Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Προ των πυλών η υλοποίηση της μεγαλύτερης σήραγγας στην Αθήνα


    Οριστικό ανάδοχο έχει το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης η οποία αναμένεται να δώσει τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία που καταγράφεται καθημερινά στον κόμβο της Μεταμόρφωσης.

    Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την κατασκευή της μεγαλύτερης αστικής σήραγγας συμπληρώθηκε πριν από λίγες ώρες. Με απόφαση που υπογράφεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης έχει οριστικό ανόδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ και πλέον δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την έναρξη των εργασιών.

    Μεγάλος στόχος του υπουργείου είναι να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2022 και στις αρχές του 2023 να αρχίσει η υλοποίηση. Όσον αφορά τη διάθεση της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης στο κοινό, αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2027.

    H προσφερόμενη κατ’ αποκοπή δαπάνη εργασιών που παρουσίασε το σχήμα αντιστοιχεί σε έκπτωση 5,30% και έτσι προκύπτει συνολική κατ’ αποκοπή δαπάνη έργου 244.583.034 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 320.000.000 ευρώ με Φ.Π.Α., με προαίρεση 32.535.715 ευρώ με Φ.Π.Α.

    attiki-odos_0_0_0.jpg.f07d84c908d21c265a2f0b8ab4cec237.jpg

    Η ακτινογραφία του έργου

    Το έργo αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους 4,2 χλμ., που θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ένα τμήμα, μάλιστα, μήκους 2,1 χλμ. θα αφορά την κατασκευή αστικής σήραγγας, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

    Επομένως, εκτός του κύριου αυτοκινητοδρόμου, θα πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης τόσο στον Δήμο Πεύκης όσο και στην περιοχή Λυκόβρυσης. Τα προς μελέτη έργα, έτσι όπως αναφέρονται στην Προκήρυξη του έργου με τίτλο «Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο τμήμα: Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Ε.Ο Α1 (Α/Κ Καλυφτάκη)», είναι τα εξής:
    (α) Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.

    (β) Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου (νότιο στόμιο σήραγγας)

    (γ) Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).

    (δ) Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου.)

    (ε) Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι την Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.

    (στ) Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων - αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (Άνω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κλπ.) έργα περιβάλλοντος, κλπ.

    (ζ) Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κλπ.)

    (η) Εργασίες πρασίνου.

    Η επέκταση της Λ.Κύμης αποτελεί την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, 18 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά στον μετριασμό της κυκλοφοριακής ασφυξίας που παρατηρείται καθημερινά, τις ώρες αιχμής, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης.


    Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/megalyteri-astiki-siragga-ellada-leptomereies-toy-ergoy



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.