Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Υποθαλάσσιο τούνελ που κρέμεται από πλωτήρες στη Νορβηγία


    Η Νορβηγία μπορεί να είναι διάσημη για τα φιόρδ της που προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες, από την άλλη όμως αυτά τα φιόρδ δυσκολεύουν ιδιαίτερα και επιμηκύνουν σημαντικά τις οδικές μετακινήσεις και μεταφορές στη χώρα.

    Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι ακτές των φιόρδ είναι βραχώδεις και απότομες και το βάθος των νερών τους ιδιαίτερα μεγάλο, με αποτέλεσμα η κατασκευή γεφυρών να είναι από δύσκολη έως απαγορευτικοί.

    Προκειμένου να δωθεί μια λύση στο θέμα η υπηρεσία διαχείρισης των οδικών αρτηριών της χώρας, η NPRA (Norwegian Public Roads Administration) σκέφτεται να υιοθετήσει τη λύση των αιρούμενων υποθαλάσσιων τούνελ, καταρχήν για να ενώσει το Kristiansand με το Trondheim και προκειμένου να μειώσει τη συγκεκριμένη διαδρομή από τις 21 ώρες που είναι σήμερα σε περίπου 10.

    Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τούνελ μήκους 4.083 μέτρων -στην ουσία θα πρόκειται για γιγαντιαίες σωλήνες, οι οποίες θα έχουν από δύο λωρίδες προς μια κατεύθυνση- τα οποία όπως δεν θα ακουμπούν στο βυθό. Αντίθετα θα αιωρούνται σε βάθος περίπου 30 μέτρων, κρεμόμενα από πλωτήρες οι οποίοι θα βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα και προκειμένου να αντιμετωπίζεται η κακοκαιρία που δεν είναι σπάνια σε αυτές τις θάλασσες, τα τούνελ θα έχουν και αγκύρωση στο βυθό με συρματόσχοινα.

    Φυσικά το όλο σχέδιο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στην υλοποίησή του και αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τους Νορβηγούς μηχανικούς, μιας και τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά. Μεταξύ αυτών και η στεγανότητα αλλά και το τι θα γίνεται σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης ενός πλοίου με έναν από τους πλωτήρες.

    Επίσης πέρα από δύσκολο το εγχείρημα είναι και πανάκριβο, μιας και ο προϋπολογισμός για τα 2 τούνελ στο φιόρδ Sognefjord που προαναφέραμε φτάνει τα 25 δις δολάρια, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει μέχρι το 2035. Αν πάντως τα όλο πρότζεκτ υλοποιηθεί θα πρόκειται για το πρώτο του είδους παγκοσμίως και θα συγκαταλέγεται σαφώς στα σύγχρονα θαύματα της μηχανικής.

     

    http://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/41121/ypothalassio-toynel-poy-kremetai-apo-plotires-sti-norvigia





    stayros

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.