Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα (10) δέκα νέα εμβληματικά έργα υποδομής της Αττικής με ορίζονται το 2030


    Δέκα μεγάλα εμβληματικά έργα τρέχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Αττική. Πρόκειται για συγκοινωνιακά έργα κόστους άνω των 4 δισ. ευρώ  που φιλόδοξο στόχο έχουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Τα έργα αυτά αφορούν γραμμές Μετρό, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις και έρχονται να προστεθούν στο σημερινό δίκτυο μεταφορών της πρωτεύουσας της χώρας.

    Τα έργα αφορούν στην νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον, την οδική ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, την επέκταση της Λ.Κύμης, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, την επέκταση του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο, την επέκταση του Προαστιακού σε Ελευσίνα-Μέγαρα, την επέκταση της γραμμής 3 στο Δημοτικό Θέατρο και την αστική σήραγγα Ηλιούπολης. Ας δούμε αναλυτικά:

    1. Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας

    Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών για τη χώρα με κόστος  (με ΦΠΑ) 1,8 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2017, οι πρόδρομες εργασίες για την μετακίνηση δικτύων και αρχαιολογικών ερευνών έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021, ενώ η κύρια σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Κατασκευάζεται το τμήμα Άλσος Βεΐκου-Γουδή με 15 υπόγειους σταθμούς και 12,9 χιλιόμετρα σήραγγας. Μελλοντικά προβλέπονται επεκτάσεις προς Πετρούπολη, Μαρούσι-Λυκόβρυση. Το έργο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας που γίνεται όλο και εντονότερο ενώ θα αυξήσει και τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

    2. Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον

    Αφορά στην επέκταση της Γραμμής 2 από την Ανθούπολη στον Άγιο Νικόλαο. Θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς (ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ). Το κόστος υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα. Είναι μία σημαντική προσθήκη του δικτύου Μετρό στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων. Είναι η πρώτη επέκταση της γραμμής 2 μετά από το 2013 όταν είχε φτάσει σε Ελληνικό και Ανθούπολη.

    3. Οδική Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

    Αφορά στην δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα που θα ξεκινά από τη Λ.Σχιστού, θα φτάνει στο Πέραμα και από εκεί με σήραγγα θα περνά στη Σαλαμίνα, καταλήγοντας περίπου στο εμπορικό κέντρο του νησιού. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από το 2016, όμως φέτος προχώρησε η κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο των 400 εκατ. ευρώ.

    4. Επέκταση της Λ.Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό

    Εντάσσεται στα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Αφορά στην επέκταση. Η επέκταση θα ξεκινάει από τον κόμβο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει μετά 3,8 χλμ. στην Εθνικό Οδό, στον κόμβο Καλυφτάκη (Κάτω Κηφισιά) δημιουργώντας ένα bypass που εκτιμάται ότι θα μειώσει τον κυκλοφοριακό κορεσμό στο τμήμα Μεταμόρφωση-Πλακεντία. Το κόστος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση του έργου είναι σε προχωρημένο στάδιο με προσωρινό ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Στόχος είναι οι υπογραφές μέσα στο Φθινόπωρο.

    5. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

    Στο υπουργείο Υποδομών έχουν βάλει μπρος έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής που αφορούν τα ρέματα Ερασίνου, Αγίου Γεωργίου -Γιαννούλας Ασπροπύργου, Εσχατιάς, Ραφήνας, Καναπίτσας. Τα έργα αυτά κόστους περίπου 150 εκατ. ευρώ θα συμβάλουν στην πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων που και λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα.

    6. Επέκταση Προαστιακού προς Ραφήνα

    Η επέκταση προς Ραφήνα συζητείται εδώ και χρόνια. Η σκέψη είναι να φτάσει μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας ως επέκταση από το Αεροδρόμιο και η απόσταση είναι περίπου 7χλμ. Θα εξυπηρετεί το Πικέρμι και τη Ραφήνα και υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα του λιμανιού. Η απόσταση Ραφήνα-Αθήνα θα καλύπτεται σε περίπου 45 λεπτά. Το κόστος αυτής της επένδυσης έχει εκτιμηθεί σε 300 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου είναι σε εξέλιξη από την ΕΡΓΟΣΕ.

    7. Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο

    Η επέκταση από Κορωπί προς Λαύριο θα περιλαμβάνει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς(Μαρκόπουλο και Λιμάνι Λαυρίου) και πέντε σιδηροδρομικές στάσεις (Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικός, Κυπριανός). Η απόσταση Αθήνα-Λαύριο θα διεξάγεται σε 55 λεπτά και Κορωπί-Λαύριο σε 28 λεπτά με την ολοκλήρωση της επέκτασης. Το κόστος έχει υπολογιστεί σε 380 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου είναι σε εξέλιξη από την ΕΡΓΟΣΕ.

    8. Επέκταση Προαστιακού προς Ελευσίνα-Μέγαρα

    Το έργο αυτό αφορά την αξιοποίησης τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής Αθηνών-Κορίνθου, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια. Θα δημιουργηθεί μία νέα γραμμή ηλεκτροκινούμενη μήκους 36 χλμ προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα περνά από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κανονικοποίηση-σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση-τηλεδιοίκηση της γραμμής. Η δημοπράτηση του έργου προβλέπεται για το επόμενο διάστημα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    9. Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό προς Δημοτικό Θέατρο

    Αφορά στην ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής 3 προς Πειραιά η οποία ξεκίνησε το 2013. Το πρώτο τμήμα δόθηκε το καλοκαίρι του 2020  με τέρμα τον σταθμό ΝΙΚΑΙΑ. Η υπόλοιπη γραμμή με τους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα σε λειτουργία. Με την επέκταση αυτή θα συνδεθεί απευθείας το λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Το συνολικό κόστος της επέκτασης είναι 660 εκατ.ευρώ.

    10. Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης

    Εδώ προς το παρόν έχουμε την προσπάθεια να ωριμάσει το έργο μελετητικά. Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης εκτιμάται πως θα είναι ένα από τα βασικά έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Θα οδηγεί από την Κατεχάκη απευθείας στην Λ.Βουλιαγμένης. Παράλληλα η λεωφόρος θα ανισοπεδοποιηθεί μέχρι το ύψος του Ελληνικού. Μπαίνει δέκατο στη λίστα γιατί βρίσκεται στις αρχές της προετοιμάσίας για την υλοποίηση του, είναι όμως έργο που θεωρείται του ελεύθερου οδικού δακτυλίου της πρωτεύουσας που θα διευκολύνει σημαντικά τις οδικές μεταφορές.


    Πηγή: https://ypodomes.com/poia-einai-ta-deka-nea-emvlimatika-erga-ypodomis-tis-attikis-me-orizontai-to-2030/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.