Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΣΑΤΕ: Τέλος τα έργα από 1η Μαρτίου λόγω θεσμικού πλαισίου


    Με επείγον έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο ΣΑΤΕ ζητά την άμεση αναστολή του Ν.4281/14, τουλάχιστον ως την 1η Ιανουαρίου 2016, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, αλλά και προκειμένου ν’ αποφευχθούν τραγελαφικές καταστάσεις.

     

    Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΣΑΤΕ, «για όσα έργα τυχόν δημοπρατηθούν μετά την 1/3/2015 υπάρχει νομικό κενό ή (κατ' άλλους) πλήρης ασυδοσία για τις καλούμενες τάξεις, το περιεχόμενο της διακήρυξης δημοπρασίας, τα ζητούμενα δικαιολογητικά καθώς και τον τρόπο τροποποίησης της σύμβασης, με πιο πιθανό αποτέλεσμα το υφιστάμενο νομικό κενό να δώσει αφορμή σε διάφορες αναθέτουσες αρχές να αυθαιρετήσουν, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Ν.4281/14, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάθεση των έργων, λόγω δικαστικών προσφυγών και την καθυστέρηση υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και πιθανότητα απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

     

    Με δυο λόγια, τονίζεται, «δεν θα υπάρχει μετά την 1-3-2015 κανένα θεσμικό πλαίσιο που να διέπει την εκτέλεση των έργων. Άρα νέα έργα δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν».

     

    Για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ο τομέας παραγωγής των δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4281/14, ήδη θα έπρεπε:

    • να είχαν προετοιμαστεί τουλάχιστον τα σχέδια των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων περί του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, περί του Κανονισμού Ανάθεσης των Δημοσίων Έργων, περί του Κανονισμού Εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων,

    • να είχαν επιλυθεί σειρά προβλημάτων που άμεσα θα ανακύψουν από την άμεση κατάργηση - χωρίς περίοδο προσαρμογής - από την 1/3/2015 π.χ. των άρθρων 15 (κατάργηση Πρότυπων Τευχών Διακηρύξεων), 20 (Κατάργηση Ενημερότητας Πτυχίου) 57 (Κατάργηση ΑΠΕ) και 102 (Αδυναμία αντιστοίχισης των καλούμενων τάξεων σε σχέση με τον προϋπολογισμό μελέτης του δημοπρατούμενου έργου) του Ν.3669/2008.

     

    Ο ΣΑΤΕ είχε επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους στους συναρμόδιους υπουργούς εγγράφως, πως μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα εκτέλεσης των δημόσιων έργων δεν καλύπτονταν από το Ν.4281/14, όπως:

    • Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και γενικότερα οργάνωση του εργοληπτικού επαγγέλματος

    • Συστήματα Δημοπράτησης

    • Στάδιο εκτέλεσης των Έργων

    • Έννομη προστασία κατά το στάδιο εκτέλεσης των Έργων

    • Αναλύσεις τιμών και αναθεώρηση τιμών δημοσίων έργων

    • Επιμετρήσεις, Πιστοποιήσεις κ.λ.π.

     

    τονίζοντας πως «οι ανωτέρω κρισιμότατοι τομείς πρέπει να ρυθμίζονται με τον νόμο και όχι με την έκδοση μελλοντικών Προεδρικών Διαταγμάτων/Κανονισμών/Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ από την κατ’ άρθρο εξέταση του νομοσχεδίου κατέστη, περισσότερο από σαφές, ότι το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων θα πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο θεσμικό πόνημα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τομέα των δημοσίων έργων και εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά των δημοσίων έργων στην Ελλάδα ήταν ήδη ρυθμισμένη από ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ πιο συγκεκριμένο και αυστηρό από τα υπόλοιπα πεδία των δημοσίων συμβάσεων».

     

    Στη νέα επιστολή του ο ΣΑΤΕ υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος έχει ταχθεί, προ πολλού, υπέρ της αναγκαιότητας ριζικών μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημοσίων πόρων, μέσω της διαφάνειας. Και αυτό πρέπει να γίνει με ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που να εναρμονίζεται με τις τελευταίες Οδηγίες της Ε.Ε.

     

    Με βάση αυτές τις απόψεις ο Σύνδεσμος υπέβαλε περίπου πριν ένα χρόνο συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις επί των άρθρων του (τότε) νομοσχεδίου και νυν Ν.4281/14, που για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί απορρίφθηκαν από τους αρμόδιους.

     

    Ο ΣΑΤΕ, σήμερα, επαναφέρει εκείνες τις προτάσεις του με βασικό αίτημα την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των δημόσιων έργων σε ένα ενιαίο, σαφώς προσδιορισμένο, νομοθετικό πλαίσιο, με βάση την υφιστάμενη κωδικοποίηση του Ν.3669/2008 και την αναμόρφωσή της σε εκείνα τα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων, εις όφελος της διαφάνειας και της αποτελεσματικής κατανομής και χρήσης των δημοσίων πόρων και της ανάκλησης του Ν.4281/2014 για τον σκοπό αυτό.

     

    Πηγή:





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Πρέπει να εκδοθούν τα εξής προεδρικά διατάγματα:

    - Το ΠΔ που προβλέπεται από τις παραγράφους 2 & 3 του άρθρου 59 του Ν 4278/2014, για την εγγραφή των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ

    - Το ΠΔ που προβλέπεται από την περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 172 του Ν 4281/2014 (Κανονισμός Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων)

    - Το ΠΔ που προβλέπεται από την περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 178 του Ν 4281/2014 (Κανονισμός Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων)

    Link to comment
    Share on other sites



     

     


     

     


     


     


    Edited by geoste
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.