Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Χρηματοδότηση μελετών ανάδειξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου


    Η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη ακτίνας 500μ. πέριξ αυτής.

    Υπογράφθηκε η ένταξη της Πράξης: «Εκπονηση μελετών ωρίμανσης του έργου: επεμβάσεις διατήρησης, προστασίας, ανάδειξης και προβολής της χαρακτηρισμένης ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γέφυρας του Γοργοποτάμου, στον Δ. Λαμιέων, π.ε. Φθιώτιδας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

    Η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη ακτίνας 500μ. πέριξ αυτής. Αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ελλαδικό, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο.

    Εντάσσεται στον ανακηρυγμένο Εθνικό Δρυμό της Οίτης, ενώνοντας τις δύο πλαγιές της. Απέχει 8 χιλιόμετρα από τη Λαμία και γειτνιάζει με τον ομώνυμο οικισμό. Επίσης, το φαράγγι του Γοργοποτάμου, στην έξοδο του οποίου δεσπόζει η γέφυρα, έχει περιληφθεί στο Δίκτυο των Περιοχών «NATURA 2000».

    Επισημαίνεται, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει διανοίξει από το 2022 το λεγόμενο «Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης», δηλαδή τη διαδρομή που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ και οι Βρετανοί σαμποτέρ, το οποίο ξεκινά από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη και καταλήγει στη γέφυρα Γοργοποτάμου.

    Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει τις απαραίτητες τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες που αποσκοπούν:

     
    • Στον καθορισμό και σχεδιασμό εργασιών και επεμβάσεων διατήρησης και προστασίας του μνημείου.
    • Σε στοχευμένες εργασίες ανάδειξης και προβολής του.
    • Στην εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του μνημείου, υπό ένα ευρύτερο πλαίσιο αειφορίας, διασύνδεσης, branding και σύγχρονων προσεγγίσεων προώθησης για την εν γένει προβολή του.

    Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 257.255,80 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό κόστους της πράξης.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.