Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακίνητα για την επιτάχυνση μεγάλων έργων


    Συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Πέμπτη, η εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

    Πρόκειται για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προώθηση, με μεγαλύτερη ταχύτητα, των απαραίτητων απαλλοτριώσεων ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά για την οικονομία και την ανάπτυξη έργα, να ξεπεραστεί ο σκόπελος των πολύπλοκων γραφειοκρατικών, αλλά και δικαστικών, διαδικασιών που απαιτούνται, να ξεπεραστούν παθογένειες του συστήματος που προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις σε πλήθος υποδομών.

    Ειδικότερα, υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις για τα έργα:  

    - Οδικός άξονας Ρέθυμνο-Απόστολοι-Μάνδρες-Τμήμα Ρέθυμνο- Φράγμα ποταμών.

    - Κατασκευή του Βόρειου Αναβαλλόμενου Τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από Α/Κ Τρικάλων έως Α/Κ Εγνατίας.

    Επίσης, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων της παρ. 1, υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του  Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.  

    Επιπρόσθετα, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των  απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν υπάγοντας αυτές στη διαδικασία  του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που αφορούν:

    Τα οδικά –  συγκοινωνιακά έργα:

    - Οδικός Άξονας Πλάτανος – Σφηνάρι.

    - Κατασκευή συνοδών έργων των παρακάτω Έργων Παραχώρησης: α) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65, β) Αυτοκινητόδρομος Ιόνιας Οδού, γ) Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, δ) Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ – Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, ε) Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, στ) Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων.

    - Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών.

    - Κατασκευή Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Καρβάλης της Εγνατίας Οδού (αριστερός κλάδος), περί της χ.θ. 3+000 του τμήματος 14.1.1 Νέα Καρβάλη - Α/Κ Χρυσούπολης Π.Ε. Καβάλας.

    - Κατασκευή Αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κοκκινοχωρίου της Εγνατίας Οδού, περί της χ.θ. 13+000 (δεξιός κλάδος) και 13+450 (αριστερός κλάδος) του τμήματος 12.1.1 ποταμός Στρυμόνας - Ν. Πέραμος Π.Ε. Καβάλας.

    - Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης και Αναψυχής (ΧΣΑ) Περιστερίου (3.1) της Εγνατίας Οδού στο δήμο Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων.

    - Βελτίωση της ΕΟ 77 Χαλκίδα - Ψαχνά - Ιστιαία – Αιδηψός στο τμήμα από Πευκί μέχρι την Παράκαμψη Αγίας Άννας.

    Τα ενεργειακά έργα

    - Διασυνδετικές γραμμές μεταφοράς (Γ.Μ.) 400kV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ-GIS) Κομοτηνής με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Τα υδραυλικά έργα

    - Έργα ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση) – Κατασκευή νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου & Αρχάγγελου.

    Υποδομές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Επενδύσεις/αποκρατικοποιήσεις

    Μια και αναφερθήκαμε στο «κομμάτι» των υποδομών και των έργων, ο Υπουργός Επικρατείας, κ.  Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου, ανάμεσα στις οποίες σημαντικές εξελίξεις στις Υποδομές, το Περιβάλλον και την Ενέργεια ή και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις / Αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτές ξεχωρίζουν:

    - Δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας.

    - Ανάρτηση σε διαβούλευση του Market Reform Plan που έχει υποβάλει η Ελλάδα, με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    - Ανακοίνωση προσωρινού αναδόχου του διαγωνισμού των 100 εκατ. ευρώ για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης- Νάξου από τον ΑΔΜΗΕ.

    - Δημοσίευση Τεχνικών Προδιαγραφών των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ). Οι διαγωνισμοί ανάθεσης μελετών αρχίζουν ακολουθώντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025 σε 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη τη χώρα.

    - Ορισμός του ΤΕΕ ως αναθέτουσα αρχή και Φορέας Υλοποίησης για την εκπόνηση μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΤΠΣ- ΕΠΣ), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    - Ένταξη έργων συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση για «Υποδομές ύδρευσης».

    - Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Κατασκευών του Αναβαλλόμενου Τμήματος Β΄ (Τμήματα Α/Κ Τρικάλων– Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών - Α/Κ Εγνατίας), του Έργου Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)».

    - Δημοπράτηση 5 σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Κορινθία, Φλώρινα.

    - Ένταξη στο ΕΣΠΑ της Β’ φάσης αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών.

    - Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, το οποίο συμπληρώνει τα έργα αναβάθμισης του «Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.

    - Ανάδειξη μειοδότη για  το  έργο που αφορά στη βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», τμήμα: τέλος παράκαμψης Γραβιάς – ισόπεδος κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη.

    -Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».

    - Έγκριση κειμένων των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ από τη διοίκηση του Ταμείου, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

    - Έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Το έργο αποτελείται από την διασυνοριακή διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτη), Κύπρου και Ισραήλ, με συνολικό μήκος 1.208 χλμ και αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 3.10).

    - Τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 761.350.000 ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

    - Έγκριση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 4 μεγάλων ξενοδοχειακών επενδυτικών σχεδίων 4 και 5 αστέρων (Άφαντου Ρόδου, Μύκονος, Γύθειο, Λευκάδα).

    - Έγκριση της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του  υδατοδρομίου Καλαμάτας.

    - Υπογραφή έξι Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

    - Με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το έργο «Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης».


    Πηγή: https://www.insider.gr/oikonomia/187732/anoigoyn-bima-oi-apallotrioseis-se-polla-kai-simantika-erga



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.