Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ


    Τέσσερις είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για το μεγάλο ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ)στην λεωφόρο Πειραιώς. 

    Οι φάκελοι υποβολής ενδιαφέροντος αποσφραγίστηκαν σήμερα και στη διαδικασία συμμετέχουν, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ο όμιλος Intracom (Intrasoft-Intrakat) και η Dimand Real Estate.

    Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο διαγωνισμός. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπληρώνουν το FOUND.ATION και η Mantis Business Innovation. Στους φορείς καινοτομίας που συμμετέχουν περιλαμβάνονται και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.

    Τώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου κατά τη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους και θα διαμορφωθεί το τελικό τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, πάνω στο οποίο θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές. Εκτιμάται ότι για την ανάπτυξη του κέντρου καινοτομίας θα απαιτηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ, όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τελικό σχεδιασμό στον οποίο θα συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι και η ΓΓΕΤ. 

    Στόχος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Capital.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, είναι στις αρχές του 2022 να υπάρχει ανάδοχος και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

    Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Από τον διαγωνισμό θα προκύψει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ), ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση). 

    Ειδικότερα ο Ιδιωτικός Φορέας θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

    Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.

    Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα "καθαρό έργο ΣΔΙΤ” με την έννοια ότι ο Ιδιωτικός Φορέας θα αναλάβει εξ'ολοκλήρου την χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Δεν προβλέπεται συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση, ενώ στην προκήρυξη αναφέρεται η πρόθεση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από το σκέλος των δανείων και όχι των επιδοτήσεων. 

    Το παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ
    Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ βρίσκεται σε έκταση περίπου 18 στρεμμάτων, εντός της οποίας βρίσκονται κτίσματα που έχουν κριθεί διατηρητέα. Ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ 

    Το ενδεικτικό masterplan που συνοδεύει την προκήρυξη του ΣΔΙΤ προβλέπει 38.304, 55 τμ καθαρής επιφάνειας χώρων εκ των οποίων το 63% ή περίπου 24.400 τμ προορίζεται για χώρους γραφείων και κίνησης, 425 τμ για εργαστήρια, 1.394 τμ για συνεδριακό κέντρο, 1.298 τμ για βιβλιοθήκη κ.α.

    [email protected]


    Πηγή: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3540274/ta-tessera-sximata-pou-diekdikoun-tin-politeia-kainotomias-sti-xropei



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.