Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στις "Αττικές Διαδρομές" της Αττικής Οδού για ακόμη 4 χρόνια η διαχείριση των διοδίων της Εγνατίας Οδού


    Στις «Αττικές Διαδρομές», θυγατρική της Αττικής Οδού, παραμένει για ακόμα 4 χρόνια ο έλεγχος των διοδίων της Εγνατίας Οδού. Με μια σύμβαση-ομπρέλα, η εταιρεία αναλαμβάνει έναντι 48 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία και συντήρηση των 8 σημερινών σταθμών, μέχρι τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους και την προσθήκη νέων σταθμών διοδίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το σημαντικό ύψος του διαγωνισμού, προσήλθαν μόλις 2 εταιρείες. Πάντως το θέμα των διοδίων είναι ένα από τα πολλά που επιβαρύνουν τη σχέση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με τον νέο ιδιοκτήτη της, το ΤΑΙΠΕΔ.

     

    Από το 2010, οπότε λειτούργησε ο πρώτος σταθμός διοδίων της Εγνατίας στον Πολύμυλο Κοζάνης, έως σήμερα, η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναθέτει μέσω συμβάσεων τη λειτουργία των διοδίων. Πρώτος ανάδοχος, για μικρό διάστημα και παράλληλα με άλλα έργα ήταν η ΑΕΓΕΚ, ενώ το 2011 τα διόδια ανέλαβαν οι Αττικές Διαδρομές, έναντι 17,2 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους και έτσι το καλοκαίρι η Εγνατία Οδός Α.Ε. προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, αυτή τη φορά 4ετή. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι παρά το σημαντικό ύψος του διαγωνισμού, μόνο δύο εταιρείες τελικά προσήλθαν (η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» και η «Κλέαρχος Ρούτσης Α.Ε.») και μάλιστα προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλές εκπτώσεις (η επικρατήσασα προσέφερε έκπτωση 12%).

     

    Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ότι πρόκειται για μια συμφωνία-ομπρέλα. Η «Αττικές Διαδρομές» αναλαμβάνουν για 4 έτη τη λειτουργία των σταθμών διοδίων (διάθεση προσωπικού), τη μεταφορά και καταμέτρηση των εισπράξεων, την καθαριότητα των σταθμών, την τεχνική τους υποστήριξη κ.λπ. Επιπλέον, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Α.Ε., θα αναλάβουν την αναβάθμιση των υπαρχόντων σταθμών (λ.χ. νέα λειτουργικά συστήματα). Καθώς και τους όποιους νέους σταθμούς ιδρυθούν: όπως εξηγεί η εταιρεία, μέσα στο 2015 προβλέπεται η ίδρυση διοδίων στους τρεις από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας (Εύζωνοι, Κρυσταλλοπηγή, Προμαχώνας) και ενδεχομένως τριών νέων σταθμών επί της Εγνατίας.

     

    Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη της Εγνατίας, η πληρωμή διαφέρει ανά σταθμό και θα φτάσει, το ανώτερο, στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση λύεται χωρίς αποζημίωση αν εν τω μεταξύ η Εγνατία Οδός παραχωρηθεί σε ιδιώτη από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισπράξεις από διόδια στην Εγνατία Οδό ήταν 44,4 εκατ. ευρώ το 2013 (σταθμοί Τύριας, Μαλακασίου, Πολυμύλου, Ανάληψης, Μουσθένης και Ιάσμου) . Και 56 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2014, καθώς μεταβιβάστηκαν στην Εγνατία τα διόδια Ακτίου Πρεβέζης και τα (χρυσοφόρα) διόδια Μαλγάρων από το καταργηθέν ΤΕΟ.

     

    Πάντως τον τελευταίο χρόνο τα διόδια έδωσαν αφορμή για αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη διοίκηση της Εγνατίας και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διατήρηση του σημερινού μοντέλου είσπραξης διοδίων και την προσθήκη νέων σταθμών, προκειμένου να αυξηθεί άμεσα η κερδοφορία του δρόμου. Η Εγνατία Α.Ε. και το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, υποστήριξαν τη μετάβαση σ’ ένα ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων με αναλογική χρέωση.

     

    Το ζήτημα αυτό δεν είναι το μόνο. Τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού της Εγνατίας Α.Ε., αποκτώντας τον έλεγχο της διοίκησης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Π. Σαββαΐδης παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/787442/article/oikonomia/epixeirhseis/ston-elegxo-ths-attikhs-odoy-gia-4-akomh-eth-ta-diodia-ths-egnatias





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και η "οδός" τσακώνονται για το πως θα μας τα πάρουν

    κανένα θέμα ασφάλειας των συγκοινωνιών δεν συζητάνε

    (π.χ. τα μποτιλιαρίσματα λόγω και διοδίων)

    μόνο σε "έκτακτες" περιπτώσεις και "μεμονωμένα περιστατικά" κι αυτό για κανα διήμερο μέχρι να "ξεχαστεί" από τις ειδήσεις

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.