Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Ποιά περιφερειακά λιμάνια είναι οι νικητές και ποιά οι χαμένοι του 2014;

  Sign in to follow this  

  Μικρή αύξηση εσόδων κατά 1,5% στα 38,4 εκατ. ευρώ και μεγάλη άνοδο κερδών προ φόρων κατά 31,5% στα 11,6 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το 2014 οι οργανισμοί διαχείρισης των 10 μεγαλύτερων περιφερειακών λιμένων της χώρας.

   

  Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων μεταξύ των περιφερειακών λιμένων παρουσίασε το 2014 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 40,5% στα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ο λιμένας Λαυρίου με αύξηση εσόδων κατά 18,7% στα 3,04 εκατ. ευρώ. Αντίθετα εξαιρετικά αρνητική εικόνα από πλευράς εσόδων παρουσίασαν πέρυσι τα λιμάνια του Ηρακλείου (-17%), Κέρκυρας (-8,6%) και Αλεξανδρούπολης (-8,1%). Οριακή πτώση εσόδων κατά 1,4% στα 5,6 εκατ. ευρώ παρουσίασε πέρυσι και το λιμάνι της Πάτρας.

   

  Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των περιφερειακών λιμένων παρουσίασε πέρυσι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εφτασαν τα 5,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το 2013. Ακολουθεί το λιμάνι του Ηρακλείου με κέρδη 1,78 εκατ. ευρώ και το λιμάνι της Ελευσίνας με κέρδη προ φόρων 991.000 ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών παρουσίασε πέρυσι το λιμάνι της Καβάλας με τα κέρδη προ φόρων στα 212.800 ευρώ (αύξηση 170,7%). Σημειώνεται πως κανένα από τα περιφερειακά λιμάνια δεν είχε ζημιές σε επίπεδο προ φόρων το 2014, ενώ πριν από δύο χρόνια (το 2012) τρία λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ραφήνας) είχαν ζημιογόνα χρήση.

   

  Η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν με τα περιφερειακά λιμάνια τα οποία ελέγχονται κατά 100% από το Ταμείο. Είναι γνωστή η στρατηγική για τον ΟΛΠ, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρη η ακύρωση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ ΟΛΘ -0,11% στη Θεσσαλονίκη. Για τα περιφερειακά λιμάνια δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η στρατηγική αν και τα στοιχεία δείχνουν πως βρίσκονται σε τροχιά εξυγίανσης.

   

  Από τα απολογιστικά στοιχεία που έστειλαν οι διοικήσεις των οργανισμών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ προκύπτουν και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία:

   

  1. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ:

   

  * Κατασκευή πύλης ελέγχου πεζών και εξωτερική περίφραξη Νότιου Λιμένα Πατρών –ΕΣΠΑ ΔΕ

  * Ολοκλήρωση Ανισόπεδου κόμβου σύνδεσης Νοτίου Λιμένα Πατρών με Εθνική οδό Πατρών-Αθηνών – Δημόσιες Επενδύσεις

  * Δημιουργία Μαρίνας εξυπηρέτησης Mega Yachts στο Βόρειο Λιμένα Πατρών.

   

  2. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

   

  * Από το 2012 μέχρι σήμερα το λιμάνι του Ηρακλείου έχει αύξηση αποτελεσμάτων (δείκτης ΕΒΤ) 103% και εσόδων πάνω από 12%.

  * Έχει αναπτύξει σύστημα για τη διαχείριση των επισκεπτών (πρότυπο μοντέλο 5-αισθήσεων) που έχει κερδίσει 7 βραβεία διεθνώς.

  * Είναι 12μηνος προορισμός με τεράστια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα με αύξηση του Home Port και γενικά έσοδα μόνο από την κρουαζιέρα πάνω από τα €60 εκ. τα τελευταία 3 χρόνια.

  * Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Ν. Ανατολική Μεσόγειο και τον κόσμο χτίζοντας σταθερές βάσεις συνεργασίας με όλους τους τοπικούς και διεθνείς φορείς.

   

  3. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

   

  * Παρουσίασε θετικό ισοζύγιο €1.500.000 εκ. περίπου σε σχέση με το στόχο των €100.000 (15 φορές πάνω)

  * Εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις του Διεθνή κώδικα ISPS για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Απόρροια αυτού ήταν και η εφαρμογή

  πρόσθετων μέτρων ασφαλείας για τον έλεγχο και δραστικό περιορισμό των φαινομένων διακίνησης λαθρομεταναστών.

  * Συμμετείχε στην υλοποίηση 12 ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού €5,5 εκ. περίπου με πραγματοποιημένη απορρόφηση εντός του €2014 1,6 εκ. περίπου.

   

  * Υλοποιήθηκαν (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADRIAMOS) οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσπρωτία

  για τη διακίνηση εμπορευμάτων και η Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία οργάνωσης όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

   

  4. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

   

  Μέσα από την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης με έμφαση στην εξωστρέφεια και έμφαση στην υλοποίησης δράσεων για αύξηση εσόδων, εξορθολογισμό κόστους

  μέσω της μείωσης ή συγκράτησης λειτουργικών δαπανών και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, επετεύχθη εντός του 2014 αύξηση της κερδοφορίας σε ποσοστό 50%.

