Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη, Μπουργκάς, Βάρνατο: Το αποφασιστικό βήμα για την αποφυγή των Στενών του Βοσπόρου


    Ελλάδα και Βουλγαρία κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την αποφυγή των Στενών του Βοσπόρου: Συνδέουν σιδηροδρομικά Αλεξανδρούπολη, Μπουργκάς και Βάρνα.

    Μέσω του σιδηροδρόμου και της σύνδεσης μεταξύ των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας, Ελλάδα και Βουλγαρία επιδιώκουν να παρακάμψουν τα Στενά του Βοσπόρου, προσελκύοντας διερχόμενα εμπορευματικά φορτία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέχει στην σημερινή τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, ανακοίνωσε τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    «Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

    ALEXANDROUPOLIBURGAS.jpg

    Έμφαση θα δοθεί στην σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς

    Πρόκειται, όπως είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, «θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο».

    Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς».

    «Προχωρούμε», πρόσθεσε, «και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου».

    Το έργο Rail T-K-A-B-V-R Project

    Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ονομαστεί «Rail T-K-A-B-V-R Project», εντάσσεται στην ευρύτερη Σιδηροδρομική Εγνατία (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) και θα υλοποιηθεί από ελληνοβουλγαρική εταιρεία, ένα μοντέλο που προωθείται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει στη Rail Baltica.

    Σε πλήρη διάσταση, δηλαδή από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη, απαιτεί περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

    Σιδηροδρομικοί επισημαίνουν ότι πιθανότητες υλοποίησης συγκεντρώνει το Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και όχι το Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη.

    Για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, πρέπει να καταστεί βιώσιμο, όχι μόνο με την αρωγή της ΕΕ, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του.

    Ωστόσο, οι ιδιώτες προβλέπεται ότι θα έχουν μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί.

    Σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

    Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Του Φώτη Φωτεινού


    Πηγή: https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.