Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα 20 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα για το 2023


    Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα.

    Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να πλησιάζει χρονικά την ολοκλήρωση του, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που παρατηρούμε αρκετά και σημαντικά νέα έργα σε αυτή τη λίστα, ενώ βλέπουμε ότι αρκετά από τα έργα είναι σε ώριμη κατασκευαστικά φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

    Πιο συγκεκριμένα φέτος από την λίστα που ακολουθεί εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο για την Αμβρακία Οδό, τις Μονάδες Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο,  η Λιγνιτική Μονάδα “Πτολεμαϊδα ΙV”, η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, το Μετρό Θεσσαλονίκης κ.α.

    Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 20 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα, όπως τα έχουμε συλλέξει αυτή την εποχή. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

    Θέσεις 20-16

    20.Ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία: 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ταλαιπωρημένο έργο με παλαιότερες εργολαβίες να έχουν ξεκινήσει το 2010. Την εργολαβία-σκούπα έχει αναλάβει η MYTILINEOS από τα τέλη του 2020. Εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    19.Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Πελοποννήσου: 160 εκατ.ευρώ. Τα έργα είναι σε εξέλιξη και αν όλα πάνε όπως σχεδιάζεται, θα έχουν λειτουργήσει και οι 3 νέες μονάδες το 2023.Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    18.Επέκταση προβλήτα κρουαζιέρας Λιμένα Πειραιά: 160 εκατ.ευρώ: Το έργο προχωρά με κάποια επιμέρους θέματα. Εκτιμάται ότι θα επανεκκινήσει εργασίες εντός του 2023. Tο κατασκευάζει η ΤΕΚΑΛ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΟΛΠ.

    17.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 174εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένης κατασκευής. Το κατασκευάζει η DG INFRASTRUTTURE. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

    16.Ολοκλήρωση νέας διπλής γραμμής Αίγιο-Ρίο: 175 εκατ. ευρώ. Το έργο υπεγράφη στα τέλη του 2022 και θα φτάσει τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την πόρτα της Πάτρας. Το κατασκευάζει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

    Θέσεις 15-11

    15.ΒΟΑΚ: Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος: 186 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου. Είναι το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2022.  Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    14.Οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα: 286 εκατ.ευρώ. Είναι τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.  Υπεγράφη στις αρχές του 2023. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2027. Το κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    13.Έργα Υποδομών Ελληνικού: 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα δημιουγίας υποδομών στην επένδυση του Ελληνικού. Περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων, δρόμων, αντιπλημμυρικά, εξυγιαντικά έργα και την υπογειοποίηση κατά 2,5χλμ της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Lamda Development.

    12.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και ήδη έχει αποδοθεί ένα τμήμα 14χλμ. Επίσης διανοίχθηκε και η Σήραγγα Όθρυος. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι  το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    11.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 310 εκατ.ευρώ. Το έργο υλοποιεί η Ολυμπία Οδός  και είναι είναι σε εξέλιξη.  Την κατασκευή έχουν αναλάβει τμηματικά η ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το 2025. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Τα 10 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:

    10.Ηλεκτρική Διασύνδεση Σερίφου-Μήλου-Σαντορίνης-Φολεγάνδρου: 328 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για διπλό έργο που θα διασυνδέσει τα 4 νησιά των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το τέλος του 2024. Κατασκευάζουν οι Hellenic Cables και η Prysmian. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

    9.Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: 375 εκατ. ευρώ. Ένα έργο που υπεγράφη το 2022.  Είναι μια μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ MOTOR OIL-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα ολοκληρωθεί το 2024.

    8.Βόρειο Τμήμα αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία: 442 εκατ. ευρώ. Έργο είναι σε εξέλιξη Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    7.Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης: 480εκατ.ευρώ: Το έργο είναι σε αρχικό στάδιο. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2027. Το έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    6.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Πλέον είμαστε στις πρόδρομες εργασίες. Από το 2021 αναμένουμε την έναρξη του κυρίως έργου. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

    Τα 5 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:

    5.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος 25ης Μαρτίου-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Το έργο είναι σε προχωρημένη κατασκευή. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2024. Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

    4.Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: 1 δισ.ευρώ. Οι πολλαπλές εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και το έργο στο σύνολο του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Ανάδοχοι: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

    3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

    2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα ΙV:  1,4 δισ.ευρώ: Για πολλά χρόνια ήταν το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Θα λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-HITACHI. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΗ.

    1.Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: 1,8 δισ. ευρώ. Ένα έργο το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Για τα επόμενα χρόνια θα τραβάει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί το 2029. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

    Αλλαγή στην κυριαρχία των έργων

    Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό), οδικά αλλά και σημαντικά ενεργειακά έργα.

    Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν είναι το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, η παράκαμψη της Λεωφόρου Κύμης, η ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολης, μεγάλα κτιριακά έργα στο Ελληνικό κ.α.

    Γενικά φέτος έχει υπάρξει μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

    Αντίθετα βλέπουμε την παρουσία πολλών ενεργειακών έργων τα οποία παίρνουν τη σκυτάλη ως τα πλέον σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

    Ποια έργα μπήκαν στη λίστα – Ποια έφυγαν

    Στο σημερινό TOP-20 έχουμε την είσοδο έξι μεγάλων έργων. Το πρώτο είναι το πολυαναμενόμενο έργο για το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος), η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αίγιο-Ρίο, η ηλεκτρική διασύνδεση Σερίφου, Μήλου, Σαντορίνης, Φολεγάνδρου, τα έργα Υποδομών στο Ελληνικό (το πρώτο που εισέρχεται από την επένδυση στην περιοχή από την Lamda και το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα.

    Από την άλλη, τα έργα που εξήλθαν από τον κατάλογο, δηλαδή αυτά που ολοκληρώθηκαν, όπως το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου που βγήκε εκτός λίστας λόγω συγκέντρωσης μεγαλύτερων έργων.


    Πηγή: https://ypodomes.com/ta-20-megalytera-ypo-kataskeyi-erga-gia-to-2023-poia-ta-nea-erga-poioi-ta-echoyn-analavei/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.