669/08 (αρθρο 62, παρ. 2/γ) ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης "αν η καθυστέρηση των εργασιών χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου υπερβεί την οριακή προθεσμία".

     

    Τι γίνεται τώρα; H μία απόφαση δικαιώνει τον ανάδοχο ως προς την "oριακή προθεσμία" και η άλλη τον κρίνει συνυπαίτιο ως προς "συγκεκριμένη αποκλειστική προθεσμία". Οι νομικοί γρίφοι προφανώς θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές. Πάντως η Αττικό Μετρό A.E., σκληραίνει πλέον τη στάση της, Όπως πληροφορείται η voria.gr, μετά και την τελευταία προειδοποιητική επιστολή ( 9/2/2015) της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, στην οποία αναφέρεται σε "προσχηματική προβολή εμποδίων» και «επινόηση δικαιολογιών για πλήρη αδράνεια", θα σταλεί ειδική πρόσκληση στον ανάδοχο. Όπερ σημαίνει, ότι συγκεκριμένες εργασίες θα πρέπει να εκτελεστούν σε ορισμένους χρόνους αλλιώς ο ανάδοχος θα κηρυχθεί έκπτωτος.

     

    Σε μία τέτοια περίπτωση, ο ανάδοχος παρότι θέλει να αποχωρήσει, μάλλον θα έχει πρόβλημα γιατί θα καταπέσουν, ενδεχομένως, οι εγγυητικές επιστολές. Μία τέτοια εξέλιξη ίσως βάλει τέλος στο μέλος της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ, ενώ θα κοστίσει και στις ιταλικές εταιρείες που επίσης είναι μέλη.

     

    Η υπόθεση της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε θρίλερ, η κόντρα μεταξύ αναδόχου και Αττικό Μετρό Α.Ε. σκληραίνει και όλοι περιμένουν να δούνε πως θα παρέμβει στο θέμα η νέα πολιτική διοίκηση του Υποδομών, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις τεσσάρων ακόμη Διαιτητικών Δικαστηρίων για το μετρό.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=14582





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Τα σκαψίματα (για την επέκταση) έχουν αρχίσει και στη γειτονιά μου.

     

    Πόσο λυπάμαι όταν σκέφτομαι ότι θα γεράσω μέχρι να κατέβω στον σταθμό που κάποτε ΘΑ (Κούβελας) ανοίξει, όταν κάποτε ΘΑ (Μητσοτάκης) τελειώσει η βασική γραμμή, όταν κάποτε ΘΑ (Σουφλιάς) ξεκινήσει και η επέκταση, και τέλος όταν κάποτε ΘΑ (Σαμαράς) τελειώσει και αυτή..

     

    Αφιέρωμα 1989 - 2089:

    100 προβληματικά χρόνια κατασκευής μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ο Γηραιότερος Έλληνας μηχανικός θυμάται.. (μεγάλες βλέψεις..) 

    Link to comment
    Share on other sites

    Με όλο το σεβασμό ξέχασες (κατά λάθος φαντάζομαι) Λαλιώτη, Βάσω, Ρέππα, Χρυσοχοίδη.

     

    Δεν τους ξέχασα! Απλά θα έπρεπε να αυξήσω δραματικά τα ΘΑ στο συλλογισμό μου!! 

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.