Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε ρότα αξιοποίησης τα λιμάνια κατά μήκος της Εγνατίας: Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη


    Σε ρότα αξιοποίησης τα λιμάνια κατά μήκος της Εγνατίας: Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη
    Μετά την Εγνατία Οδό, το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα λιμάνια που εκτείνονται στα άκρα του αυτοκινητοδρόμου.

    Πρόκειται για τα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει επιλεγεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

    Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων. Δηλαδή, δεν θα ακολουθηθεί το μοντέλο των ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπου πωλήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο των ποσοστών, αλλά θα παραχωρηθούν επιμέρους δραστηριότητες, όπως η κρουαζιέρα, τα εμπορεύματα, η ακτοπλοΐα, κτλ.

    Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με κρίσιμες πτυχές της διαγωνιστικής διαδικασίας, με το υπουργείο Ναυτιλίας να θεωρεί ότι, έμμεσα, το Ταμείο προωθεί την ολική παραχώρηση των λιμένων. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από το δεσμευτικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται 10 περιφερειακά λιμάνια, με τη μορφή ανώνυμων εταιρειών. Πρόκειται για τα λιμάνια του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

    Τα προς αξιοποίηση λιμάνια

    Πρώτο στη λίστα προς αξιοποίηση είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει κομβική θέση. Βρίσκεται σε σημείο, το οποίο συνδέεται άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

    Παράλληλα, αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Στη συνέχεια, τα πιο ελκυστικά λιμάνια είναι της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

    Μαζί με τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και τον λιμένα Αλεξανδρούπολης δημιουργούν ένα αναπτυξιακό τόξο που διατρέχει την Βόρεια Ελλάδα σε όλο το μήκος της.

    Τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και της Κέρκυρας έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση μόνο της κρουαζιέρας ή των μαρινών.

    Για την Ηγουμενίτσα, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες RO – RO (μεταφοράς φορτηγών) και ξηρού φορτίου.

    Τέλος, για την Καβάλα εκτιμάται ότι το όποιο ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη δραστηριότητα που αφορά τη διακίνηση χύδην φορτίου.

    Φ. Φωτ. 


    Πηγή: https://www.metaforespress.gr/dragster/%CF%83%CE%B5-%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%AE/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.