Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 21 έργα αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη – Αναβάθμιση με ανάπλαση της Αριστοτέλους


    Ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.

    Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών παρατάθηκε κατά μία εβδομάδα , «λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος» αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών οριζόταν η 1-6-2021.

    Ειδικότερα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση « λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που διαπιστώνεται και με στόχο τη διευκόλυνση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής υποψηφίων και τη διεύρυνση του ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες ταχυδρομικής αποστολής των συμμετοχών λόγω των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και με γνώμονα την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

    Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών η επταμελής κριτική επιτροπή που έχει οριστεί θα αξιολογήσει τις συμμετοχές και θα ανακοινώσει τα βραβεία. Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία  βραβεία.

    Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη η εκπλήρωση των στόχων του διαγωνισμού που ενδεικτικά συνοψίζονται στα εξής:  Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης, Πρωτοτυπία και αισθητική ποιότητα, Λειτουργικότητα, ασφάλεια και προσβασιμότητα, Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής,  Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός, Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου και Χαρακτηριστικά «έξυπνης πόλης».

    Η Διοργανώτρια Αρχή αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης του έργου, δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 32 του Ν.4412/2016, στην ομάδα μελέτης που θα βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο, εφόσον αποφασίσει να υλοποιήσει μέρος ή το σύνολο του έργου.

    Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι μεταξύ άλλων η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους -συμπεριλαμβανομένων της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία- η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου και η τόνωση της επισκεψιμότητας.

    Ειδικότερα, επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, που θα υπηρετεί τους ακόλουθους στόχους:

    – Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης

    – Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός

    – Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους

    – Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος

    – Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής

    – Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός

    – Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου

    Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία και καλύπτει έκταση 32.500 τ.μ.

    «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, που θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο, να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο. Το project αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος και μαζί με άλλες αναπλάσεις, έργα και υποδομές που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελέσουν το εισιτήριο εισόδου σε μια νέα εποχή αισιοδοξίας, δυνατοτήτων και προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη των 24 αιώνων ακμής και εξέλιξης» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον πρόλογο του τεύχους του διαγωνισμού για το έργο ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.

    21 έργα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

    Στο μεταξύ, 21 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν ή «τρέχουν» στο δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, όπως οι πλατείες Μαβίλη, Άγιου Θεράποντα και Αγίου Σπυρίδωνος.

    Έχουν ολοκληρωθεί επίσης τρία έργα κατασκευής φυτεμένων δωμάτων σε σχολεία του δήμου, ενώ ολοκληρώθηκε επίσης και η στελέχωση δημοτικών ιατρείων.

    Υπάρχουν και άλλα έργα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα όπως μεταξύ άλλων η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην οδό Παπαναστασίου με Βούλγαρη, το πάρκο Μπότσαρη με Ηλέκτρας και άλλα που θα «τρέξουν».

    Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Κατά τη συζήτηση της προόδου του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ για οχτώ Δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, ο απολογισμός δράσεων του περσινού έτους και οι προοπτικές μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ανάλογο πρόγραμμα καταρτίζεται και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, με τη συμμετοχή περισσότερων Δήμων και με αυξημένους πόρους.

    Στο πρόγραμμα οι οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) έχουν ήδη εντάξει και υλοποιούν 116 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 86,7 εκ. ευρώ.


    Πηγή: https://www.typosthes.gr/thessaloniki/250805_21-erga-allazoyn-ti-thessaloniki-anabathmisi-me-anaplasi-tis-aristoteloys



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.