Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από το Υπουργικό για 250 κύρια και δευτερεύοντα έργα και 64 μεταρρυθμίσεις


    Οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων.

    Περισσότερα από 118 έργα, τα οποία μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις θα φθάσουν τα 250,αλλά και 64 μεταρρυθμίσεις με δεσμεύσεις για βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη φορολογία στη βάση των προτάσεων του καθηγητή Πισσαρίδη, περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει μια «λίστα» με τα πρώτα 20 έργα που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ξεκλειδώσουν προκαταβολές και δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ για φέτος.
    Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων που συνολικά φθάνουν τα 31 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 18 δις. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 13 δις. ευρώ σε δάνεια τα οποία επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
    Το σχέδιο θα σταλεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης στην Κομισιόν και θα ακολουθήσει ένας μαραθώνιος σκληρών διαπραγματεύσεων με τις ευρωπαϊκές αρχές διάρκειας 100 ημερών πριν φθάσουν να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων.

    Τα κονδύλια σε δόσεις

    Οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους και μάλιστα με αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
    Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι η ροή των χρημάτων θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σε περίπτωση που τα ορόσημα και οι στόχοι δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει κόφτης στις εκταμιεύσεις.
    Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς και στην αγορά εργασίας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει το νέο καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις ενώ θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του εργασιακού.

    Τα πρώτα 4 δισ τον Ιούλιο 2021

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τα χρήματα ύψους 4 δις. ευρώ θα έρθουν Ιούλιο  και θα αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις.

    «Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

    Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού.

    Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα «Εξοικονομώ».

    Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

    Τα έργα θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση, δηλαδή με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Άμεσα αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα δάνεια ύψους 13 δις ευρώ, τα επενδυτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού). Μέσω αυτής της διαχείρισης στόχος της κυβέρνησης είναι να μοχλευθεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 30 δισ. ευρώ.

    Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων με επιλεξιμότητες την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες. Το φάσμα των πιθανών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλο, περιλαμβάνοντας από AΠE και αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο και τη χρήση του στη παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και στη βιομηχανία, υποδομές ενέργειας (καλώδια, αγωγοί αεριού) μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές δρόμων και τουρισμό.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει 13 κεφάλαια:

    • Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητος (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
    • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
    • Εθνικό σχέδιο αναδασώσεως και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
    • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεσις των ελληνικών νησιών
    • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβερνήσεως
    • Πλήρης ψηφιοποίησις των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
    • Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
    • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις
    • Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών
    • Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
    • Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
    • Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
    • Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας


    Μάριος Χριστοδούλου
    www.bankingnews.gr


    Πηγή: https://www.bankingnews.gr/oikonomia/articles/553599/tameio-anakampsis-prasino-fos-apo-to-ypourgiko-gia-250-kyria-kai-deftereyonta-erga-kai-64-metarrythmiseis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.