Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τμήμα του ιστορικού Μινίον θα μετατραπεί σε επιπλωμένα πολυτελή διαμερίσματα


    Με βάση την οικοδομική άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία, σχεδιάζεται η αξιοποίηση ενός από τα ακίνητα του συγκροτήματος για τη δημιουργία περίπου 30-40 διαμερισμάτων. Θα προσφέρονται σε επιφάνειες που θα ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και μέχρι τα 85 τ.μ., δηλαδή ενός ή δύο υπνοδωματίων. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθούν και ένα-δύο ακόμη διαμερίσματα των 125 τ.μ.

    Επιπλωμένα διαμερίσματα στο ιστορικό Μινιόν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου, που μόλις ξεκίνησε. «Μόλις αγοράσαμε το ακίνητο πριν από περίπου 15 μήνες, γίναμε αποδέκτες δεκάδων μηνυμάτων από ενδιαφερόμενους, Ελληνες της διασποράς, αλλά και Αθηναίους, που μας ρωτούσαν αν σκεφτόμαστε να φτιάξουμε και διαμερίσματα στο ακίνητο. Με αφορμή λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον, μελετήσαμε το σχετικό ενδεχόμενο και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε ένα τμήμα του συγκροτήματος για τον σκοπό αυτό», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate.

    Με βάση την οικοδομική άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία, σχεδιάζεται η αξιοποίηση ενός από τα ακίνητα του συγκροτήματος για τη δημιουργία περίπου 30-40 διαμερισμάτων. Θα είναι επιπλωμένα και θα προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ θα προσφέρονται σε επιφάνειες που θα ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και μέχρι τα 85 τ.μ., δηλαδή ενός ή δύο υπνοδωματίων. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθούν κι ένα-δύο ακόμα διαμερίσματα των 125 τ.μ. έκαστο. Οσον αφορά τις τιμές πώλησης, παρότι τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 2.000-2.500 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με το εκάστοτε ακίνητο. Η τιμή αυτή κρίνεται εντός αγοράς, αν συνεκτιμηθεί ότι θα πρόκειται για πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα σπίτια, εντός ενός πλήρως ανακατασκευασμένου κτιρίου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Τα διαμερίσματα θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο.

    Οπως εξηγεί ο κ. Ανδριόπουλος, «το σίγουρο είναι ότι θα απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους. Δεν θέλουν να τουριστικοποιηθεί περαιτέρω το σημείο πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Αντιθέτως, θέλουμε τα σπίτια αυτά να απευθυνθούν πρώτα και κύρια σε Ελληνες και μόνιμους κατοίκους της Αθήνας. Σε πρώτη φάση, σχεδιάζουμε την πώληση των διαμερισμάτων, αλλά δεν έχουμε αποκλείσει και το σενάριο της μίσθωσης, ασφαλώς με συμβάσεις μεγάλης διάρκειας και όχι μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης», σημειώνει ο επικεφαλής της Dimand.

    Τα διαμερίσματα θα απευθύνονται κυρίως σε εργένηδες και νεαρά ζευγάρια σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Νεαροί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ή startuppers (δηλαδή στελέχη νεοφυών εταιρειών), που επιθυμούν να έχουν κι έναν χώρο κοντά στη δουλειά τους, που να μπορούν και να μείνουν και να εργαστούν, θα αποτελέσουν το βασικό κοινό στο οποίο θα στοχεύσει η Dimand.

    Ασφαλώς, στο νέο Μινιόν σχεδιάζονται κι άλλες χρήσεις. Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία, θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας πόλος μεικτών χρήσεων. Πέραν του οικιστικού χαρακτήρα, που θα καταλάβει περίπου 4.500 τ.μ., θα αναπτυχθούν επίσης 6.500 τ.μ. γραφείων, 6.500 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.). Τα καταστήματα θα καταλαμβάνουν τους χαμηλούς ορόφους (ισόγειο και ενδεχομένως και τον πρώτο όροφο), ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους. Αυτήν την περίοδο, η Dimand προχωράει τις συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους ομίλους για την ενοικίαση σημαντικής επιφάνειας του κτιρίου (anchor tenants). Ο ένας εξ αυτών αφορά τους γραφειακούς χώρους που θα δημιουργηθούν και ο άλλος τους εμπορικούς χώρους, χωρίς όμως να αφορά αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

    Θα απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο της μίσθωσης με συμβάσεις μεγάλης διάρκειας.

    Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του κτιρίου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Το κόστος αγοράς ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογου ύψους προβλέπεται ότι θα είναι και το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου.

    Το Μινιόν είχε περάσει στην κατοχή της Folli Follie κατά τη δεκαετία του 2000, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Γεωργακά. Αρχική πρόθεση ήταν να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα, σχέδιο που δεν προχώρησε. Στη συνέχεια, το 2012, υπήρξε συμφωνία για τη μίσθωσή του από το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, ούτε η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε ποτέ και το ακίνητο παρέμεινε αναξιοποίητο, μέχρι την εμφάνιση των οικονομικών προβλημάτων στη Folli Follie και την ανάγκη ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας της για τη μείωση των χρεών της εταιρείας. Η ίδια η Dimand παρακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από το Μινιόν ήδη από το 2006. Σήμερα, η εισηγμένη θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανακατασκευής κτιρίων στο τμήμα του κέντρου που περιλαμβάνει την οδό Πατησίων, την πλατεία Ομόνοιας, την πλατεία Κοτζιά και την οδό Αιόλου.

    Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2022, η Dimand εγκαινίασε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Moxy στην πλ. Ομονοίας, στην οδό Σταδίου 65, στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD και την Prodea Investments, η οποία και εξαγόρασε την εταιρεία εκμετάλλευσης του ακινήτου. Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου, επιφάνειας 11.300 τ.μ., όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το ακίνητο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (62%) και στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (28%) και έχει ανατεθεί στην εταιρεία «όχημα» Rinascita των Dimand-EBRD και Prodea, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης για περίοδο 25 ετών, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 25 έτη. Η επένδυση για την ανακατασκευή του κτιρίου και τη μετατροπή του στο πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο, πιστοποιημένο κατά LEED, στο κέντρο της Αθήνας, ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ.

    Η ανάπλαση του Μινιόν αναμένεται να προστεθεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα του άξονα της οδού Πατησίων (νυν 28ης Οκτωβρίου), αρχής γενομένης από την ανακατασκευή και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την αξιοποίηση του οικοπέδου που κάποτε στεγαζόταν ο θερινός κινηματογράφος Αθήναιον, την ανακατασκευή του κτιρίου του ΟΤΕ και την πεζοδρόμηση της οδού Τοσίτσα, όπισθεν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Μία ακόμα κίνηση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αφορά την αναβάθμιση του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας. Οπως έγινε γνωστό τον προηγούμενο μήνα, το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Πατησίων 61 με την οδό Σκαραμαγκά, ένα τετραώροφο ακίνητο του 1925, πρόκειται να ανακατασκευαστεί πλήρως, προκειμένου εκεί να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Το έργο θα είναι ύψους της τάξεως των 6,8 εκατ. ευρώ και θα αναβιώσει ένα χώρο όπου διέμενε η Ελληνίδα υψίφωνος με την οικογένειά της, όταν ήρθε στην Αθήνα από το 1937 έως και το 1945, όταν και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

    Επιπλωμένα πολυτελή διαμερίσματα στο νέο Μινιόν-1 Τον σχεδιασμό της ανακατασκευής του ιστορικού Μινιόν έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Minos Digenis Arquitectos.

    Οι αριθμοί 

    55 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση (αγορά και ανακατασκευή)
    6.500 τ.μ. καταστημάτων θα δημιουργηθούν στους πρώτους ορόφους του συγκροτήματος
    6.500 τ.μ. γραφείων στα υπόλοιπα τμήματα του ακινήτου
    4.500 τ.μ. κατοικίες σε αυτόνομο τμήμα στη συμβολή των δύο πεζοδρόμων όπισθεν του συγκροτήματος
    1.000 τ.μ. οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας που θα πλαισιώσουν την ανάπλαση
    30-40 επιπλωμένα διαμερίσματα προς πώληση ή και εκμίσθωση σε μόνιμους κατοίκους της πόλης


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/562274197/epiplomena-polyteli-diamerismata-sto-neo-minion/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.