Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Φωτοβολταϊκά: Ανοίγει ο δρόμος για μικρές επενδύσεις σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες


    Δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πολυαναμενόμενη υπουργική Απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων από μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων έως 400 kW (τα λεγόμενα και 400άρια) σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, μέχρι πρότινος, τα ηλεκτρικά δίκτυα θεωρούνταν κορεσμένα και δεν μπορούσαν να… σηκώσουν κι άλλο ρεύμα. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο δόθηκε μια εξαίρεση για μικρούς ηλιακούς σταθμούς.

    Οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που ετοιμάζει ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και το οποίο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Έως τότε ο Διαχειριστής οφείλει να καθορίσει και την ακριβή  ημέρα και ώρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων στις τρεις περιοχές. Σε κάθε περίπτωση η χρονική στιγμή κατά την οποία θα τεθεί σε κανονική λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πύλη, προσδιορίζεται μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 25ης  Οκτωβρίου.

    Οι αιτήσεις

    Αίτηση θα μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμετέχει  στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή ως μέλος ενός νομικού προσώπου, με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής. Κάθε ενδιαφερόμενος θα δικαιούται να υποβάλλει μόνο μία αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος έως 400 κιλοβάτ (kW) για κάθε ένα από τα δίκτυα Πελοποννήσου, Κρήτης και Κυκλάδων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα  συγκεκριμένα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με τιμή 65,7 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh).

    Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς  ο Διαχειριστής του Δικτύου θα παραλαμβάνει αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά  200%  ως προς τα αντίστοιχα όρια  που είχαν προβλεφθεί με τον νόμο 4819/2021.  Να σημειωθεί ότι, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις είχε γίνει αναπροσαρμογή του περιθωρίου ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα  Πελοποννήσου, Κρήτης και Κυκλάδων.   Έτσι σήμερα το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι στα 86 μεγαβάτ (MW) στην Πελοπόννησο, στα 45 MW στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 MW για net metering) και στα 140 MW στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 MW για net metering).

    Οι εκκρεμείς αιτήσεις

    Οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίες δεν διαθέτουν Άδεια Παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού θα  θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες, δίχως οι  ενδιαφερόμενοι να χάνουν το δικαίωμα να επαναυποβάλλουν αίτηση.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι οριστική προσφορά σύνδεσης θα χορηγείται και στον τελευταίο  φωτοβολταϊκό σταθμό της λίστας,  ο οποίος μπορεί και να υπερκαλύπτει τη συνολική ισχύ που έχει οριστεί σε κάθε περιοχή.  Για παράδειγμα, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, εάν στην Πελοπόννησο, όπου η έξτρα ισχύς είναι 86 MW, καλυφθούν τα 85,7 MW, θα μπορεί να γίνει δεκτός και να πάρει «πράσινο φως» από τον ΔΕΔΔΗΕ και ο επόμενος επενδυτής.

    Μετά την αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους των οριστικών προσφορών σύνδεσης και την εξάντληση των ορίων που έχουν τεθεί σε κάθε ένα από τα (πρώην) κορεσμένα δίκτυα, οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή του Δικτύου καθώς επίσης και αιτήσεις που έχουν λάβει αδυναμία σύνδεσης και παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα απορρίπτονται.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2022/08/25/green/ape/anoigei-o-dromos-gia-mikres-ependyseis-fotovoltaikon/



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.