   

  5. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

   

  Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, μετά από πολλά χρόνια εμφανίζει κέρδη τα δύο τελευταία έτη, προχωρώντας συγχρόνως στον εκσυγχρονισμό των λιμένων αρμοδιότητας του, στην εκτέλεση έργων υποδομής και στο εναρμονισμό της λειτουργίας των λιμένων με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβεί στην εκπόνηση Προγραμματικών σχεδίων (master plan) των λιμένων αρμοδιότητας του, την εκπόνηση σχεδίου περισυλλογής αποβλήτων πλοίων και την κατασκευή έργων υποδομών, με στόχο να καταστεί το Λιμενικό Σύστημα Καβάλας πόλος ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών.

   

  6. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

   

  Τα τελευταία περίπου δύο (2) χρόνια, πραγματοποιήθηκαν στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ πολύ σημαντικές δράσεις, τόσο προς το συμφέρον του, όσο και για της Εθνικής Οικονομίας.

   

  * Ανάκαμψη των Οικονομικών του: Βάσει της εμπειρίας, της γνώσης και της επιτυχημένης διαχείρισης, με τις κατάλληλες κινήσεις και παρά την υπάρχουσα ύφεση, σήμερα ο ΟΛΕ ΑΕ έχει πλεόνασμα που ανέρχεται στο ποσόν των €712.000 εκ., αποδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και το έργο που συντελέστηκε προς όφελος του Οργανισμού και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου.

  * Μεταφορά του Λιμένα έξω από τον ιστό της πόλης, έργο πνοής και ανάσας για την Ελευσίνα καθώς και αξιοποίηση του υπάρχοντος λιμανιού με τη δημιουργία πρασίνου και χώρων αναψυχής.

  * Καθαρισμός του κόλπου της Ελευσίνας από τα βυθισμένα και ημιβυθισμένα πλοία (20 ναυάγια)

  * Διενεργήθηκαν σχετικές διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και επιχωματώσεων στη Ζώνη Λιμένα.

   

  7. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ Α.Ε.

   

  * Έναρξη (Αύγουστος 2014) δρομολογίων νέας γραμμής πλοίων Ro-Ro (Τεργέστη-Λαυριο-Κων/πολη), με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων στον εν λόγω τομέα κατά 15%περ.

  * Αύξηση επιβατών Κρουαζιέρας κατά 561% (από 4.608:2013 σε 30.493:2014), με αντίστοιχη αύξηση εσόδων κατά 160% περίπου.

  * Αύξηση κερδών (καθαρά προ φόρων) για τη χρήση 2014 σε σχέση με το 2013 κατά 80%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση εσόδων από δρομολόγια Ro-Ro, Κρουαζιέρα, Τομέα Σκαφών Αναψυχής, Λοιπά Εμπορικά Πλοία)

   

  9. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ Α.Ε.

   

  Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2014 παρατηρήθηκε αύξηση των συνολικών εσόδων του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνα Α.Ε. 4,5% σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα στοιχεία και αντίστοιχη θετική απόκλιση του Ισοζυγίου κατά 21,39%.

   

  10. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.

   

  * ΜΟΛΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ - Ολοκλήρωση εργασιών φυσικού αντικείμενου νέου µόλου κρουαζιερόπλοιων κόστου; €19 εκ. µήκους 430µ. σε συμπλήρωση του υφιστάμενου µόλου µήκους 340µ.(έργο το οποίο εκκρεµεί από το 2006, µελέτη έργου από το 1998 - 16 έτη). Πλήρης κάλυψη πλέον όλων των κρουαζιερόπλοιων, που σηµαίνει ότι κανένα πλοίο δεν θα µένει αγκυροβοληµένο εκτός λιµένα και οι επιβάτες θα αποφύγουν την ταλαιπωρία της µεταφοράς τους µε πλοιάρια.

   

  * ΟΡΦΑΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ - Διοικητική τακτοποίηση και παρεµβάσεις στα λιµάνια που µας δόθηκαν τον Μάιο 2014 και ο Οργανισµός Λιµένος Κέρκυρας ΑΕ έχει γίνει πλέον Φορέας Διαχείρισης και Δικαιοδοτικό Όργανο των πρώην ορφανών λιµένων (33 στο σύνολο). .

   

  * ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - Παρέµεινε στα επίπεδα του 2013 παρά την αρνητική γεωπολιτική και οικονοµική συγκυρία. Αφίξεις 400 κζ/πλοιων το 2014 µε περίπου 700.000 επιβάτες µε τις ανάλογες προσδοκίες για το 2015.

   

  Δείτε και το αρχείο: Αναλυτικοί πίνακες με τα έσοδα-έξοδα και τα κέρδη προ φόρων των περιφερειακών λιμανιών

   

  Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1326495/perifereiaka-limania-afxhsh-esodon-kai-kerdoforia.html


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.