Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μετρό Θεσσαλονίκης: Γόρδιο Δεσμό φέρνει η αίτηση διάλυσης, 3 σενάρια για την επανεκκίνηση


    Με σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση η Αττικό Μετρό χθες ενημέρωσε τη λήξη του πολύκροτου σήριαλ για τη διευθέτηση των αρχαίων του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Δυστυχώς την ίδια ώρα με νέα ανακοίνωση ενημέρωσε πως η κοινοπραξία κατασκευής (ΑΙΑSA) υπέβαλε αίτημα διάλυσης της σύμβασης.

     

    Η συνέχεια ακούγεται "ιδιότροπη", ένας πραγματικός Γόρδιος Δεσμός. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com δύο είναι τα βασικά σενάρια. Η Αττικό Μετρό να κάνει δεκτό το αίτημα της κοινοπραξίας. Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί δύο σενάρια.Το πρώτο (και καλό για το έργο) είναι να η επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία κατασκευής και να υπάρξει ένας ευτυχής συμβιβασμός και η έναρξη των εργασιών και πάλι σε μικρό (αλλά άγνωστο προς το παρόν) χρονικό διάστημα.

     

    Το δεύτερο σενάριο θα είναι η επαναδημοπράτηση του υπόλοιπου έργου σε μία εργολαβία-σκούπα κόστους περίπου 500εκ.ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι ο διαγωνισμός να τραβήξει σε μάκρος λόγω πιθανών ενστάσεων ή άλλων προβλημάτων και να έχουμε νέα οδυνηρή παράταση στη λειτουργία του έργου που μέχρι σήμερα τοποθετείτο στο 2018. Ερώτημα παραμένει και η διασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΣΕΣ 2014-2020.

     

    ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

     

    Σε αυτά τα δύο βασικά σενάρια, οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν και ένα τρίτο. Σε περίπτωση που δεν γίνει εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οδεύσουμε σε εκλογές φαντάζει πολύ δύσκολο η παρούσα ηγεσία να διακινδυνεύσει να πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον του έργου χωρίς να έχει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας (δηλαδή του Υπουργείου Υποδομών). Αυτό σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα αποφάσεις τέτοιου βεληνεκούς προφανώς δεν θα ληφθούν.

     

    Αυτό το τρίτο σενάριο θα είναι ακόμα χειρότερο από τα προηγούμενα δύο καθώς μιλάμε για οριστικό πάγωμα των έργων μέχρι να εγκατασταθεί νέα Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τρενάρισμα στην ολοκλήρωση του έργου στο ..διηνεκές.

     

    Σε όλες τις περιπτώσεις το κόστος του έργου θα αλλάξει άγνωστο πόσο προς το παρόν, με την κοινοπραξία κατασκευής (που επικεφαλής είναι η ΑΕΓΕΚ) να ζητά συνολικά έξτρα 500εκ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του έργου! Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως θα πρέπει να εξευρεθούν νέα τεράστια κονδύλια για την ολοκλήρωση του έργου με ότι μπορεί να συνεπάγεται.

     

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

     

    Την ίδια ώρα (ειρωνικά θα έλεγε κανείς) ο Δήμος Θεσσαλονίκης τερμάτισε την κόντρα για τα αρχαία του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Αττικό Μετρό και του δήμου, πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να συνυπάρχουν αρχαιότητες και μετρό, και η οποία διασφαλίζει τον πολιτισμικό πλούτο της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση το μέλλον της πόλης με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δεδομένων των συνθηκών.

     

    Στο εξής ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη των μοναδικών ευρημάτων στο σταυροδρόμι Εγνατίας και Βενιζέλου υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του ομώνυμου Σταθμού, αλλά ταυτόχρονα και για την ανάδειξη των επίγειων μνημείων της περιοχής και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού περιπάτου που θα αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της.

     

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινής αποδοχής πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του ΚΑΣ προέκυψε μετά από συναίρεση των αρχικών λύσεων 4 (της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ Αλεξοπούλου-Παπακώστα) και 6 (της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού).

     

    Η λύση αυτή, αναφέρεται, διασφαλίζει αφενός τη λειτουργικότητα (υπόγεια διάβαση, διαμπερές πέρασμα των χρηστών του Σταθμού του Μετρό) και αφετέρου την ανάδειξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου (οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επιτόπιας επίσκεψης αλλά και απρόσκοπτης θέασης των αρχαιοτήτων).

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/metro/thessalonikis/item/28086-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-3-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Από την Wikipedia:

    "Η πρωτοβουλία για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κωνσταντίνο Πυλαρινό, που ως νομάρχης είχε καταφέρει να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 1976 «κωδικός» που ανέφερε: Μετρό Θεσσαλονίκης. 

    Ωστόσο, η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την τριετία 1986-1989, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα. 

    Σύμφωνα με το τότε εγχείρημα του Δημάρχου, το σχέδιο περιελάμβανε την χάραξη του υπόγειου σιδηροδρόμου κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας, αρχικά στο τμήμα μεταξύ της οδού Καυταντζόγλου και της Πλατείας Δημοκρατίας.

    Το πρώτο τμήμα της κατασκευής ξεκίνησε στο τμήμα μεταξύ Πλατείας Σιντριβανίου και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Έτσι, η κυκλοφορία στην οδό Εγνατία περιορίστηκε σε δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ ξηλώθηκε η νησίδα στο συγκεκριμένο τμήμα (γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα νησίδα στο τμήμα ανατολικά της 3ης Σεπτεμβρίου).

    Η κατασκευή έγινε δια της μεθόδου της εκσκαφής του εδάφους και της κατασκευής σήραγγας με τοποθέτηση μεταλλικών δοκών και οπλισμένου σκυροδέματος.

    Προχώρησε με αργούς ρυθμούς για περίπου δύο χρόνια, λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησής της, ενώ λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμα του Δημάρχου, ο Σωτήρης Κούβελας όρισε ως φορέα χρηματοδότησης τη νεοϊδρυθείσα Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV 100)  :shock: , η οποία δεν κατάφερε να διαθέσει πόρους για το έργο.

    Η κατασκευή αυτή που ονομάστηκε από τους Θεσσαλονικείς «τρύπα του Κούβελα», κρίθηκε άσκοπη από το νέο σχεδιασμό του υπόγειου ενώ ο ίδιος ο φορέας υλοποίησης του έργου, Δήμος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίοδο απλώς «σχεδιασμό του μετρό».

    Παράλληλα, λόγω της ύπαρξης της σήραγγας αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων στα θεμέλια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα οποία εντοπίστηκε σκουριά. Από τότε ως σήμερα λειτουργούν καθημερινά αντλίες που απομακρύνουν τα νερά.

    Το έργο άρχισε να δημοπρατείται εκ νέου το 1992, ενώ ακολούθησε μια σειρά άγονων (χωρίς αποτέλεσμα) μειοδοσιών.

    Η δημοπράτηση, με φορέα κατασκευής την Αττικό Μετρό Α.Ε., για την κατασκευή της βασική γραμμής του μετρό 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς και αμαξοστάσιο στην Πυλαία έγινε το 2006 με οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA και προϋπολογισμό 1,052 δισ. €."

    Από το 1976 έως σήμερα, έχουν περάσει μόλις 38 χρόνια,  δηλαδή λίγο περισσότερο από μια γενιά, άρα έχουμε δρόμο ακόμη...

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.