Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΣΕΦ: Υποβλήθηκαν 954 αιτήσεις για net metering - Στα 4,1 MW τα συνδεδεμένα έργα


    Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του net metering στη χώρα μας δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Από αυτά προκύπτει ότι σε όλη την επικράτεια έχουν υποβληθεί 954 αιτήσεις από την αρχή του προγράμματος τον Μάιο του 2015 ως τον φετινό Ιούλιο. Το 84% αυτών έχουν προχωρήσει στο στάδιο της προσφοράς σύνδεσης ή/και στη σύμβαση σύνδεσης ενώ 307 (32% των αιτήσεων) συστήματα λειτουργούν κανονικά. Όσον αφορά την ισχύ των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε 17,28 MWp ενώ τα συστήματα που έχουν συνδεθεί είναι 4,1 MWp (24% της συνολικής ισχύς των αιτήσεων).

     

    Πιο αναλυτικά, ο σύνδεσμος αναφέρει τα εξής στη σχετική του έκθεση για το net metering:

     

    Διασυνδεδεμένο Σύστημα

     

    O ΔΕΔΔΗΕ, από τις αρχές Μαΐου του 2015, δέχεται αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, ενώ από τις 30.10.2015 δέχεται αιτήσεις και για σύνδεση στη Μέση Τάση.

     

    Από την πορεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για το πρόγραμμα (Μάιος 2015 – Ιούλιος 2016, περίοδος για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία) εξάγονται κάποια πρώτα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Έχουν πραγματοποιηθεί 574 ενεργές αιτήσεις συνολικής ισχύος περίπου 11,3 μεγαβάτ (MWp), δηλαδή 19,7 κιλοβάτ (kWp) κατά μέσο όρο για κάθε αίτηση. Η πλειοψηφία των ενεργών αιτήσεων (τουλάχιστον 469) αφορούν σε εγκαταστάσεις επί κτηρίων (βιομηχανίες, επιχειρήσεις, κατοικίες). Όλες σχεδόν οι αιτήσεις αφορούν τη Χαμηλή Τάση με μόλις 17 (3,16 MWp) να αφορούν τη Μέση Τάση.

     

    Η κατανομή των ενεργών αιτήσεων ανά ισχύ δείχνει ότι, από το σύνολο των αιτήσεων, το 59% αφορά σε συστήματα έως και 10 kWp (μ.ο. ισχύος συστημάτων 6,5 kWp) και το 26% εγκαταστάσεις από 10 kWp έως και 20 kWp (μ.ο. ισχύος συστημάτων 16,8 kWp). Δηλαδή το 85% των αιτήσεων αφορούσε εγκαταστάσεις μέχρι και 20 kWp, η πλειονότητα των οποίων αφορούν ιδιώτες και πιο συγκεκριμένα τον οικιακό και μικρό εμπορικό τομέα, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον από αυτές τις κατηγορίες. Τα μεγαλύτερης ισχύς συστήματα αφορούν σε αιτήσεις από επιχειρήσεις.

     

    Οι περισσότερες ενεργές αιτήσεις την περίοδο Μαΐου 2015 – Ιουλίου 2016 προήλθαν από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (22,5%) και ακολουθούν η Αττική (21,4%) και η Δυτική Ελλάδα (14,3%). Οι αιτήσεις με τα μεγαλύτερα σε ισχύ συστήματα, κατά μέσο όρο, προήλθαν από τη Δυτική Μακεδονία (32,9 kWp) και ακολούθησε η Αν. Μακεδονία - Θράκη (32,6 kWp).

     

    Όσον αφορά στους χρόνους ανταπόκρισης από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ στις αιτήσεις των επενδυτών, όπως παρουσιάζεται και στο παρακάτω πίνακα, οι 519 (90%) έχουν πάρει ήδη προσφορά σύνδεσης, ενώ από αυτές οι 462 έχουν προχωρήσει και στη σύναψη σύμβασης σύνδεσης. Τέλος, με το δίκτυο έχουν συνδεθεί και λειτουργούν κανονικά 292 συστήματα (51% επί των αιτήσεων), εκ των οποίων 188 (2,3 MWp) μέσα στο 2016.

     

    Από την ημερομηνία που γίνεται η αίτηση μέχρι την προσφορά σύνδεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 24 ημέρες, ενώ από την προσφορά σύνδεσης μέχρι τη σύμβαση σύνδεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 38 ημέρες. Τέλος, από τη σύμβαση σύνδεσης ως την ενεργοποίηση απαιτούνται κατά μέσο όρο 89 ημερολογιακές ημέρες. Επομένως, από την ημερομηνία που ο επενδυτής θα καταθέσει την αίτησή του μέχρι την ενεργοποίηση του συστήματός του απαιτούνται κατά μέσο όρο 5 μήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρονική κατανομή των αιτήσεων μέχρι και τον Ιούλιο του 2016. Με την έναρξη του προγράμματος υπήρξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού έγιναν 80 αιτήσεις οι οποίες αφορούσαν το 14% του συνόλου των αιτήσεων της συγκεκριμένης περιόδου. Στη συνέχεια, και λόγω των capital controls, οι αιτήσεις μειώνονταν μέχρι τον Αύγουστο και από τον Σεπτέμβριο άρχισαν πάλι να αυξάνονται με κορύφωση το Δεκέμβριο του 2015, ως δεύτερο καλύτερο μήνα. Από την αρχή του 2016, οι αιτήσεις που κατατίθενται στον ΔΕΔΔΗΕ είναι περίπου 30 ανά μήνα.

     

    Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα

     

    Στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα έχουν κατατεθεί 380 αιτήσεις συνολικής ισχύος 5,985 MWp. Η αξιολόγησή τους ξεκίνησε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2016 όταν και ξεκαθάρισε το τοπίο με τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η πλειοψηφία αυτών εντοπίζονται στην Κρήτη (306 αιτήσεις) και ακολουθεί η Σάμος και η Ρόδος.

     

    Από το σύνολο των 380 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο ΜΔΣ, οι 287 (75,5%) έχουν προχωρήσει στα στάδια προσφορών όρων σύνδεσης, συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης. Τα συστήματα τα οποία έχουν τεθεί σε λειτουργία είναι 15 (4% των συνολικών αιτήσεων) με την συνολική τους ισχύ να ανέρχεται σε 139,4 kWp (2,3% της συνολικής ισχύος των υποβληθεισών αιτήσεων).

     

    Επικράτεια

     

    Όπως φαίνεται και στον πίνακα 6, σε όλη την επικράτεια έχουν υποβληθεί 954 αιτήσεις από την αρχή του προγράμματος net metering (Μάιος 2015).

     

    1_42.jpg

    Το 84% αυτών έχουν προχωρήσει στο στάδιο της προσφοράς σύνδεσης ή/και στη σύμβαση σύνδεσης ενώ 307 (32% των αιτήσεων) συστήματα λειτουργούν κανονικά. Όσον αφορά την ισχύ των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε 17,28 MWp ενώ τα συστήματα που έχουν συνδεθεί είναι 4,1 MWp (24% της συνολικής ισχύς των αιτήσεων). Όπως είναι φυσιολογικό, η μεγαλύτερη ισχύς προέρχεται από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/sef-ypovlithikan-954-aitiseis-gia-net-metering-sta-41-mw-ta-syndedemena-erga





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.